Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2021–2027-es uniós költségvetés: bizottsági javaslat az Erasmus költségvetésének megduplázásáért

2018. június 1.

Az Európai Bizottság a következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetésre vonatkozó javaslatának egyik elemeként azt szorgalmazza, hogy az EU növelje a duplájára, azaz 30 milliárd euróra az Erasmus program finanszírozását.

Csökkentsük a tengerbe kerülő hulladék mennyiségét

2018. május 29.

Egyre több műanyag hulladék szennyezi a világ óceánjait és tengereit. Az Európai Bizottság ezért új uniós szintű szabályokat javasol, melyek hatálya az Európa tengereiben és tengerpartjain 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékre, valamint a tengerben elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre terjedne ki.

Natura 2000 díjat nyert a parlagi sasokat védő magyarországi projekt

2018. május 18.

A Natura 2000 díj sikeres európai természetmegőrzési projekteket jutalmaz, és felhívja a figyelmet Európa egyik kiemelkedő vívmányára, a védett területek Natura 2000 hálózatára. A 25 döntős közül kiválasztott hat díjazott Bulgária, Észtország, Görögország, Magyarország, Portugália és Spanyolország egy-egy projektje lett.

Nagy sikere volt a fővárosi Európa-napi fesztiválnak is

2018. május 14.

Változatos családi programok, 14 kilométeres futóverseny, az Európai Unió új, EU&ME elnevezésű kampánya, illetve a hazai könnyűzenei élet számos csillaga várta vasárnap a budapesti Szabadság térre kilátogatókat. Idén is több ezren voltak kíváncsiak az egésznapos, ingyenes Európa-napi fesztiválra.

A pályaválasztásról szólt az idén az Európa-nap

2018. május 11.

Ötödik alkalommal népesült be a kaposvári Európa Park. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Europe Direct tájékoztató központ szervezte az „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”
szlogennel az Európa Napot, amelyen a pályaválasztás került a főszerepbe.

Az Európa Nap segít szakmát választani

2018. május 6.

Ötödik alkalommal népesül be a kaposvári Európa Park, vidám, színes programokkal csalogatva kicsiket és nagyokat május 9-én.

Május 13., Budapest: Ünnepelje velünk az Európa-napot május 13-án, vasárnap a Szabadság téren!

2018. május 4.

Egész nap EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, karierrbörzével, kvízekkel és különféle játékokkal várjuk a látogatókat.

Védőoltások a megelőzhető betegségek leküzdése érdekében

2018. május 2.

A védőoltások évente világszerte 1–3 millió ember életét mentik meg és az Egészségügyi Világszervezet szerint az elkövetkező évtizedben további 25 millió ember életét fogják megmenteni.

Kereskedelem: A Bizottság az EU–Japán és az EU–Szingapúr megállapodások aláírását és megkötését javasolja

2018. április 27.

Az Európai Bizottság a múlt héten a Tanács elé terjesztette az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodásról és az EU és Szingapúr közötti kereskedelmi, illetve beruházási megállapodásról folytatott tárgyalások eredményét.

EU-bővítés: megjelentek a nyugat-balkáni partnerekről és Törökországról szóló országjelentések

2018. április 23.

Az Európai Bizottság elfogadta éves bővítési csomagját és az abban szereplő hét egyedi országjelentést. Az elért eredmények alapján javaslatot tett a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Albániával és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal. A Bizottság a bővítési csomaggal együtt a nyugat-balkáni országok és Törökország gazdasági reformprogramjairól szóló éves értékeléseit is közzétette.

Javult a közúti közlekedésbiztonság, de van még mit tenni

2018. április 18.

A Bizottság közzétette a 2017. évi közúti közlekedésbiztonsági statisztikákat, melyekből kiderül, hogy tavaly 25 300-an vesztették életüket Európa útjain. Ez egymillió lakosra vetítve átlagosan 49 halálos kimenetelű közúti balesetet jelent, ami azt jelzi, hogy Európa útjai 2017-ben is messze a legbiztonságosabbak voltak a világon.

