Üdvözöljük a

2030-ra akár Dánia éves energiafogyasztását megspórolhatja az EU | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2030-ra akár Dánia éves energiafogyasztását megspórolhatja az EU

Szerző: Szakály Andrea | 2019. október 3.

Az Európai Bizottság további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse Európa szénlábnyomát, és hogy az európai fogyasztóknak kevesebb pénzt kelljen energiára költeniük. Ezek sorába illeszkednek a Bizottság által elfogadott legújabb, környezettudatos terméktervezésre vonatkozó intézkedések.

A hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek és más elektromos készülékek környezettudatos tervezésének javítása segít érvényt szerezni az energiaunió „első az energiahatékonyság” elvének. Az új szabályok, melyek első ízben rögzítenek követelményeket a javíthatóság és az újrafeldolgozhatóság tekintetében, hozzájárulnak a körkörös gazdaság kiépítésével kapcsolatos célok megvalósításához, hiszen az intézkedéseknek köszönhetően javul a háztartási készülékek élettartama, karbantartása, újrafelhasználása, korszerűsítése, újrafeldolgozhatósága és az ezekből a termékekből származó hulladék kezelése.

A Bizottság becslése szerint a meghozott intézkedések – a 2019. március 11-én elfogadott új energiahatékonysági címkékkel együtt – 2030-ra évi 167 TWh végsőenergia-megtakarítást fognak eredményezni. Ez Dánia éves energiafogyasztásának felel meg, és több mint 46 millió tonna szén-dioxid-egyenértéknyi kibocsátáscsökkenést jelent. Az intézkedések évente átlagosan 150 euró (azaz közel 50 000 forint) megtakarítást hozhatnak az európai háztartások számára. Ezek a megtakarítások azokon felül értendők, melyeket a már hatályos ökotervezési és energiacímke-követelmények biztosítanak a fogyasztók számára.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete