Üdvözöljük a

A Bizottság nyilvántartásba veszi az e-cigaretta szabályozásának javítását célzó európai polgári kezdeményezést | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Bizottság nyilvántartásba veszi az e-cigaretta szabályozásának javítását célzó európai polgári kezdeményezést

Szerző: Szakály Andrea | 2019. február 13.

Az Európai Bizottság ma úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Követeljük az elektronikus cigaretta intelligensebb szabályozását!” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés olyan egyedi jogszabály kialakítására irányul, amely egyértelműen elkülöníti az elektronikuscigaretta-termékeket a dohánytermékektől és a gyógyszerektől. A cél az, hogy az új jogszabály alapját szigorú termékminőségi előírások, biztonsági és gyártási normák kötelező betartása, valamint a fiatalok védelmét biztosító felelős forgalmazási gyakorlat képezze.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó európai bizottsági döntés csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A Bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát. A kezdeményezés nyilvántartásba vételére 2019. február 20-án kerül sor. Ezt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Ha a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.


Az európai polgári kezdeményezés – hivatalos nyilvántartásba vétele után – lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot jogi aktusokra vonatkozó javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete