Üdvözöljük a

180 milliárd forintos EU-támogatás az M30 kiépítésére Miskolc és Tornyosnémeti között | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

180 milliárd forintos EU-támogatás az M30 kiépítésére Miskolc és Tornyosnémeti között

Szerző: Szakály Andrea | 2019. szeptember 16.

Az Európai Unió 552,6 millió eurót (több mint 180 milliárd forintot) fordít az M30-as autópálya meghosszabbítására, a Miskolcot a szlovák határon fekvő Tornyosnémetivel összekötő pályaszakasz kiépítésére.

A Kohéziós Alapból finanszírozott beruházás célja a forgalom felgyorsítása, a közúti biztonság javítása és a forgalmi torlódások csökkentése. A projekt újabb lépést jelent a Balti-tenger és a Fekete-, illetve az Égei-tenger menti területeket összekötő, Via Carpatia nevű európai közlekedési hálózat kiépítése felé.
 
Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „Ennek a közúti összeköttetésnek a kiépítése régóta esedékes, és közvetlen előnyökkel jár Borsod-Abaúj-Zemplén megye és környéke egymillió lakosa számára, akik a jövőben gyorsabban, biztonságosabban és kényelmesebben utazhatnak. A jobb összeköttetés pozitív hatásai pedig végső soron Magyarország egésze és Szlovákia számára is érezhetőek lesznek a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés, a turizmus és a kereskedelem terén.” Az uniós finanszírozásnak köszönhetően egy 60 km-es autópálya-szakasz, valamint 48 híd fog megépülni. A várhatóan 2022 februárjára lezáruló munkálatokban helyi vállalatok is részt vesznek majd.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete