Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Konzultáció a nyári időszámításról: az európaiak 84%-a eltörölné az óraátállítást

2018. augusztus 31.

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette az európai óraátállításról szóló nyilvános konzultáció előzetes eredményeit.

Újabb lépések a lengyel Legfelsőbb Bíróság függetlenségének védelme érdekében indított kötelezettségszegési eljárásban

2018. augusztus 14.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy indokolással ellátott véleményt küld Lengyelországnak a Legfelsőbb Bíróságról szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban.

Hollandia a huszonegyedik tagállam, amely csatlakozik az Európai Ügyészséghez

2018. augusztus 2.

Az Európai Bizottság a mai napon megerősítette Hollandia csatlakozását az Európai Ügyészséghez, amely így már huszonegy tagállamot számlál. Az Európai Ügyészség kulcsfontosságú szerepet fog játszani az uniós költségvetést károsító bűncselekmények, így a csalás, a korrupció, a pénzmosás és a súlyos – 10 millió eurós összeget meghaladó –, határokon átnyúló áfa-csalások elleni küzdelemben. Az Európai Ügyészség 2020 végéig kezdi meg tevékenységét az összes részt vevő tagállamban.

Világűr: már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül

2018. július 25.

Újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára.

193 millió euró uniós támogatás a dél-balatoni vasútvonal újjáépítését célzó beruházáshoz

2018. július 23.

Az EU 193 millió eurót (több mint 60 milliárd forintot) biztosít a Kohéziós Alap forrásaiból a Székesfehérvár és Keszthely közötti, összesen 123 km hosszúságú balatoni vasútvonal újjáépítésére és korszerűsítésére.

EU–Japán csúcstalálkozó: a felek aláírták a gazdasági partnerségi megállapodást

2018. július 18.

A Tokióban megrendezett EU–Japán csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Abe Sinzó japán miniszterelnök a mai napon aláírta az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodást.

ErasmusDays 2018 - Szervezzen Ön is Erasmus Napot!

2018. július 9.

Ünnepelje velünk az Erasmus+ programot és Európát!

Büszke projektjére? Fontos Önnek az európai közösség? Akkor csatlakozzon a közös ünnepléshez és mutassa meg másoknak is! Október 12-én és 13-án 20 európai uniós ország közel 1000 eseményéhez csatlakozva idén először Magyarországon is megrendezésre kerül az #ErasmusDays.

Csobbanj Európával a Desedán!

2018. június 27.

Június 30-án piknikezni hív a Fekete István Látogatóközpont, hiszen a tavalyi nagy siker után idén is megrendezik a Desedai Piknik elnevezésű rendezvényt.

Már utazás közben is elérhetőek a digitális előfizetések

2018. április 5.

Tartózkodjanak bárhol az EU területén, az európai polgárok 2018. április 1-je óta hozzáférhetnek az olyan online tartalmakhoz, amelyekre otthon fizettek elő.

A Bizottság megoldásokat javasol a digitális gazdaság méltányos adóztatására

2018. április 3.

Az Európai Bizottság új adózási szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális vállalkozások is teljesítsék az adókötelezettségek méltányosan rájuk eső részét.

Bizottsági javaslatok az erőteljesebb, hatékonyabb és biztonságosabb uniós vízumpolitikáért

2018. március 21.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő az EU közös vízumpolitikájának megreformálása érdekében. Célja, hogy hozzáigazítsa a szabályokat a változó biztonsági helyzethez, a migrációval kapcsolatos kihívásokhoz és a technológiai fejlődés által kínált új lehetőségekhez, a jogszerűen utazók pedig gyorsabban és rugalmasabban kapjanak vízumot az Európába való beutazáshoz.

Harc az álhírek ellen – hogyan ismerjük fel?

2018. március 19.

Álhírek / fake news – nagyjából két éve, az amerikai elnökválasztási kampány alatt került (ismét) fókuszba a fogalom, holott a műfaj a nyomtatott sajtóval egyidős. A szándékos félretájékoztatást szolgáló hamis hírek a villámgyors online kommunikáció és közösségi média korában nagyon gyorsan okozhatnak hatalmas károkat. Rajtunk is múlik, hogy minek dőlünk be, de az EU is igyekszik tisztítani a helyzetet és szabályozni ezt a különösen nehéz területet.

Tízéves a REACH-rendelet

2018. március 12.

Tízéves a REACH-rendelet, melynek köszönhetően biztonságosabbá váltak a vegyi anyagok az EU-ban. A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet a világ legkorszerűbb és legátfogóbb rendelete a vegyi anyagok szabályozása terén és egyben a vegyi anyagokra vonatkozó legfontosabb uniós jogszabály.

A Dohány utcai zsinagóga elnyerte az Európai Örökség címet

2018. március 5.

Az Európai Bizottság kilenc európai történelmi helyszínnek ítélte oda az Európai Örökség címet, köztük a budapesti Dohány utcai zsinagóga épületegyüttesének is.

