Üdvözöljük a

Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európán belüli tanulás és az álláskeresés is egyszerűbbé válik

2019. november 15.

A Nemzeti Europass Központ szolgáltatásainak, az Europass önéletrajznak, az Europass mobilitási igazolványnak, a számos hasznos kiadványnak és az Álláskeresői kisokos nevű blognak köszönhetően egyszerűbbé válik az Európán belüli tanulás és az álláskeresés is.

DiscoverEU: jövő nyáron újabb 20 000 fiatal utazhatja be Európát – november 28-ig pályázhatnak a 18 évesek

2019. november 14.

Az Európai Bizottság új pályázati fordulót hirdetett meg a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Az Európai Unió területén élő 18 éves fiatalok 2019. november 28-án déli 12 óráig pályázhatnak ingyenes utazási igazolványra, mellyel 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát.

Erasmus+: Az EU 2020-ban több mint 3 milliárd euróval támogatja az európai fiatalok külföldi tanulmányait és szakképzését

2019. november 14.

Az Európai Bizottság közzé tette az Erasmus+ programhoz kapcsolódó 2020. évi pályázati felhívását.

KKV-k – Régiók Bizottsága vélemény

2019. október 31.

Az új uniós KKV-politikát plusz forrásokkal, kapacitásnövelő programokkal és a helyi önkormányzatokkal való szorosabb partnerséggel kell megerősíteni mondja ki az októberi plenáris ülésen elfogadott véleményében a Régiók Bizottsága.

Levegőminőség - 2019-es jelentés

2019. október 31.

Megjelent az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2019-es levegőminőségi jelentése.

Brexit

2019. október 28.

Az Európai Tanács október 17-i rendkívüli ülésén jóváhagyta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának az Európai Unióból és az Európai Atomenergia-közösségből való kilépéséről rendelkező megállapodást.

 

További 142 magyarországi település nyert el WiFi4EU-utalványt

2019. október 25.

Az Európai Bizottság kihirdette a harmadik – idén szeptemberi – WiFi4EU pályázati felhívás eredményét. A több mint 11 ezer pályázó közül a Bizottság összesen 1780 települést választott ki és részesít WiFi4EU-utalványban.

Horvátország schengeni csatlakozását javasolja a Bizottság

2019. október 24.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke határozott támogatását fejezte ki az iránt, hogy Horvátország a szükséges feltételek teljesülése esetén a schengeni térség teljes jogú tagjává váljon.

Megkezdi munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság

2019. október 17.

Az EU-ban csaknem 18 millió uniós polgár él vagy dolgozik egy másik tagállamban – kétszer annyi ember, mint tíz évvel ezelőtt. Az ő érdekeit képviseli a most munkába álló Európai Munkaügyi Hatóság.

Hamisított gyógyszerek: új szabályok a betegek biztonságának javításáért

2019. október 10.

A gyógyszerhamisítás komoly veszélyt jelent az emberek egészségére. Holnap azonban új korszak kezdődik, ugyanis új szabályok lépnek életbe az Európai Unióban árusított vényköteles gyógyszerek biztonsági elemeire vonatkozóan.

Pedagógusok világnapja: a Bizottság jelentést tesz közzé a tanári fizetésekről

2019. október 8.

Az Európai Bizottság Eurydice hálózata a pedagógusok világnapja (október 5.) alkalmából közzétette éves jelentését, melyben a tanárok és az iskolaigazgatók fizetéséről és juttatásairól ad áttekintést.

Az uniós veszélyhelyzet-kezelési rendszerben Magyarország is segített az albániai földrengések és villámárvizek után

2019. október 3.

2019. szeptember 21-én két súlyos földrengés rázta meg Albániát, melyeket a rákövetkező napokban heves esőzések követtek az érintett területeken. Ezek a természeti katasztrófák komoly károkat okoztak, ezért az albán hatóságok nemzetközi segítséget kértek az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

Műanyagok: több mint 100 partner vállalja, hogy 2025-re 10 millió tonnára növelik az újrahasznosított műanyag mennyiségét Európában

2019. szeptember 27.

A teljes műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írta alá a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát, vállalva, hogy önkéntes lépésekkel segítik egy jól működő uniós műanyag-újrafeldolgozási piac kialakítását.

Az Európai Parlament megnövelte az uniós kutatásokra és az Erasmus programra szánt idei forrásokat

2019. szeptember 19.

A képviselők jóváhagyták az Unió kutatási programjaira és az Erasmus+ programra szánt források 100 millió euróval való bővítését.

Meghívó - Fókuszban a BREXIT

2019. szeptember 17.

A Brit Nagykövetség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019. szeptember 26-án megrendezi a "Fókuszban a BREXIT" című rendezvénysorozat következő eseményét.

Rajzverseny középiskolásoknak az Európa Tanács 70. születésnapja alkalmából

2019. november 14.

Rajzversenyt hirdetnek 14-18 év közötti középiskolás fiatalok számára az Európa Tanács 70. születésnapja alkalmából.

Fontos megállapodás az EU és Kína között

2019. november 14.

Az Európai Unió és Kína 2019 áprilisában tartott legutóbbi csúcstalálkozójukon vállalták, hogy kétoldalú megállapodást kötve kölcsönösen oltalom alá helyeznek száz európai uniós, illetve száz kínai földrajzi árujelzőt a területükön, így védve a kérdéses termékeket az utánzatok előállítása és a visszaélések elkövetése ellen.

2019. őszi gazdasági előrejelzés: kihívások állnak az európai gazdaság előtt

2019. november 7.

Az európai gazdaság immár hetedik éve folyamatosan növekszik, és az Európai Bizottság mai előrejelzése szerint 2020-ban és 2021-ben tovább bővül. A munkaerőpiacok továbbra is szilárd alapokon állnak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése.

A munka jövője index 2019

2019. október 31.

A Lisbon Council kétéves munka után megjelentette elemzését arról, hogyan alkalmazkodik az EU 28 tagállama az új foglalkoztatási formák megjelenéséhez, valamint a szociális rendszereik milyen hatékonyan támogatják a szociális biztonságot és reagálnak a változó társadalmi igényekre.

Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozó

2019. október 30.

A Növekedési és Foglalkoztatási Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozóra évente kétszer, az Európai Tanács tavaszi és őszi ülését megelőzően kerül sor.

Fokozott védelmet követel a méheknek az Európai Parlament

2019. október 28.

Újabb tervezetet kér az Európai Parlament a Bizottságtól, miután a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást.

Nők vezető beosztásban: A Juncker-Bizottság átlépte a 40%-os célértéket

2019. október 24.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg a vezető pozíciók 41%-át nők töltik be, szemben a Juncker elnök megbízatása kezdetén mért 30%-kal. Ezen eredményeknek köszönhetően a Bizottságot világszerte azon közigazgatási szervek között tartják számon, ahol a legnagyobb a nők aránya a vezető pozíciókban.

Brexit: A Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá a megszületett megállapodás szövegét

2019. október 18.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá az Egyesült Királyság kilépéséről a tárgyalóküldöttségek szintjén megszületett megállapodást.

Hat magyar város is szerepel a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjében

2019. október 16.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által kidolgozott Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének második kiadásában hazánk is kiemelkedő helyen kapott szerepet. A most közzétett felmérés a tavalyihoz képest szélesebb mintából vett mennyiségi és minőségi adatokat dolgoz fel: 30 ország – a 28 uniós tagállam, valamint Norvégia és Svájc – 190 városát veszi górcső alá, hogy aktuális képet adjon Európa kulturális és kreatív gazdagságáról.

Akik igazán csak a szaunában nyílnak meg: egy csésze Finnország

2019. október 8.

Ha Finnország, akkor szauna, világszínvonalú oktatás, környezetvédelem és nehezen megközelíthető emberek. A Budapesten működő Európa Pont "egy csésze Európa" című sorozatának középpontjában ezúttal a Tanács soros elnökségét adó Finnország állt. Az est betekintést engedett a sztereotíp – de teljesen igaz – kép mögé, melyhez egy Finnországból elvágyott, Magyarországon letelepedő finntől, egy Finnországba elvágyott finnmániás magyartól és persze az est díszvendégétől, a budapesti finn nagykövettől kaptak részleteket a résztvevők. 

2030-ra akár Dánia éves energiafogyasztását megspórolhatja az EU

2019. október 3.

Az Európai Bizottság további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse Európa szénlábnyomát, és hogy az európai fogyasztóknak kevesebb pénzt kelljen energiára költeniük. Ezek sorába illeszkednek a Bizottság által elfogadott legújabb, környezettudatos terméktervezésre vonatkozó intézkedések.

Fedezd fel Európát! Pályázz! Utazz! Szervezz programot!

2019. október 2.

Nyerjetek kirándulást az Európai Unió Házába, Budapestre!
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájával, valamint az Innovációs és Technológia Minisztériummal együttműködésben pályázatot hirdet vidéki középiskolák részére egynapos budapesti kiránduláson történő részvételre, amelyre a 2019/2020-as tanév 2. félévében kerül sor.

Brexit: az új Európai Parlament teljes súlyával az uniós álláspont mögött

2019. szeptember 24.

A kilépési megállapodás igazságos, kiegyensúlyozott és jogbiztonságot teremt, fogalmaztak az új Európai Parlament képviselői. Állásfoglalásukban ismét kiálltak a rendezett kilépés mellett.

A Bizottság – bizonyos feltételekkel – engedélyezi, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy energiavállalatot

2019. szeptember 18.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit. A jóváhagyás feltétele, hogy az E.ON maradéktalanul eleget tegyen az általa önként vállalt kötelezettségeknek.

Az EU megőrizte globális szerepét az agrár-élelmiszeriparban

2019. szeptember 17.

 Az Európai Bizottság szeptember elején tette közzé jelentését, mely szerint az EU az elmúlt években továbbra is megőrizte az agrár-élelmiszeripari termékek legnagyobb globális exportőreként kivívott helyét.