Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

LIFE program pályázati kiírás

2019. április 18.

A LIFE program az Európai Unió környezetvédelmi, természetvédelmi, éghajlat-politikai projekteket támogató pénzügyi eszköze. Az idei pályázati kiírás április 4-én jelent meg.

Kereskedelem az EU és az USA között

2019. április 18.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy hétfőn a Tanács elfogadta az Amerikai Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalásokra vonatkozó irányelveket. A döntés további előrehaladást jelent a Juncker és Trump elnök által 2018 júliusában kiadott közös nyilatkozatban foglaltak megvalósítása felé vezető úton.

2018-ban is Európa nyújtotta a legtöbb fejlesztési segélyt a világon

2019. április 15.

Az előzetes számadatok szerint 2018-ban is az Európai Unió és tagállamai bizonyultak a világ legnagyobb fejlesztési donorjának.

Játékok és autók vezetik a veszélyes termékek listáját

2019. április 10.

Az Európai Bizottság  közzétette 2018. évi jelentését a veszélyes termékek biztonsági riasztási rendszeréről, a „Safety Gate” rendszerről. A jelentés megállapítja, hogy 2018-ban a hatóságok 2257 esetben riasztották egymást veszélyes termékekkel kapcsolatban.

Játsszva tanulj és tanulva játssz!

2019. április 10.

A vadonatúj portál a volt Gyereksarok és Tanár-segéd honlapok ötvözésével jött létre. Oldalaikon oktatási és tanulási segédanyagok, valamint játékok segítségével ismerkedhetünk meg az Európai Unióval.

Közúti közlekedésbiztonság: 2018 javulást hozott, de további erőfeszítésekre van szükség

2019. április 10.

Tavaly kevesebb ember halt meg az európai utakon, mint 2017-ben, de további gyors és konkrét intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy számottevően csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma. Ez derül ki a 2018. évi közúti közlekedésbiztonsági statisztikákról szóló jelentésből, melyet az Európai Bizottság tett közzé.

Utazás az Egyesült Királyság és az EU között - rendezetlen kilépés esetén

2019. április 4.

Mivel egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Európai Bizottság elvégezte a megállapodás nélküli brexittel kapcsolatos felkészülést.

 

Érdekességek a nyári és téli időszámításról

2019. április 2.

A nyári és téli időszámítást először az első világháború idején és azután vezették be a Német Császárságban és az Osztrák-Magyar Monarchiában, majd onnan terjedt el több helyre Európában. A háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra, majd a második világháborúval ismét több helyen bevezették – a Német Birodalom például exportálta a szokást a megszállt területekre. A második világháború végeztével ismét elhagyták a nyári időszámítást.

Az Európai Kutatási Tanács 540 millió euróval támogat 222 élvonalbeli kutatót, köztük egy magyarországi tudóst

2019. április 1.

Hogyan lehet javítani a megújuló energia termelését és raktározását célzó eljárásokat? Miként lehet a szervezetünkben ketyegő biológiai órát jobban hozzáigazítani hajszolt, túlpörgetett életmódunkhoz? Íme kettő azok közül a kérdések közül, amelyekre az Európai Kutatási Tanács által most támogatásban részesített élvonalbeli tudósok úttörő kutatásaik során választ keresnek.

Az Európai Parlament megszavazta az interneten érvényes szerzői jogi szabályok reformját

2019. március 29.

Az alkotók, újságírók jobb alkupozícióban lesznek az internetóriásokkal szemben a kedden a szerzői jogokról elfogadott, a szólásszabadságot fenntartó szabályoknak köszönhetően.

Felkészülés az április 12-én esetlegesen megállapodás nélkül bekövetkező brexitre

2019. március 26.

