Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Autóval Európában – érdemes felkészülni!

2017. augusztus 16.

Egy-egy autós európai utazás előtt számos dolgot át kell gondolnunk. Ebben szeretnénk most segíteni. Frissített infografikánkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a tagállamok szabályozásairól – külföldi nyaralás előtt kötelező! :-)

Sziget 2017: a koncertek előtt irány a European Meeting Point!

2017. augusztus 13.

Az eredeti Diáksziget szervezői talán sose gondolták volna, de idén már a 25. Szigetnek örülhetünk. A Sziget mára Európa- és világszerte ismert fogalommá vált, amely a menő fellépők mellett igényes és szórakoztató kikapcsolódásra, ismeretszerzésre is remek hely az együttműködő több száz civil szervezetnek köszönhetően.

Vita Európa jövőjéről

2017. augusztus 8.

Négy hónappal azután, hogy a Bizottság előterjesztette az Európa jövőjéről szóló fehér könyvet, új erőre kap az Európa jövőjéről szóló vita, amely eddig potenciálisan több mint 30 millió polgárt szólított meg.

Az EU soros elnöksége – Észtországnál a staféta

2017. július 31.

Július elsejétől az EU egyik legkisebb országa, Észtország vette át az Európai Unió Tanácsának vezetését, soros elnökként. Az ország számos területen kiemelkedő eredményekkel és igen jelentős tapasztalattal rendelkezik – legyen szó online fejlesztésekről, e-közigazgatásról vagy épp környezetvédelemről.

Növekszik a kereslet a határon átnyúló online vásárlás iránt

2017. július 29.

Az Európai Bizottság közzétette a fogyasztói körülmények eredménytáblájának 2017. évi kiadását, mely szerint egyre több uniós fogyasztó intézi vásárlásait az interneten, és erősödik az elektronikus kereskedelembe vetett bizalmuk, különösen a más uniós országokból történő internetes vásárlás esetében.

Fizetett gyakornoki program az Európai Bizottságnál

2017. július 26.

Augusztus 31-ig lehet jelentkezni az Európai Bizottság 2018. március-júliusi fizetett gyakornoki programjára. 

Fiatal Újságírók Napja az Európai Parlamentben

2017. július 22.

Az Európai Parlament 2017. október 16-18. között idén is megrendezi a Fiatal Újságírók Napját (European Youth Media Days), melyre 18-30 év közötti kezdő, illetve leendő újságírók jelentkezését várják a szervezők.

Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 20.

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről

2017. július 10.

Az Európai Unió és Japán múlt csütörtökön elvi megállapodásra jutott az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően. Ez lesz az EU által eddig megkötött legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, és az első olyan kereskedelmi megállapodás, amely a Párizsi Megállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást is magába foglalja.

A Bizottság felgyorsítja a radikalizálódás és a kiberfenyegetés megelőzésére irányuló intézkedéseket

2017. június 30.

Az Európai Tanács június 22–23-i következtetései szerint a közelmúltbeli támadások újból rávilágítottak arra, hogy a terrorizmus, a gyűlölet és az erőszakos szélsőségesség elleni eredményes küzdelemhez intenzívebbé kell tenni az uniós szintű közös erőfeszítéseket.

Energiaunió: kétirányúvá válik a Magyarország és Horvátország közti földgázvezeték

2017. június 21.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára és Mario Šiljeg, a horvát Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára kedden Budapesten aláírták a Magyarország és Horvátország közötti földgázvezeték kétirányúvá tételéről szóló Egyetértési Megállapodást.

CSOBBANJ Európával a Desedán!

2017. június 19.

A Deseda-Fekete István Látogatóközpont remek hangulatú pikniket szervez 2017. július 1-jén, melyre a Europe Direct Tájékoztató Központ is szeretettel vár minden érdeklődőt.

Tölts velünk egy napot a tó partján, és sok hasznos dolgot megtudhatsz ez Európai Unióról. Lehetőséged lesz kipróbálni logikai, ügyességi játékokat, de akár kézműveskedhetsz is.

Ma ünneplik a 30 éves Erasmus+ programot

2017. június 13.

Az Erasmus+ program elődjét 30 évvel ezelőtt, 1987. június 17-én fogadták el. Ennek alkalmából ünnepséget tartanak ma Strasbourgban.

 

 

 

 

Húsz tagállam az Európai Ügyészség létrehozása mellett döntött

2017. június 9.

A Bel- és Igazságügyi Tanács mai ülésén húsz tagállam politikai megállapodásra jutott arról, hogy megerősített együttműködés keretében létrehozzák az Európai Ügyészséget. Következő lépésként az Európai Parlament egyetértésére van szükség. A hivatal létrehozását követően a független uniós főügyész hatáskörrel rendelkezik majd arra, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekményekre – például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció vagy csalás és a határokon átnyúló héacsalásra – vonatkozóan.

Brexit: hamarosan elkezdődnek a tárgyalások

2017. május 30.

2016. június 23-án az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy kilép az Európai Unió kötelékéből. Az alábbi videó az Európai Bizottság szerepére szeretne rávilágítani az 50. cikkely aktiválásával kapcsolatban, mely szabályozza és hivatalosan elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Digitális egységes piac: a Bizottság a főbb javaslatok gyors elfogadását szorgalmazza és feltérképezi a kihívásokat

2017. május 25.

Mandátumának félidejéhez érkezve a Bizottság május elején közzétette digitális egységes piaci stratégiájának félidős értékelését. Számba veszi benne az eddigi eredményeket, felszólítja a társjogalkotókat, hogy mihamarabb foglalkozzanak a már benyújtott javaslatokkal, és felvázolja, milyen további intézkedéseket tervez az online platformok, az adatgazdaság és a kiberbiztonság területén.

Európai Parlament Nagykövet Iskolája program

2017. augusztus 14.

Az Európai Parlament 2017-től minden tagállamban elndította Nagykövet Iskolája programját. A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt: a tanév során különféle iskolán belüli és kívüli programon keresztül aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről.

A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint nő az optimizmus és a bizalom

2017. augusztus 10.

Egy évvel az Egyesült Királyságban tartott népszavazást követően az EU-ban az emberek egyre növekvő többsége tekint derülátóan az Európai Unió jövőjére.

Tej, gyümölcs és zöldség az iskolás gyermekek számára

2017. augusztus 6.

Augusztus 1-jére létrejött az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amelyet a 2017/2018-as tanév első napjától kezdve Unió-szerte bevezethetnek. A programnak az a célja, hogy elterjessze a gyermekek körében az egészséges táplálkozási szokásokat.

Menekültek Európán belüli áthelyezése: tények az uniós kvótarendszerről

2017. július 31.

A menekültek EU-n belüli áthelyezése kapcsán különböző vélemények és híresztelések láttak napvilágot az utóbbi napokban. Az alábbi összefoglalóban választ adunk a legfontosabb kérdésekre.

Gyakornoki lehetőség a Európai Szolidaritási Testület égisze alatt

2017. július 28.

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, és 2017 márciusa óta zajlik önkéntesmunka-közvetítés a kezdeményezés keretében. Most pedig beindult a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők közvetítése is.

Pályázat külpolitikai témát érintő tudományos kutatásra

2017. július 24.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a külgazdasági és külügyi döntéshozatalt támogató, illetve a külpolitikát érintő kutatás témájában doktoranduszok, abszolutóriumot szerzett és fokozatszerzési eljárás alatt álló doktorjelöltek számára doktoranduszi program keretében tudományos kutatás folytatására.

Európai Szolidaritási Testület: lehetőség szakmai munkára és gyakornoki tevékenységre

2017. július 13.

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal, hogy növelje és javítsa a társadalmi célú projektekre jelentkező fiatalok lehetőségeit. Azóta több mint 32 ezer fiatal csatlakozott a testülethez.

A Desedán csobbantunk Európával

2017. július 5.

Jó kedvű, vidám szombatot töltöttünk együtt a Desedán, hiszen a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Europe Direct iroda is képviseltette magát a Fekete István Látogatóközpont által szervezett Desedai Piknik elnevezésű rendezvényen.

Uniós közlekedési infrastruktúra: tíz magyar projekt támogatását javasolja a Bizottság

2017. június 26.

Az Európai Bizottság ma javaslatot tett 2,7 milliárd euró beruházására, melyet 152, a versenyképes, tiszta és összekapcsolt mobilitást előmozdító kulcsfontosságú közlekedési projektre – köztük tíz Magyarországot is érintőre – fordítanának.

FEDEZD FEL EURÓPÁT! Kutass! Filmezz! Utazz!

2017. június 19.

A római szerződés aláírásának 60. és az ERASMUS+ program 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztató Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák videópályázatot hirdetnek középiskolások számára.

Jelentkezési határidő: 2017. október  20.

Mától megszűnnek a roaming díjak az EU-ban

2017. június 15.

Az új, „roam like at home" elnevezésű szabályok értelmében nem kell a roamingszolgáltatásokért többletdíjat fizetni, amikor másik uniós országba utazunk, és külföldi utunk során mobiltelefonunkat használjuk.

Védelmet nyújtó Európa

2017. június 13.

A Bizottság június 7-én nyilvános vitát indított a 27-tagú EU védelmének jövőbeli irányáról és útjára indította az Európai Védelmi Alapot. Az Európa jövőjéről szóló fehér könyvből kiindulva a vitaanyag különböző forgatókönyveket vázolt fel arra vonatkozóan, miként lehetne kezelni az Európát érintő fokozódó biztonsági és védelmi fenyegetéseket, illetve növelni Európa saját védelmi képességeit 2025-ig.

Európai Szolidaritási Testület: 2020-ig 340 millió euró és 100 ezer részvételi lehetőség

2017. május 31.

Az Európai Bizottság május végén szilárdabb alapokra helyezte az Európai Szolidaritási Testület (ESZT) működését: javaslatot terjesztett elő, melyben külön jogalap kialakítását, valamint – a következő 3 évre vonatkozóan – külön költségvetés elfogadását szorgalmazza a testület számára. Ez elő fogja segíteni, hogy a kezdeményezés kibontakozzon, és még több lehetőséget kínáljon a fiataloknak.

Az európai fürdővizek minősége minden eddiginél kiválóbb

2017. május 30.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság közzétette éves jelentését a fürdővizek minőségéről, mely szerint a 2016-ban megvizsgált európai fürdőhelyek több mint 85%-a kiérdemelte a legmagasabb „kiváló” minősítést. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a fürdővíz jórészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas szennyezőanyagoktól. A fürdőhelyek több mint 96%-a megfelelt az európai uniós szabályok alapján felállított minimumkövetelményeknek.

Irányadó vita az európai védelem jövőjéről

2017. május 24.

A 27 tagú EU jövőbeli irányításáról szóló vita keretében a Bizottság ma irányadó vitát rendezett az európai védelem jövőjéről. A Juncker-Bizottság hivatalba lépése óta prioritásként kezeli Európa megerősítését a biztonsági és védelmi ügyekben. Az Unió helyzetéről szóló 2016. évi beszédében Jean-Claude Juncker elnök a következő szavakkal jelentette be az Európai Védelmi Alap létrehozását: „Európa többé nem engedheti meg magának, hogy mások katonai erejétől függjön. (…) Az erős európai védelemhez az európai védelmi ipar innovációjára van szükség.”