Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Konzultáció a nyári időszámításról: az európaiak 84%-a eltörölné az óraátállítást

2018. augusztus 31.

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette az európai óraátállításról szóló nyilvános konzultáció előzetes eredményeit.

Újabb lépések a lengyel Legfelsőbb Bíróság függetlenségének védelme érdekében indított kötelezettségszegési eljárásban

2018. augusztus 14.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy indokolással ellátott véleményt küld Lengyelországnak a Legfelsőbb Bíróságról szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban.

Hollandia a huszonegyedik tagállam, amely csatlakozik az Európai Ügyészséghez

2018. augusztus 2.

Az Európai Bizottság a mai napon megerősítette Hollandia csatlakozását az Európai Ügyészséghez, amely így már huszonegy tagállamot számlál. Az Európai Ügyészség kulcsfontosságú szerepet fog játszani az uniós költségvetést károsító bűncselekmények, így a csalás, a korrupció, a pénzmosás és a súlyos – 10 millió eurós összeget meghaladó –, határokon átnyúló áfa-csalások elleni küzdelemben. Az Európai Ügyészség 2020 végéig kezdi meg tevékenységét az összes részt vevő tagállamban.

Világűr: már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül

2018. július 25.

Újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára.

Az európai beruházási terv túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt

2018. július 18.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport teljesítette azon vállalását, hogy az európai beruházási terv (Juncker-terv) keretében 315 milliárd euró értékű beruházást mobilizáljon. Az Európai Unió költségvetési garanciája és az EBB csoport által biztosított fedezet mellett 2015 júliusa óta 898 műveletet hagytak jóvá, amelyek várhatóan 335 milliárd euró összértékű beruházást mozgósítanak a 28 uniós tagállamban.

ErasmusDays 2018 - Szervezzen Ön is Erasmus Napot!

2018. július 9.

Ünnepelje velünk az Erasmus+ programot és Európát!

Büszke projektjére? Fontos Önnek az európai közösség? Akkor csatlakozzon a közös ünnepléshez és mutassa meg másoknak is! Október 12-én és 13-án 20 európai uniós ország közel 1000 eseményéhez csatlakozva idén először Magyarországon is megrendezésre kerül az #ErasmusDays.

Kiváló Közútbiztonságért díj: magyarországi kezdeményezés is a díjazottak között

2018. június 27.

Brüsszel adott otthont kedden annak a rendezvénynek, ahol Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos átadta a 2018. évi Kiváló Közútbiztonságért díjakat. A díjazottak között idén Magyarország is képviseltette magát a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) révén.

Termékbiztonsági vállalás a veszélyes termékek eltávolításáért

2018. június 25.

Négy nagy online cég – az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az eBay és a Rakuten-France – kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben gyorsabban távolítják el online piacterükről az általuk értékesített veszélyes termékeket.

Elsivatagosodási világatlasz

2018. június 22.

A Közös Kutatóközpont, az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja közzétette az elsivatagosodási világatlasz új kiadását, mely segítheti a döntéshozókat abban, hogy helyi szinten jobb válaszintézkedéseket hozzanak a talajvesztés és a talajromlás problémájára.

Jelentősen csökkent a menedékkérelmek száma 2016-hoz képest

2018. június 19.

2017-ben 728 470 menedékkérelmet regisztráltak az EU-ban, Norvégiában és Svájcban, mely 44%-os visszaesést mutat 2016-hoz képest.

2021–2027-es uniós költségvetés: fókuszban a határvédelem és a migráció

2018. június 13.

A következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés fontos elemeként az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió 34,9 milliárd eurót fordítson a határvédelemre és határigazgatásra, valamint a migráció kezelésére. A javasolt összeg csaknem háromszoros emelkedést jelent a 2014–2020-as időszakban erre a célra elkülönített 13 milliárd euróhoz képest.

EU 2021–2027: munkahelyteremtés, növekedés és innováció

2018. június 7.

A következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés lényeges elemeként az Európai Bizottság az InvestEU program létrehozását javasolja, amely egy fedél alá hozza majd az uniós költségvetésből hitelek és garanciák formájában nyújtott finanszírozást.

Natura 2000 díjat nyert a parlagi sasokat védő magyarországi projekt

2018. május 18.

A Natura 2000 díj sikeres európai természetmegőrzési projekteket jutalmaz, és felhívja a figyelmet Európa egyik kiemelkedő vívmányára, a védett területek Natura 2000 hálózatára. A 25 döntős közül kiválasztott hat díjazott Bulgária, Észtország, Görögország, Magyarország, Portugália és Spanyolország egy-egy projektje lett.

Nagy sikere volt a fővárosi Európa-napi fesztiválnak is

2018. május 14.

Változatos családi programok, 14 kilométeres futóverseny, az Európai Unió új, EU&ME elnevezésű kampánya, illetve a hazai könnyűzenei élet számos csillaga várta vasárnap a budapesti Szabadság térre kilátogatókat. Idén is több ezren voltak kíváncsiak az egésznapos, ingyenes Európa-napi fesztiválra.

A pályaválasztásról szólt az idén az Európa-nap

2018. május 11.

Ötödik alkalommal népesült be a kaposvári Európa Park. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Europe Direct tájékoztató központ szervezte az „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”
szlogennel az Európa Napot, amelyen a pályaválasztás került a főszerepbe.

Aszály Európában

2018. augusztus 30.

A nyári szárazság által sújtott területeken gazdálkodó mezőgazdasági termelők nehézségeire tekintettel az Európai Bizottság a mai napon újabb intézkedéseket terjesztett elő, hogy konkrét, gyakorlati segítséget nyújtson az agrárágazatnak.

