Üdvözöljük a

2019-ben Plovdiv és Matera lesz Európa Kulturális Fővárosa | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2019-ben Plovdiv és Matera lesz Európa Kulturális Fővárosa

Szerző: Szakály Andrea | 2019. január 16.

2019. január 1-jétől egy éven át Plovdiv (Bulgária) és Matera (Olaszország) osztozik az Európa Kulturális Fővárosa címen. Plovdiv az első bolgár város, amely elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A város az „Együtt” mottó jegyében dolgozta ki programját, melynek keretében több mint 300 projekt valósul meg 2019 folyamán a településen, továbbá Dél-Közép-Bulgáriában, illetve Várna, Szófia és Veliko Tarnovo városában.

A projektek Plovdiv jellegzetességeivel, történelmével és kulturális örökségével kapcsolatos témákra, valamint a város előtt álló kihívásokra hívják fel a figyelmet. Matera programja – mely a „Nyitott jövő” mottót viseli – a társadalmi és kulturális befogadást és az együttműködésen alapuló innovációt állítja a középpontba. A program fénypontjai közé tartozik az „Ars Excavandi” kiállítás, mely kortárs szemmel vizsgálja a föld alatti építészet történetét és kultúráját, „A reneszánsz újraolvasása” című kiállítás, mely Basilicata és Apulia régió művészeti múltjába kalauzolja az érdeklődőket, valamint „A prímszámok költészete” című kiállítás, mely azt mutatja be, milyen fontos szerepet játszott a matematika a művészek munkásságában a különböző korokban.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete