Üdvözöljük a

A Bizottság felülvizsgálja az EU–Kína kapcsolatokat és 10 intézkedést szorgalmaz | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Bizottság felülvizsgálja az EU–Kína kapcsolatokat és 10 intézkedést szorgalmaz

Szerző: Szakály Andrea | 2019. március 13.

Tekintettel Kína gazdasági erejének és politikai befolyásának növekedésére az Európai Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini felülvizsgálta az EU és Kína közötti kapcsolatokat, illetve az ezekből adódó lehetőségeket és kihívásokat.

A felülvizsgálat eredményeként a Bizottság és a főképviselő közös közleményt adott ki, melyben 10 konkrét intézkedést vázolnak fel a kapcsolatrendszer elmélyítése és javítása céljából. Az intézkedéseket az EU állam-, illetve kormányfői március 21–22-i csúcstalálkozójukon fogják megvitatni.

Kína egyidejűleg több szerepet is betölt az Unióval kialakított kapcsolatrendszerben: együttműködési partner, amellyel az EU-nak szorosan összehangolt közös céljai vannak, tárgyalópartner, amellyel az Uniónak meg kell teremtenie az érdekek közötti egyensúlyt, gazdasági versenytárs, mely vezető szerepre tör a technológiai ágazatban, és olyan rendszerszintű rivális, amely alternatív kormányzási modelleket részesít előnyben. Európában egyre inkább úgy látják, hogy a Kína által kínált lehetőségek és az ország vonatkozásában fennálló kihívások tekintetében egyensúly-eltolódás ment végbe. A  közös közleménnyel az Európai Bizottság és a főképviselő vitát kíván indítani annak érdekében, hogy az európai megközelítés realisztikusabbá, határozottabbá és sokrétűbbé váljon.

A közlemény 10 intézkedést vázol fel, melyek alapvetően a következő 3 célkitűzés megvalósítását hivatottak elősegíteni. Az Európai Uniónak:

  • világosan meghatározott érdekek és elvek alapján el kell mélyítenie Kínával folytatott együttműködését, globális szinten előmozdítva a közös érdekek érvényesülését;
  • határozott lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a gazdasági kapcsolatokat meghatározó feltételek kiegyensúlyozottabbá váljanak, és nagyobb mértékben alapuljanak a kölcsönösség elvén;
  • alkalmazkodnia kell a változó gazdasági realitásokhoz, és meg kell szilárdítania belső szakpolitikáit és ipari bázisát, hogy hosszú távon fenn tudja tartani az uniós jólétet és társadalmi modellt, és meg tudja őrizni az uniós értékeket.

E három cél megvalósítását a közleményben felvázolt 10 konkrét intézkedés szolgálja majd, melyek egyebek mellett a következő területeken jelölik ki az uniós fellépés irányát: emberi jogok, béke és biztonság, éghajlatvédelem, stabilitás, fenntartható gazdasági fejlődés, jó kormányzás, közbeszerzések, külföldi állami finanszírozás a belső piacon, a kritikus digitális infrastruktúrák védelme, a külföldi befektetések átvilágítása és a Kereskedelmi Világszervezet reformja.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete