2019-es európai választási eredmények

Szerző: Szakály Andrea | 2019. május 27.

2019. május 23-26-án az Unió 28 tagállamában 200 milliónál is több európai szavazott az európai választásokon, ennek következtében a választási részvétel a 2014-es 42,61 százalékról 51 százalékra emelkedett. A rekordszintű részvétel megerősíti az európai demokráciát és erős felhatalmazást jelent az Európa jövőjéről döntő új európai parlamenti képviselőknek.

Az online sajtóanyagban gyorsan megtalálhatók az európai választások részletes eredményei és az új Parlament és Európai Bizottság felállításának lépései.

A sajtóanyagban emellett hasznos elérhetőségek, az Európai Parlament legutóbbi jogalkotási munkája és eredményei, egy választási alkalmazás, valamint háttéranyagok, grafikák és közvélemény-kutatási adatok linkjei szerepelnek annak érdekében, hogy az újságírók gyorsan elérjék a hasznos, friss információkat.

 

A választások eredményei a www:valasztasi-eredmenyek.eu weboldalon tekinthetők meg, illetve a weboldal a legutóbbi választás összes eredményét mutatja, összeurópai szinten és országonkénti bontásban egyaránt.

 

Az Európai Parlament nyolcadik törvényhozási ciklusa 2019. július elsején ér véget. Az új Parlament július 2-án tartja alakuló ülését.

 

 

 

 

 

További információkat az Európai Parlament tájékoztató oldalán talál.