Theresa May miniszterelnök kérésére az Európai Tanács múlt csütörtökön jóváhagyta a brexit időpontjának 2019. május 22-ig történő meghosszabbítását azzal a feltétellel, hogy a brit alsóháznak legkésőbb március 29-ig jóvá kell hagynia a kilépésről rendelkező megállapodást. Ha az alsóház nem hagyja jóvá március 29-ig a kilépésről rendelkező megállapodást, a határidő csak április 12-ig hosszabbodik meg. Ebben az esetben az Egyesült Királyságnak ezen időpont előtt fel kellene vázolnia további terveit.

Európai Védelmi Alap: 525 millió eurós támogatás a Eurodrone és más közös kutatási és ipari projekteknek

2019. március 22.

A Bizottság által elfogadott munkaprogramok a 2019–2020-as időszakban akár 500 millió eurónyi társfinanszírozást biztosíthatnak közös védelmi ipari projektekhez. További 25 millió eurót különítettek el 2019-es együttműködésen alapuló védelmi kutatási projektek támogatására, amelyre pályázati felhívásokat is közzétettek.

Európai választások 2019: Európának köszönhetjük weboldal

2019. március 19.

Az interaktív és többnyelvű Európának köszönhetjük weboldal több száz könnyen olvasható, egyoldalas történettel mutatja be az EU pozitív hatását az emberek életére. A felhasználók könnyen találhatnak saját régiójukhoz, szakmájukhoz vagy kedvenc szabadidős tevékenységükhöz kapcsolódó, konkrét információt.

Brüsszeli konferencia a szíriai válságról

2019. március 15.

Az Európai Unió és az ENSZ társelnökletével március 12–14-én harmadik alkalommal rendezték meg Brüsszelben a „Szíria és a térség jövőjének támogatása” elnevezésű konferenciát.

A Bizottság felülvizsgálja az EU–Kína kapcsolatokat és 10 intézkedést szorgalmaz

2019. március 13.

Tekintettel Kína gazdasági erejének és politikai befolyásának növekedésére az Európai Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini felülvizsgálta az EU és Kína közötti kapcsolatokat, illetve az ezekből adódó lehetőségeket és kihívásokat.

A Bizottság vitát indít az uniós szociálpolitikai döntéshozatal hatékonyságának javításáról

2019. április 18.

Az Európai Bizottság kedden közleményt adott ki, amelyben vitát indított arról, miként javítható a szociálpolitika területén az uniós szintű döntéshozatal hatékonysága.

A minőségi jogalkotás elvei az EU döntéshozatali eljárásának középpontjában

2019. április 18.

Az Európai Bizottság jelentést adott ki, amelyben számba veszi, milyen intézkedéseket hozott a jogalkotás minőségének javítása érdekében. A minőségi jogalkotást szolgáló intézkedések célja, hogy a nyitottabb, átláthatóbb és tényeken alapuló döntéshozatal révén jobb eredmények szülessenek a polgárok számára.

„Kitűzőkereső” játék

2019. április 15.

„Kitűzőkereső” játékot indít április 15-től a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Europe Direct iroda.

Energiaunió: már nem jövőkép, hanem valóság

2019. április 10.

Az Európai Bizottság ma fogadta el az energiaunió helyzetéről szóló negyedik jelentést. A dokumentumból kiderül, hogy a Bizottság teljes mértékben megvalósította a minden európai polgár számára elérhető, megfizethető, biztonságos, versenyképes és fenntartható energiát biztosító energiaunió kialakítását célzó stratégiában felvázolt elképzeléseit.

Rajzold le Európát! – rajzpályázat

2019. április 10.

A Holland Királyság nagykövetsége és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája rajzpályázatot hirdet Rajzold le Európát! címmel.

4 milliárd eurós beruházási csomag, benne több mint 105 millió euró EU-támogatás a budapesti körgyűrű fejlesztésére

2019. április 8.

Magyarországon az EU 105,5 millió eurót (közel 34 milliárd forintot) biztosít a kohéziós politika keretében a budapesti M0-s körgyűrű déli szakaszának fejlesztésére. A fejlesztés az M0-s autóút 11,55 kilométeres szakaszát érint majd.

Tájékoztató az Európai Parlamentről és a 2019-es európai választásokról

2019. április 2.

A Kaposvári Egyetem ad otthont annak az intézményi tájékoztatónak, melyet az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának munkatársai tartanak a Parlament működéséről és a 2019-es európai választásokról. A rendezvény az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája és a Europe Direct Tájékoztató Központ Somogy Megye közös szervezésében valósul meg.

2021-ben szűnhet meg az óraátállítás – de hogyan is lesz pontosan addig?

2019. április 2.

Nem a most vasárnapi az utolsó óraátállítás Magyarországon, az már biztos. Múlt heti döntésével az Európai Parlament kiállt a Bizottság által kezdeményezett javaslat mellett, hogy az uniós tagállamok töröljék el az évi két óraátállítást – összhangban a 4,6 millió európai részvételével megrendezett uniós konzultáció eredményével. A határidő ugyanakkor jelen állás szerint 2021-re tolódhat: ha a tagállamokat képviselő Tanács is elfogadja a tervet, az uniós országok két év múlva válthatnak utoljára (és véglegesen) nyári vagy téli időszámításra, saját döntésük szerint.

Az iskolások a következő tanévben is tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak az EU 250 millió eurós programjának köszönhetően

2019. március 29.

A 2019–2020-as tanévben is folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram az EU tagállamaiban, mely azt hivatott elősegíteni, hogy a gyermekek körében egészséges táplálkozási szokások honosodjanak meg. Ennek érdekében a kezdeményezés keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor az iskolákban, és célzott oktatási programok is indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával.

Autókölcsönzés: egyértelműbb és átláthatóbb árképzés az EU fellépésének köszönhetően

2019. március 26.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felhívását követően az autókölcsönzési ágazat öt vezető vállalata – az Avis, a Europcar, az Enterprise, a Hertz és a Sixt – javította autókölcsönzési áraik feltüntetésének módját annak érdekében, hogy az árak teljes mértékben átláthatóvá váljanak a fogyasztók számára.

Antitröszt: A Bizottság 1,49 milliárd euró bírságot szab ki a Google-ra

2019. március 22.

Az Európai Bizottság a héten 1,49 milliárd euró összegű bírságot szabott ki a Google-ra az uniós antitrösztszabályok megsértése miatt. A Google visszaélt piaci erőfölényével, mert a harmadik fél által működtetett webhelyekkel kötött szerződésekben korlátozó záradékokat írt elő, amelyek megakadályozták a Google versenytársait abban, hogy ezeken a webhelyeken keresési hirdetéseket helyezzenek el.

Felgyorsul az Európai Innovációs Tanács létrehozása – 4 magyar kkv is támogatásban részesül

2019. március 21.

Az Európai Bizottság határozott lépéseket tesz az Európai Innovációs Tanács (European Innovation Council, EIC) létrehozásáért. A tanács létrehozása révén a Bizottság azt az igényt kívánja kielégíteni, hogy Európában megszűnjön az innovációs szakadék.

A Parlament eszközöket javasol a légszennyezés megfékezésére

2019. március 18.

A parlament által elfogadott állásfoglalás javaslatokat fogalmaz meg a közlekedésből, mezőgazdaságból és energiaszektorból származó légszennyezés megfékezésére.

Ülésnyitó: a terrortámadások áldozataira emlékezett a Ház

2019. március 14.

A terrorizmus áldozatainak európai emléknapján az Európai Parlament elnöke az áldozatokra, többek között a Madridban és Strasbourgban elhunytakra emlékezett a márciusi ülésszak negnyitóján.

Globális megállapodás a migrációról: az Európai Bizottság álláspontja

2019. március 12.

Az elmúlt napokban nyilatkozatok jelentek meg a magyar sajtóban az Európai Bizottság egy belső munkaanyagával kapcsolatban, mely a migrációról szóló globális megállapodással foglalkozik.