Jobb közúti összeköttetés Debrecen és Berettyóújfalu között egy kohéziós politikai beuházás révén

2018. augusztus 3.

Az EU közel 200 millió eurós támogatást nyújt aKohéziós Alapból a kelet-magyarországi autópálya-hálózat Berettyóújfalu és Debrecen közötti szakaszának kivitelezésére.

Migráció: partraszállásra és „ellenőrzött központok”

2018. július 25.

Az uniós vezetők júniusi európai tanácsi ülésén elhangzott felhívását követően az Európai Bizottság a mai napon részletesen ismerteti azokat az elképzeléseket, amelyek révén javítani lehetne az EU-ban partra szálló migránsokra vonatkozó eljárások lefolytatását, valamint felvázolja a regionális partraszállási intézkedések harmadik országokkal történő kialakításának lehetséges módját. Az összetett migrációs kihívásokra adott válaszként a két koncepciónak együttesen kell hozzájárulnia valódi regionális felelősségmegosztáshoz.

EU–Kína csúcstalálkozó Pekingben

2018. július 24.

Pekingben megtartották a 20. EU–Kína csúcstalálkozót július 16-án, melyen részt vett Li Ko-csiang, a Kínai Népköztársaság Államtanácsának elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok szabálykövetésre szólítják fel az Airbnb-t

2018. július 11.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felszólítják az Airbnb-t, hogy feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és átláthatóan tüntesse fel az árakat. Az európai fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat a norvég fogyasztóvédelmi hatóság (Forbrukertilsynet) koordinálásával 2018. júniusban közös értékelést végzett az Airbnb üzleti gyakorlatáról. Az értékelés elvégzésére a Bizottság segítségével került sor.

Piknikeztünk a Desedán

2018. július 3.

A pénteki rossz idő ellenére a hétvége napsütéssel örvezdeztetett meg mindenkit, aki ki szeretett volna látogatni a június 30-án szombaton megrendezett Desedai Piknikre. A Europe Direct Somogy megyei irodája ott volt!

Csobbanj Európával a Desedán!

2018. június 27.

Június 30-án piknikezni hív a Fekete István Látogatóközpont, hiszen a tavalyi nagy siker után idén is megrendezik a Desedai Piknik elnevezésű rendezvényt.

A tagállamok új eszközöket vetnek be az EU-n belüli áfacsalások ellen

2018. június 25.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy politikai egyetértés született az EU-tagállamok között az uniós áfarendszer (uniós terminussal: a hozzáadottértékadó-rendszer) kiskapuinak megszüntetését célzó új eszközöket illetően.

50 millió eurós megállapodás szociális vállalkozások támogatására

2018. június 19.

Az Európai Beruházási Alap és az Erste Group bankcsoportot alkotó hét pénzintézet a mai napon garanciamegállapodást kötött abból a célból, hogy finanszírozást biztosítson szociális vállalkozásoknak a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja (EaSI) keretében.

Eurobarométer felmérés: erősödő bizalom és optimizmus

2018. június 15.

A most megjelent 2018. tavaszi Eurobarométer felmérés szerint az európaiak többsége kedvezően ítéli meg a gazdasági helyzetet és optimista a jövőt illetően. Növekszik az EU-ba vetett bizalom, és soha nem volt még ilyen magas a gazdasági és monetáris unió támogatottsága.

Erősebb együttműködés az adó- és vámhatóságok között

2018. június 8.

A Bizottság a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés keretében intézkedéseket javasol annak érdekében, hogy javuljon és hatékonyabbá váljon a tagállamok közötti adó- és vámügyi együttműködés.

265 millió euró a Kohéziós Alapból az M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére

2018. június 1.

Az Európai Unió 265 millió eurót (kb. 84 milliárd forintot) biztosít a Kohéziós Alapból az M4-es autópálya Berettyóújfalu és a román határ közötti szakaszának kiépítésére. Ennek köszönhetően kevesebb mint 2 óra 40 perc alatt el lehet majd jutni Budapesttől a román határig.

Európa mozgásban

2018. május 16.

Az Európai Bizottság kezdeményezéscsomagot tett közzé az európai közlekedési rendszer korszerűsítése céljából, mely az Európa mozgásban program harmadik, egyben utolsó javaslatcsomagját alkotja, és a 2017 májusában és novemberében meghirdetett intézkedésekkel együtt azt hivatottak elősegíteni, hogy az EU közlekedési ágazata világelső legyen az innováció, a digitalizáció és a dekarbonizáció terén.

WiFi4EU: holnaptól pályázhatnak a települések az ingyenes wifi-hotspotokra

2018. május 14.

Holnap, azaz május 15-én délután 1 órakor teszi közzé az Európai Bizottság annak a pályázatnak az első felhívását, melynek keretében az európai települések uniós finanszírozásban részesülhetnek ingyenes wifi-hotspotok (vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosító pontok) létesítésére.

12 kérdés Európa jövőjéről: online civil konzultációt indít a Bizottság

2018. május 9.

Az Európai Bizottság a mai napon – amikor Unió-szerte az Európa-napot ünnepeljük – online konzultációt indított, melynek keretében arra vár választ az uniós polgároktól, milyen irányt vegyen az Európai Unió jövője. A konzultációs kérdések összeállítása céljából május 5–6-án 27 tagállamból 96 uniós polgár vett részt Brüsszelben azon a polgári fórumon, ahol közösen döntötték el, milyen kérdések szerepeljenek az európai polgártársaiknak szóló kérdőíven.