Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Eurobarométer: Magyarországon jelentősen javult az Európai Unió megítélése

2020. február 19.

A 2019 novemberében végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás alapján az Európai Bizottság közzétette a Magyarországra vonatkozó nemzeti jelentést. A jelentés az EU összes tagállamában végzett Eurobarométer felmérés magyarországi adatainak részletesebb elemzésén alapul.

A brit kilépés egyelőre maradás is

2020. január 30.

Január 31-ről február 1-re virradóra minden megváltozik és semmi sem változik, amikor Nagy-Britannia 47 éves tagság után végleg hátat fordít az Európai Uniónak. A felek az év hátralevő részében megpróbálják rendezni a jövőbeni viszonyt.

Egységes banki átutalási díj – külföldre és országon belül

2020. január 15.

A pénzügyi technológiai cselekvési terv része az is, hogy immár ugyanannyit fizetünk a banki átutalások után, akár eurót, akár forintot utalunk.

Rómában PET palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért

2020. január 13.

Rómában olyan jegyautomatákat szereltek fel a metrókban, amelyekből nem pénzért, hanem műanyag PET palackért lehet metrójegyet vásárolni.

Jóváhagyták az EU 2020-as költségvetését

2019. december 19.

A három uniós intézmény megállapodott a 2020. évi uniós költségvetésről. Ez lehetővé teszi az EU számára, hogy erőforrásait a polgárok számára fontos következő prioritásokra összpontosítsa: éghajlatváltozás, foglalkoztatás, ifjúság, biztonság és szolidaritás az Unión belül.

Indul az európai szemeszter új ciklusa: a zöld és emberközpontú gazdaság megteremtése

2019. december 18.

Indul az európai szemeszter új ciklusa: a zöld és emberközpontú gazdaság megteremtése. Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság megbízatása során első alkalommal indítja el az európai szemeszter új ciklusát. Ambiciózus növekedési stratégiája a zöld és emberközpontú gazdaság kiépítése érdekében a versenyképes fenntarthatóság előmozdítására összpontosít.

Európai zöld megállapodás: a cél az, hogy Európa klímasemlegessé váljon 2050-re

2019. december 12.

Az Európai Bizottság bemutatta az európai zöld megállapodást, amelyben felvázolja, hogyan kívánja az Unió gazdaságát fenntarthatóvá tenni oly módon, hogy az éghajlati és környezeti kihívásokból a szakpolitikai területek mindegyikén lehetőségeket kovácsol, az átmenetet pedig mindenki számára méltányossá teszi.

Adventi és karácsonyi dekorációk

2019. december 9.

A karácsonyra készülve, advent időszakában a legtöbb európai ország utcái díszbe és fénybe öltöznek, ugyanígy az otthonokban is előkerülnek a karácsonyra jellemző dekorációk. A legsötétebb hónapban a fények, az izzósorok, gyertyák a díszítés közös elemei, amellyel mindenhol találkozhatunk; de minden országnak / régiónak emellett megvannak a maga hagyományos díszítései. Ezekből mutatunk most be egy válogatást.

Kollegialitás, átláthatóság és hatékonyság: ezt szolgálják az Ursula von der Leyen vezette Bizottság munkamódszerei

2019. december 5.

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság tagjai a héten tartották a testület első hivatalos ülését. Ebből az alkalomból von der Leyen elnök bemutatta, milyen munkamódszereket követ majd a Bizottság a következő öt évben. A munkamódszerek mindenekelőtt azt hivatottak elősegíteni, hogy a testület a kollegialitás, az átláthatóság és a hatékonyság jegyében végezze a munkáját.

A Parlament megválasztotta a von der Leyen Bizottságot

2019. november 29.

Az új Európai Bizottságot 461 szavazattal, 157 ellenszavazat és 89 tartózkodás mellett választották meg.

Somogyi ezüstérem a 4 for Europe regionális döntőjén

2019. november 25.

A barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium „Szimbionták” nevű csapata lett a második a magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája által meghirdetett 4 for Europe elnevezésű vetélkedő regionális döntőjén.

Határvédelem: EU–Szerbia megállapodás

2019. november 18.

Az Európai Unió megállapodást írt alá Szerbiával az ország és az Európai Határ- és Parti Őrség közötti együttműködésről. A megállapodást az EU nevében Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős uniós biztos és a Tanács soros elnökeként Maria Ohisalo, Finnország belügyminisztere, a Szerb Köztársaság nevében pedig Nebojša Stefanović miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter írta alá.

Rajzverseny középiskolásoknak az Európa Tanács 70. születésnapja alkalmából

2019. november 14.

Rajzversenyt hirdetnek 14-18 év közötti középiskolás fiatalok számára az Európa Tanács 70. születésnapja alkalmából.

Fontos megállapodás az EU és Kína között

2019. november 14.

Az Európai Unió és Kína 2019 áprilisában tartott legutóbbi csúcstalálkozójukon vállalták, hogy kétoldalú megállapodást kötve kölcsönösen oltalom alá helyeznek száz európai uniós, illetve száz kínai földrajzi árujelzőt a területükön, így védve a kérdéses termékeket az utánzatok előállítása és a visszaélések elkövetése ellen.

Az Európai Bizottság 2020. évi munkaprogramja – ambíciózusabb ütemterv egy ambiciózusabb Unió számára

2020. január 30.

Az Európai Bizottság ma elfogadta 2020. évi munkaprogramját. Ez a dokumentum meghatározza, hogy a Bizottság 2020-ban milyen intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy von der Leyen elnök politikai iránymutatása nyomán az európai polgárok kézzelfogható előnyöket érzékeljenek.

Szigorodnak az ÁFA-szabályok az e-kereskedelemben

2020. január 15.

Az Európai Unióban 550 milliárd eurót tesz ki az interneten eladott áruk összértéke, amiből 96 milliárd eurónyi termék határokon átmenő forgalomban cserél gazdát.

Hiába nő az európai K+F – elmarad a világátlagtól

2020. január 15.

Az Egyesült Államok és Kína is gyorsabban növeli ipari kutatás-fejlesztési kiadásait, mint Európa. Ez olvasható ki az Európai Bizottság december második felében közzétett „Ipari K+F Beruházási Eredménytábla” adataiból.

Január 1-jétől Horvátország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

2020. január 13.

A horvát kormány Finnországtól veszi át a tisztséget, és Németországnak adja majd tovább 2020 júliusában. 2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el ezt a fél évre szóló, rotációs alapon működő tisztséget. Külön kihívás lesz a számára, hogy az Egyesült Királyság unióból való kiválásának folyamata a horvát elnökség alatt veszi kezdetét.

Roamingdíjak vizsgálata

2019. december 19.

A Bizottság a mai napon közzétette a roamingpiacról készült első teljes körű felülvizsgálat eredményeit, amelyekből kiderül, hogy a roamingdíjak 2017. júniusi megszüntetése jelentős előnyökkel járt az uniós utazók számára.

A határokon átnyúló fizetés - pénzt takaríthatunk meg

2019. december 16.

A mai naptól az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lesz az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja.

Korrupcióellenes világnap: új Eurobarométer felmérés a vállalkozások korrupcióval kapcsolatos véleményéről

2019. december 10.

December 9. a korrupcióellenes világnap. Ez alkalomból az Európai Bizottság közzétette annak az Eurobarométer felmérésnek az eredményét, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a vállalkozások a korrupcióhoz az Európai Unióban.

Az Európai Unió évfordulói 2019-ben

2019. december 9.

Lássuk, milyen évfordulókat ünnepeltünk az EU-ban idén.

Hivatalba lépett az Ursula von der Leyen vezette Bizottság

2019. december 3.

Miután az Európai Parlament múlt szerdán megválasztotta az Ursula von der Leyen vezette Bizottságot a következő 5 évre, december 1-jén hivatalba lépett az új testület.

Eurobarométer: javítani kell a levegő minőségét

2019. december 2.

Az Európai Bizottság közzétette annak az új Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, amely az európaiak levegőminőséggel kapcsolatos nézeteit térképezte fel.

Őszi költségvetési csomag

2019. november 28.

Az Európai Bizottság közzétette az euróövezeti tagállamok 2020. évi költségvetésiterv-javaslatairól szóló véleményét, lépéseket tett a Stabilitási és Növekedési Paktum keretében, valamint elfogadta a Görögországra vonatkozó negyedik megerősített felügyeleti jelentést.

Az EU polgárainak többsége kedvezően vélekedik a nemzetközi kereskedelemről

2019. november 21.

Az Európai Bizottság közzétette az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem témájában készített Eurobarométer felmérés eredményeit. A felmérésből kiderül: az európaiak 60%-a (a magyar válaszadóknak a 72%-a) úgy véli, hogy személy szerint neki is előnyei származnak a nemzetközi kereskedelemből, 71%-uk (Magyarországon a 76%-uk) szerint pedig az EU hatékonyabban képes megvédeni hazájuk kereskedelmi érdekeit annál, mintha az egyes országok egyedül képviselnék azokat.

Az Európán belüli tanulás és az álláskeresés is egyszerűbbé válik

2019. november 15.

A Nemzeti Europass Központ szolgáltatásainak, az Europass önéletrajznak, az Europass mobilitási igazolványnak, a számos hasznos kiadványnak és az Álláskeresői kisokos nevű blognak köszönhetően egyszerűbbé válik az Európán belüli tanulás és az álláskeresés is.

DiscoverEU: jövő nyáron újabb 20 000 fiatal utazhatja be Európát – november 28-ig pályázhatnak a 18 évesek

2019. november 14.

Az Európai Bizottság új pályázati fordulót hirdetett meg a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Az Európai Unió területén élő 18 éves fiatalok 2019. november 28-án déli 12 óráig pályázhatnak ingyenes utazási igazolványra, mellyel 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát.

Erasmus+: Az EU 2020-ban több mint 3 milliárd euróval támogatja az európai fiatalok külföldi tanulmányait és szakképzését

2019. november 14.

Az Európai Bizottság közzé tette az Erasmus+ programhoz kapcsolódó 2020. évi pályázati felhívását.