Üdvözöljük a

A Bizottság – bizonyos feltételekkel – engedélyezi, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy energiavállalatot | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Bizottság – bizonyos feltételekkel – engedélyezi, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy energiavállalatot

Szerző: Szakály Andrea | 2019. szeptember 18.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit. A jóváhagyás feltétele, hogy az E.ON maradéktalanul eleget tegyen az általa önként vállalt kötelezettségeknek.

Mind az E.ON, mind pedig az Innogyt irányító RWE németországi székhelyű energiavállalat. Mindkét cég több tagállamban folytat üzleti tevékenységet, ám tevékenységük elsősorban Csehországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Magyarországon és Szlovákiában fedi egymást.

A vizsgálat lefolytatását követően a Bizottság fenntartásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az összefonódás – az eredetileg bejelentett formájában – több piacon is számottevően visszavetette volna a versenyt. Az érintett piacok közé tartozik a nem szabályozott vállalkozások kiskereskedelmi villamosenergia-ellátásának magyarországi piaca is. Ennek oka az, hogy az E.ON és az RWE a Magyarországon működő három legfontosabb kiskereskedelmi cég közé tartozik, miáltal jelentős versenykényszert gyakorolnak egymásra. Ez a versenykényszer azonban a két vállalat egyesülése esetén elveszik.

Annak érdekében, hogy eloszlassa a Bizottság magyarországi piacra vonatkozóan megfogalmazott aggályait, az E.ON vállalta, hogy a szabályozatlan magyarországi piaci szegmensben leválasztja kiskereskedelmi villamosenergia-üzletágát, ideértve az összes eszközt és az összes alkalmazottat.

Erre tekintettel a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a vállalt kötelezettségeknek megfelelően módosított ügylet a továbbiakban már nem vet fel versenyjogi aggályokat.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete