Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EU innovációs teljesítménye jobb, mint az Egyesült Államoké

2019. június 17.

Az Európai Bizottság ma közzétette a 2019. évi európai innovációs eredménytáblát és regionális innovációs eredménytáblát, melyek azt mutatják, hogy az EU innovációs teljesítménye immár négy éve folyamatosan javul és 2018-ban – az Unió történetében először – meghaladta az Egyesült Államokét. Az EU ugyanakkor egyre inkább lemarad Japán és Dél-Korea mögött, Kína pedig gyors ütemben zárkózik fel hozzá.

DiscoverEU: újabb 20 000 fiatal, köztük 382 magyar utazhatja be Európát

2019. június 17.

Május 16-án zárult az Európai Bizottság DiscoverEU programjának második pályázati fordulója. Ebben a fordulóban csaknem 95 ezer 18 éves fiatal pályázott az uniós tagállamokból az EU által finanszírozott utazási igazolványokra, közülük a Bizottság az értékelési szempontok alapján végül mintegy 20 000 főt választott ki. Magyarországról 1530-an pályáztak, közülük 382-en kapnak utazási igazolványt.

Megállapodás nélküli brexit: mérleg a jövő heti ülés előtt

2019. június 13.

Az Európai Tanács brexittel foglalkozó jövő heti ülése előtt az Európai Bizottság ma mérleget vont az EU által hozott brexitfelkészülési és rendkívüli intézkedésekről, különös tekintettel arra, hogy brexittel foglalkozó április 11-i ülésén az Európai Tanács – az Egyesült Királyság kérésére és az Egyesült Királysággal egyetértésben – 2019. október 31-ig meghosszabbította az Egyesült Királyság kilépésének határidejét.

A magyarok kétharmada örülne az euró bevezetésének

2019. június 12.

Azokban az EU tagállamokban, melyek még nem vezették be az eurót, a válaszadók többsége úgy véli, hogy az egységes valuta kedvező hatást fejtett ki azokban az országokban, amelyek már áttértek a használatára.

EU-bővítés - Nyugat-Balkán és Törökország

2019. június 11.

Az Európai Bizottság elvégezte a Nyugat-Balkán és Törökország által végrehajtott reformok éves kiértékelését, és ajánlásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, milyen lépések megtételét látja szükségesnek a következő időszakban. Az értékelések és ajánlások a hiteles bővítései politikát szolgálják, mely geostratégiai befektetés a béke, a stabilitás, a biztonság és a gazdasági növekedés előmozdításába.

Új uniós szabályok a drónok biztonságos működtetése érdekében

2019. május 27.

Európa-szerte egyre több drón jelenik meg a légtérben, azért az Európai Bizottság uniós szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az emberek védelmét és biztonságát a levegőben és a földön is biztosítsa. A szabályok mindazokra vonatkozni fognak, akik drónokat üzemeltetnek, így a szakemberekre és a hobbiröptetőkre egyaránt alkalmazni kell majd őket.

Európai Határ- és Parti Őrség: Albániában indul az első EU-n kívüli közös művelet

2019. május 22.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség – az albán hatóságokkal együttműködve – első alkalommal indít közös műveletet egy EU-n kívüli, szomszédos ország területén. Az ügynökség csapatait – az érintett országokkal teljes egyetértésben – május 22-től fogják albán határőrökkel együtt bevetni a görög–albán határon, hogy megerősítsék a határigazgatást és növeljék az EU külső határainak biztonságát.

Vészesen fogynak a méhek

2019. május 21.

Az ENSZ 2017-ben nyilvánította a méhek világnapjává május 20-át. Arra szeretnék fölhívni a figyelmet, hogy a méhek, és ezáltal az egész emberiség, komoly veszélybe került. Az elmúlt években világszerte jelentősen megcsappant a méhállomány, és ez katasztrofális következményekkel járhat.

Az Erasmus+ program fordulópontot jelent az európai diákok életében

2019. május 21.

Az Európai Bizottság a közelmúltban tett közzé két független tanulmányt az Erasmus+ program hatásairól, melyet közel 77 000 diák és oktató és több mint 500 szervezet bevonásával készítettek. Az eredményekből kiderül, hogy az Erasmus+ segít a diákoknak abban, hogy sikeresebbek legyenek magán- és szakmai életükben, és ösztönzi az egyetemek innovációs kapacitását is, valamint nemzetközi szerepvállalásukat.

További 63 magyarországi település nyert el WiFi4EU-utalványt

2019. május 17.

Magyarországon Alsónémeditől Veresegyházig 63 település nyerte el az egyenként 15 ezer euró (kb. 4,875 millió forint) értékű WiFi4EU-utalványokat.

Magyarok Európáért: Szekeres Ildikó és a Tempus Közalapítvány az idei díjazottak

2019. május 15.

A minden év május 9-én tartott Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. Az idei Európa-nap alkalmából Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta ma át Budapesten a Magyarok Európáért díjat.

DiscoverEU - május 16-ig lehet még jelentkezni!

2019. május 10.

2019. május 16-ig jelentkezhetnek az érdeklődők az Európai Bizottság által idén is meghirdetett DiscoverEU-re, melynek révén az EU területén élő 18 éves fiatalok utazási igazolványokhoz juthatnak.

Európa-nap Kaposváron!

2019. május 6.

2019. május 7-én ismét Európa-napot szervez a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál működő Europe Direct Tájékoztató Központ Kaposváron, az Európa parkban. A rendezvényen színes programokkal várjuk a gyerekeket!

Egységben az erő: bizottsági ajánlások az EU új, 2019–2024-es stratégiai menetrendjéhez

2019. május 2.

Az Egyesült Királyságon kívüli 27 EU-tagállam vezetői május 9-én Nagyszebenben tartanak csúcstalálkozót, hogy megvitassák elképzeléseiket az EU középtávú jövőjét illetően. A találkozó résztvevői áttekintik majd az EU politikai céljait, és elkészítik a következő öt évre szóló stratégiai menetrendet. A csúcstalálkozóra készülve az Európai Bizottság szakpolitikai ajánlásokat tett közzé arról, hogy Európa milyen prioritások és szakpolitikai irányok mentén alakíthatja jövőjét az egyre bizonytalanabbá váló világban.

LIFE program pályázati kiírás

2019. április 18.

A LIFE program az Európai Unió környezetvédelmi, természetvédelmi, éghajlat-politikai projekteket támogató pénzügyi eszköze. Az idei pályázati kiírás április 4-én jelent meg.

Adatvédelmi rendelet: az európaiak többsége tud az új szabályokról

2019. június 17.

Egy éve kell EU-szerte alkalmazni az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR). Az évforduló alkalmából a Bizottság közzétette az adatvédelem témájában készített Eurobarométer felmérés eredményeit. Az eredmények azt mutatják, hogy az európaiak viszonylag jól ismerik az új adatvédelmi szabályokat és a személyes adataik védelmével kapcsolatos jogaikat, és tisztában vannak a nemzeti adatvédelmi hatóságok létezésével, amelyekhez a jogaik megsértése esetén segítségért fordulhatnak.

Magyarországon pedig a 72,3%-a kiváló minőségű

2019. június 17.

Az európai fürdőhelyek vízminőségéről készített legutóbbi éves jelentés tanúsága szerint a tavaly vizsgált európai fürdőhelyek 85,1%-a – Magyarországon a 72,3%-a – kiérdemelte a legelőkelőbb, „kiváló” minősítést az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján. Az eredmények jól jelzik, hogy valószínűleg hol várják idén nyáron Európában a legkiválóbb minőségű fürdővizek a strandolni vágyókat.

Európa számokban: zöldség- és gyümölcsfogyasztás a tagállamokban

2019. június 12.

A megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása, a kiegyensúlyozottabb étrend hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Aki elég gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, az kevésbé hajlamos az elhízásra, és kutatások alapján esetükben számos betegség kockázata is kisebb. Ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.

2020-as EU-költségvetés a munkahelyteremtés, a növekedés és a biztonság előmozdításáért

2019. június 11.

Az Európai Bizottság elfogadta a 2020-ra vonatkozó éves uniós költségvetés tervezetét. Ez a hetedik és egyben utolsó éves költségvetés a 2014–2020-as időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés keretében.

2019-es európai választási eredmények

2019. május 27.

Lezajlottak a

rescEU: Az EU a nyári erdőtüzekre készülve létrehozza első tűzoltó légiflottáját

2019. május 22.

Közeleg a nyár, amikor is Európa-szerte fokozottan számolni kell az erdőtüzek kialakulásával. Annak érdekében, hogy felkészüljön a veszélyre, a Bizottság – a természeti katasztrófák kezelését célzó új rescEU rendszer keretében – működésbe helyezi tűzoltásra szolgáló légi járművekből álló első flottáját.

Továbbra is népszerű a „mamahotel”

2019. május 22.

Manapság egyre hosszabb ideig maradnak a gyerekek felnőtt korukban a szülői háznál. A statisztikák szerint a fiatalok a mamahotelt az EU déli államaiban hagyják el legkésőbb.

Fiatal mezőgazdasági termelők: 1 milliárd EUR a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítésére

2019. május 21.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) a közelmúltban 1 milliárd EUR összegű hitelcsomagot indított el, amely kifejezetten a fiatal mezőgazdasági termelőket célozza meg. 2017-ben a fiatal uniós mezőgazdasági termelők által a bankokhoz benyújtott hitelkérelmek 27%-át elutasították, míg az egyéb mezőgazdasági termelők esetében ez az arány csupán 9% volt.

Még idén plusz 100 millió euró a kutatási és a hallgatói mobilitási programoknak

2019. május 21.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az EU 100 millió euróval növelje két kiemelt jelentőségű és rendkívül népszerű uniós program, a Horizont 2020 és az Erasmus+ idei költségvetését.

Mától olcsóbban lehet más EU-országokba telefonálni

2019. május 15.

Május 15-től maximalizálják az EU-n belüli nemzetközi hívások és SMS-ek díja. Ennek köszönhetően az uniós országok közötti telefonhívásokért percenként legfeljebb 19 eurócentet, vagyis kb. 61 Ft-ot (+áfa), az SMS-ekért pedig legfeljebb 6 eurócentet, azaz kb. 19 Ft-ot (+áfa) kell majd fizetni. Ez az intézkedés jelenti a második lépést a távközlési szabályok uniós szintű felülvizsgálata során, melynek első lépését a barangolási díjak megszüntetése jelentette 2017 júniusában.

Európa-napi fesztivál Budapesten is

2019. május 10.

Az idei Európa-napnak Budapesten ismét a Szabadság tér ad otthont május 12-én, vasárnap. Az egész napos ingyenes fesztivál családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel, kvízzel, a hagyományos Európa-napi futóversennyel, valamint európai uniós információs standokkal várja a látogatókat. A rendezvény igyekszik felhívni a figyelmet a két héttel később tartandó európai parlamenti választásokra is.

Tájékoztató a menekülteknek nyújtott segélyprogramokról

2019. május 9.

Az Európai Unió menekülteket segélyező programjairól – köztük a törökországiról – az utóbbi időben kialakult polémia kapcsán fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a háborús övezetekből menekülő emberek ellátása nem csupán humanitárius kötelezettség, hanem a nemzetközi jog által előírt feladat is egyben a menekülteket befogadó országok számára. Amikor pedig egy-egy ország nagyon nagyszámú menekültet kénytelen egyszerre ellátni, előfordul, hogy egyedül nem képes előteremteni az összes menekült ellátásához szükséges erőforrásokat, és így nemzetközi támogatásra szorul. Ennek megfelelően az EU is számos, sok menekültnek átmeneti otthont adó országban nyújt támogatást.

Együtt növekszünk: az uniós támogatások alakulása 2004 óta

2019. május 3.

Magyarország – kilenc másik európai országgal együtt – 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Az EU jelentős beruházásokat hajtott végre az új tagállamokban kohéziós politikája révén, valamint 2014 óta az Európai beruházási terven, a Juncker-terven keresztül annak érdekében, hogy elősegítse az uniós átlaghoz való felzárkózásukat a növekedés és a jövedelem tekintetében.

Egy videó, ami megváltoztathatja Európa jövőjét

2019. április 26.

Attól a pillanattól, hogy világra jövünk, együtt vagyunk benne. Mindannyian hatással vagyunk a világra, de együtt valódi változást érhetünk el. Ezért szavazunk.

A Bizottság vitát indít az uniós szociálpolitikai döntéshozatal hatékonyságának javításáról

2019. április 18.

Az Európai Bizottság kedden közleményt adott ki, amelyben vitát indított arról, miként javítható a szociálpolitika területén az uniós szintű döntéshozatal hatékonysága.