Európai Bizottság: új felsővezetők, átszervezett Juncker-kabinet

2018. február 23.

Az Európai Bizottság február 21-én, szerdán új főtitkárt nevezett ki az intézmény élére. A tisztséget eddig Alexander Italianer töltötte be, aki több mint 32 éven át dolgozott a Bizottságnál.

Aszály Európában

2018. augusztus 30.

A nyári szárazság által sújtott területeken gazdálkodó mezőgazdasági termelők nehézségeire tekintettel az Európai Bizottság a mai napon újabb intézkedéseket terjesztett elő, hogy konkrét, gyakorlati segítséget nyújtson az agrárágazatnak.

Jobb közúti összeköttetés Debrecen és Berettyóújfalu között egy kohéziós politikai beuházás révén

2018. augusztus 3.

Az EU közel 200 millió eurós támogatást nyújt aKohéziós Alapból a kelet-magyarországi autópálya-hálózat Berettyóújfalu és Debrecen közötti szakaszának kivitelezésére.

Migráció: partraszállásra és „ellenőrzött központok”

2018. július 25.

Az uniós vezetők júniusi európai tanácsi ülésén elhangzott felhívását követően az Európai Bizottság a mai napon részletesen ismerteti azokat az elképzeléseket, amelyek révén javítani lehetne az EU-ban partra szálló migránsokra vonatkozó eljárások lefolytatását, valamint felvázolja a regionális partraszállási intézkedések harmadik országokkal történő kialakításának lehetséges módját. Az összetett migrációs kihívásokra adott válaszként a két koncepciónak együttesen kell hozzájárulnia valódi regionális felelősségmegosztáshoz.

EU–Kína csúcstalálkozó Pekingben

2018. július 24.

Pekingben megtartották a 20. EU–Kína csúcstalálkozót július 16-án, melyen részt vett Li Ko-csiang, a Kínai Népköztársaság Államtanácsának elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az európai beruházási terv túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt

2018. július 18.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport teljesítette azon vállalását, hogy az európai beruházási terv (Juncker-terv) keretében 315 milliárd euró értékű beruházást mobilizáljon. Az Európai Unió költségvetési garanciája és az EBB csoport által biztosított fedezet mellett 2015 júliusa óta 898 műveletet hagytak jóvá, amelyek várhatóan 335 milliárd euró összértékű beruházást mozgósítanak a 28 uniós tagállamban.

A Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok szabálykövetésre szólítják fel az Airbnb-t

2018. július 11.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felszólítják az Airbnb-t, hogy feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és átláthatóan tüntesse fel az árakat. Az európai fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat a norvég fogyasztóvédelmi hatóság (Forbrukertilsynet) koordinálásával 2018. júniusban közös értékelést végzett az Airbnb üzleti gyakorlatáról. Az értékelés elvégzésére a Bizottság segítségével került sor.

Piknikeztünk a Desedán

2018. július 3.

A pénteki rossz idő ellenére a hétvége napsütéssel örvezdeztetett meg mindenkit, aki ki szeretett volna látogatni a június 30-án szombaton megrendezett Desedai Piknikre. A Europe Direct Somogy megyei irodája ott volt!

Párbeszéd a diákokkal Európa jövőjéről

2018. április 18.

Ezzel a címmel hirdetett előadássorozatot április 17-én a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Europe Direct Tájékoztatási Központ, melyen dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője somogyi diákokkal beszélgetett az Európai Unió jövőjéről.

Kedvezőbb lesz az euróátutalás az EU teljes területén

2018. április 5.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban, köztük Magyarországon is csökkenjen a határokon átívelő, euróban teljesített átutalások költsége.

Új uniós tudásközpont az élelmiszercsalás ellen és a jobb élelmiszer-minőségért

2018. március 22.

Az Európai Bizottság ma nyitja meg az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot, amelyet a Bizottság Közös Kutatóintézete (JRC) fog működtetni. A tudásközpont létrehozását az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák miatt felmerülő fogyasztói aggályok indokolják.

A Bizottság Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását és a szociális védelemhez való hozzáférés javítását szorgalmazza

2018. március 21.

A Bizottság az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását szorgalmazza, és azt kezdeményezi, hogy minden munkavállaló és önálló vállalkozó garantáltan szociális védelemben részesülhessen.

Az európai szemeszter téli csomagja: megjelentek az országjelentések

2018. március 13.

Az Európai Bizottság múlt héten közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését, benne az országspecifikus ajánlások végrehajtásában elért eredményekkel és a lehetséges kockázatok értékelésével.

Híres nők Európában

2018. március 8.

Nőnap alkalmából olyan nőket gyűjtöttünk csokorba (a teljesség igénye nélkül), akikre európaiként méltán büszkék lehetünk, és talán példaképül is szolgálhatnak.

Juncker-terv: Több mint 20 milliárd forint innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

2018. február 24.

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Uniós oltalom alá került a monori bor

2018. február 23.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar „Monor, Monori” borfajtának az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába való bejegyzését.