Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Piknikeztünk a Desedán

2018. július 3.

A pénteki rossz idő ellenére a hétvége napsütéssel örvezdeztetett meg mindenkit, aki ki szeretett volna látogatni a június 30-án szombaton megrendezett Desedai Piknikre. A Europe Direct Somogy megyei irodája ott volt!

Csobbanj Európával a Desedán!

2018. június 27.

Június 30-án piknikezni hív a Fekete István Látogatóközpont, hiszen a tavalyi nagy siker után idén is megrendezik a Desedai Piknik elnevezésű rendezvényt.

A tagállamok új eszközöket vetnek be az EU-n belüli áfacsalások ellen

2018. június 25.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy politikai egyetértés született az EU-tagállamok között az uniós áfarendszer (uniós terminussal: a hozzáadottértékadó-rendszer) kiskapuinak megszüntetését célzó új eszközöket illetően.

50 millió eurós megállapodás szociális vállalkozások támogatására

2018. június 19.

Az Európai Beruházási Alap és az Erste Group bankcsoportot alkotó hét pénzintézet a mai napon garanciamegállapodást kötött abból a célból, hogy finanszírozást biztosítson szociális vállalkozásoknak a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja (EaSI) keretében.

Eurobarométer felmérés: erősödő bizalom és optimizmus

2018. június 15.

A most megjelent 2018. tavaszi Eurobarométer felmérés szerint az európaiak többsége kedvezően ítéli meg a gazdasági helyzetet és optimista a jövőt illetően. Növekszik az EU-ba vetett bizalom, és soha nem volt még ilyen magas a gazdasági és monetáris unió támogatottsága.

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát

2018. június 12.

Az utazni vágyó 18 éves fiatalok ma déli 12 órától június 26-án déli 12 óráig pályázhatnak jegyekre a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Azok jelentkezhetnek, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, uniós ország állampolgárai, és utazásukat idén nyárra tervezik.

EU 2021–2027: munkahelyteremtés, növekedés és innováció

2018. június 7.

A következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés lényeges elemeként az Európai Bizottság az InvestEU program létrehozását javasolja, amely egy fedél alá hozza majd az uniós költségvetésből hitelek és garanciák formájában nyújtott finanszírozást.

265 millió euró a Kohéziós Alapból az M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére

2018. június 1.

Az Európai Unió 265 millió eurót (kb. 84 milliárd forintot) biztosít a Kohéziós Alapból az M4-es autópálya Berettyóújfalu és a román határ közötti szakaszának kiépítésére. Ennek köszönhetően kevesebb mint 2 óra 40 perc alatt el lehet majd jutni Budapesttől a román határig.

Euró: a négy gazdasági kritérium közül kettőt teljesítettünk

2018. május 24.

A 2018. évi konvergenciajelentés az euró bevezetése felé tett tagállami előrelépéseket értékeli. A jelentés hét tagállamra – Bulgáriára, a Cseh Köztársaságra, Horvátországra, Lengyelországra, Magyarországra, Romániára és Svédországra – terjed ki.

Európa mozgásban

2018. május 16.

Az Európai Bizottság kezdeményezéscsomagot tett közzé az európai közlekedési rendszer korszerűsítése céljából, mely az Európa mozgásban program harmadik, egyben utolsó javaslatcsomagját alkotja, és a 2017 májusában és novemberében meghirdetett intézkedésekkel együtt azt hivatottak elősegíteni, hogy az EU közlekedési ágazata világelső legyen az innováció, a digitalizáció és a dekarbonizáció terén.

WiFi4EU: holnaptól pályázhatnak a települések az ingyenes wifi-hotspotokra

2018. május 14.

Holnap, azaz május 15-én délután 1 órakor teszi közzé az Európai Bizottság annak a pályázatnak az első felhívását, melynek keretében az európai települések uniós finanszírozásban részesülhetnek ingyenes wifi-hotspotok (vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosító pontok) létesítésére.

#InvestEU: félmilliárd euró összegű támogatás közép-európai innovatív kkv-knak a Juncker-terv keretében

2018. május 8.

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit megállapodást írt alá az InnovFin kkv-garanciaeszköz bővítéséről. A garanciaeszköz arra irányul, hogy nyolc országban – köztük Magyarországon – könnyebben jussanak forráshoz az innovatív kis- és középvállalkozások, valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát egy új uniós kezdeményezésnek köszönhetően

2018. május 4.

A DiscoverEU lehetőséget kínál az EU 18 éves állampolgárai számára, hogy beutazzák a kontinens országait. Az Európai Parlament javaslata alapján életre hívott kezdeményezés 2018-ban 12 millió eurós költségvetéssel gazdálkodhat, és várhatóan 15 000 fiatal számára teremti meg annak a lehetőségét, hogy idén nyáron Európában barangolva felfedezzék a kontinens gazdag kulturális örökségét, ismeretségeket kössenek, megismerkedjenek más kultúrákkal, és ezáltal felfedezzék, mi az, ami összeköt bennünket, európaiakat.

2018: a fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik

2018. május 4.

A gazdasági növekedés üteme tavaly felülmúlta a várakozásokat az EU-ban: 2,4%-kal tízéves csúcsot ért el. A magánfogyasztás intenzív maradt, míg az export és a beruházások növekedtek.

Párbeszéd a diákokkal Európa jövőjéről

2018. április 18.

Ezzel a címmel hirdetett előadássorozatot április 17-én a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Europe Direct Tájékoztatási Központ, melyen dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője somogyi diákokkal beszélgetett az Európai Unió jövőjéről.

Kiváló Közútbiztonságért díj: magyarországi kezdeményezés is a díjazottak között

2018. június 27.

Brüsszel adott otthont kedden annak a rendezvénynek, ahol Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos átadta a 2018. évi Kiváló Közútbiztonságért díjakat. A díjazottak között idén Magyarország is képviseltette magát a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) révén.

Termékbiztonsági vállalás a veszélyes termékek eltávolításáért

2018. június 25.

Négy nagy online cég – az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az eBay és a Rakuten-France – kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben gyorsabban távolítják el online piacterükről az általuk értékesített veszélyes termékeket.

Elsivatagosodási világatlasz

2018. június 22.

A Közös Kutatóközpont, az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja közzétette az elsivatagosodási világatlasz új kiadását, mely segítheti a döntéshozókat abban, hogy helyi szinten jobb válaszintézkedéseket hozzanak a talajvesztés és a talajromlás problémájára.

Jelentősen csökkent a menedékkérelmek száma 2016-hoz képest

2018. június 19.

2017-ben 728 470 menedékkérelmet regisztráltak az EU-ban, Norvégiában és Svájcban, mely 44%-os visszaesést mutat 2016-hoz képest.

2021–2027-es uniós költségvetés: fókuszban a határvédelem és a migráció

2018. június 13.

A következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés fontos elemeként az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió 34,9 milliárd eurót fordítson a határvédelemre és határigazgatásra, valamint a migráció kezelésére. A javasolt összeg csaknem háromszoros emelkedést jelent a 2014–2020-as időszakban erre a célra elkülönített 13 milliárd euróhoz képest.

Erősebb együttműködés az adó- és vámhatóságok között

2018. június 8.

A Bizottság a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés keretében intézkedéseket javasol annak érdekében, hogy javuljon és hatékonyabbá váljon a tagállamok közötti adó- és vámügyi együttműködés.

2021–2027-es uniós költségvetés: bizottsági javaslat az Erasmus költségvetésének megduplázásáért

2018. június 1.

Az Európai Bizottság a következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetésre vonatkozó javaslatának egyik elemeként azt szorgalmazza, hogy az EU növelje a duplájára, azaz 30 milliárd euróra az Erasmus program finanszírozását.

Csökkentsük a tengerbe kerülő hulladék mennyiségét

2018. május 29.

Egyre több műanyag hulladék szennyezi a világ óceánjait és tengereit. Az Európai Bizottság ezért új uniós szintű szabályokat javasol, melyek hatálya az Európa tengereiben és tengerpartjain 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékre, valamint a tengerben elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre terjedne ki.

Natura 2000 díjat nyert a parlagi sasokat védő magyarországi projekt

2018. május 18.

A Natura 2000 díj sikeres európai természetmegőrzési projekteket jutalmaz, és felhívja a figyelmet Európa egyik kiemelkedő vívmányára, a védett területek Natura 2000 hálózatára. A 25 döntős közül kiválasztott hat díjazott Bulgária, Észtország, Görögország, Magyarország, Portugália és Spanyolország egy-egy projektje lett.

Nagy sikere volt a fővárosi Európa-napi fesztiválnak is

2018. május 14.

Változatos családi programok, 14 kilométeres futóverseny, az Európai Unió új, EU&ME elnevezésű kampánya, illetve a hazai könnyűzenei élet számos csillaga várta vasárnap a budapesti Szabadság térre kilátogatókat. Idén is több ezren voltak kíváncsiak az egésznapos, ingyenes Európa-napi fesztiválra.

A pályaválasztásról szólt az idén az Európa-nap

2018. május 11.

Ötödik alkalommal népesült be a kaposvári Európa Park. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Europe Direct tájékoztató központ szervezte az „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”
szlogennel az Európa Napot, amelyen a pályaválasztás került a főszerepbe.

Az Európa Nap segít szakmát választani

2018. május 6.

Ötödik alkalommal népesül be a kaposvári Európa Park, vidám, színes programokkal csalogatva kicsiket és nagyokat május 9-én.

Május 13., Budapest: Ünnepelje velünk az Európa-napot május 13-án, vasárnap a Szabadság téren!

2018. május 4.

Egész nap EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, karierrbörzével, kvízekkel és különféle játékokkal várjuk a látogatókat.

Védőoltások a megelőzhető betegségek leküzdése érdekében

2018. május 2.

A védőoltások évente világszerte 1–3 millió ember életét mentik meg és az Egészségügyi Világszervezet szerint az elkövetkező évtizedben további 25 millió ember életét fogják megmenteni.

Már utazás közben is elérhetőek a digitális előfizetések

2018. április 5.

Tartózkodjanak bárhol az EU területén, az európai polgárok 2018. április 1-je óta hozzáférhetnek az olyan online tartalmakhoz, amelyekre otthon fizettek elő.