Az egyetemes egészségügyi ellátás mindenkit megillet

2018. április 9.

Április 7-én ünnepeltük az egészségügyi világnapot. Ebből az alkalomból Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős EU-biztos nyilatkozatot tett közzé, amelyben kiemeli, hogy az Európában elért vívmányok közül az egyik legfontosabb az egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférés.

Kedvezőbb lesz az euróátutalás az EU teljes területén

2018. április 5.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban, köztük Magyarországon is csökkenjen a határokon átívelő, euróban teljesített átutalások költsége.

Új uniós tudásközpont az élelmiszercsalás ellen és a jobb élelmiszer-minőségért

2018. március 22.

Az Európai Bizottság ma nyitja meg az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot, amelyet a Bizottság Közös Kutatóintézete (JRC) fog működtetni. A tudásközpont létrehozását az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák miatt felmerülő fogyasztói aggályok indokolják.

A Bizottság Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását és a szociális védelemhez való hozzáférés javítását szorgalmazza

2018. március 21.

A Bizottság az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását szorgalmazza, és azt kezdeményezi, hogy minden munkavállaló és önálló vállalkozó garantáltan szociális védelemben részesülhessen.

265 millió euró a Kohéziós Alapból az M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére

2018. június 1.

Az Európai Unió 265 millió eurót (kb. 84 milliárd forintot) biztosít a Kohéziós Alapból az M4-es autópálya Berettyóújfalu és a román határ közötti szakaszának kiépítésére. Ennek köszönhetően kevesebb mint 2 óra 40 perc alatt el lehet majd jutni Budapesttől a román határig.

Euró: a négy gazdasági kritérium közül kettőt teljesítettünk

2018. május 24.

A 2018. évi konvergenciajelentés az euró bevezetése felé tett tagállami előrelépéseket értékeli. A jelentés hét tagállamra – Bulgáriára, a Cseh Köztársaságra, Horvátországra, Lengyelországra, Magyarországra, Romániára és Svédországra – terjed ki.

Európa mozgásban

2018. május 16.

Az Európai Bizottság kezdeményezéscsomagot tett közzé az európai közlekedési rendszer korszerűsítése céljából, mely az Európa mozgásban program harmadik, egyben utolsó javaslatcsomagját alkotja, és a 2017 májusában és novemberében meghirdetett intézkedésekkel együtt azt hivatottak elősegíteni, hogy az EU közlekedési ágazata világelső legyen az innováció, a digitalizáció és a dekarbonizáció terén.

WiFi4EU: holnaptól pályázhatnak a települések az ingyenes wifi-hotspotokra

2018. május 14.

Holnap, azaz május 15-én délután 1 órakor teszi közzé az Európai Bizottság annak a pályázatnak az első felhívását, melynek keretében az európai települések uniós finanszírozásban részesülhetnek ingyenes wifi-hotspotok (vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosító pontok) létesítésére.

#InvestEU: félmilliárd euró összegű támogatás közép-európai innovatív kkv-knak a Juncker-terv keretében

2018. május 8.

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit megállapodást írt alá az InnovFin kkv-garanciaeszköz bővítéséről. A garanciaeszköz arra irányul, hogy nyolc országban – köztük Magyarországon – könnyebben jussanak forráshoz az innovatív kis- és középvállalkozások, valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát egy új uniós kezdeményezésnek köszönhetően

2018. május 4.

A DiscoverEU lehetőséget kínál az EU 18 éves állampolgárai számára, hogy beutazzák a kontinens országait. Az Európai Parlament javaslata alapján életre hívott kezdeményezés 2018-ban 12 millió eurós költségvetéssel gazdálkodhat, és várhatóan 15 000 fiatal számára teremti meg annak a lehetőségét, hogy idén nyáron Európában barangolva felfedezzék a kontinens gazdag kulturális örökségét, ismeretségeket kössenek, megismerkedjenek más kultúrákkal, és ezáltal felfedezzék, mi az, ami összeköt bennünket, európaiakat.

2018: a fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik

2018. május 4.

A gazdasági növekedés üteme tavaly felülmúlta a várakozásokat az EU-ban: 2,4%-kal tízéves csúcsot ért el. A magánfogyasztás intenzív maradt, míg az export és a beruházások növekedtek.

Magyar első és harmadik helyezett az Altiero Spinelli-díj díjazottjai között!

2018. április 30.

Magyarország az első helyezettek és a harmadik helyezettek között is képviselteti magát: az egyik legolvasottabb magyar hírportálon megjelenő EUrologus blog első díjat, míg Berki Gabriella a betegek EU-n belüli szabad mozgásának témájában írt könyvével, előadásaival, kurzusaival és konferencia-előadásaival harmadik díjat nyert.

Bizottsági iránymutatás a kiskereskedelmi ágazat versenyképességének erősítéséért

2018. április 27.

Az Európai Bizottság felvázolt egy sor bevált gyakorlatot a tagállamok arra irányuló erőfeszítéseinek támogatására, hogy egy nyitottabb, integráltabb és versenyképesebb kiskereskedelmi ágazatot hozzanak létre. A Bizottság 2015. évi egységes piaci stratégiája nyomán dolgozta ki a közzétett dokumentumot.

Bemutatták a világörökség részeit Barcson

2018. április 20.

Európa Napot tartottak ma a Barcsi Széchenyi Ferenc Gimnáziumban, ahol a diákok az Európai Örökség Kulturális Éve alkalmából rövid prezentációkkal mutatták be az Európai Unió azon látványosságait, melyek a világörökség részét képezik.

Az Európai Kutatási Tanács három magyar tudóst támogat

2018. április 12.

Az Európai Kutatási Tanács által most támogatásban részesített vezető tudósok úttörő kutatásaik során többek között arra keresnek választ, hogy vajon hogyan hat a légszennyezés az anyaméhben fejlődő magzat agyának fejlődésére, illetve javíthatják-e a szívizomsejtek regenerációját célzó innovatív kezelések a szívinfarktust elszenvedett betegek hosszú távú túlélésének esélyeit.

Már utazás közben is elérhetőek a digitális előfizetések

2018. április 5.

Tartózkodjanak bárhol az EU területén, az európai polgárok 2018. április 1-je óta hozzáférhetnek az olyan online tartalmakhoz, amelyekre otthon fizettek elő.

A Bizottság megoldásokat javasol a digitális gazdaság méltányos adóztatására

2018. április 3.

Az Európai Bizottság új adózási szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális vállalkozások is teljesítsék az adókötelezettségek méltányosan rájuk eső részét.

Bizottsági javaslatok az erőteljesebb, hatékonyabb és biztonságosabb uniós vízumpolitikáért

2018. március 21.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő az EU közös vízumpolitikájának megreformálása érdekében. Célja, hogy hozzáigazítsa a szabályokat a változó biztonsági helyzethez, a migrációval kapcsolatos kihívásokhoz és a technológiai fejlődés által kínált új lehetőségekhez, a jogszerűen utazók pedig gyorsabban és rugalmasabban kapjanak vízumot az Európába való beutazáshoz.

Harc az álhírek ellen – hogyan ismerjük fel?

2018. március 19.

Álhírek / fake news – nagyjából két éve, az amerikai elnökválasztási kampány alatt került (ismét) fókuszba a fogalom, holott a műfaj a nyomtatott sajtóval egyidős. A szándékos félretájékoztatást szolgáló hamis hírek a villámgyors online kommunikáció és közösségi média korában nagyon gyorsan okozhatnak hatalmas károkat. Rajtunk is múlik, hogy minek dőlünk be, de az EU is igyekszik tisztítani a helyzetet és szabályozni ezt a különösen nehéz területet.