Üdvözöljük a

A minőségi jogalkotás elvei az EU döntéshozatali eljárásának középpontjában | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A minőségi jogalkotás elvei az EU döntéshozatali eljárásának középpontjában

Szerző: Szakály Andrea | 2019. április 18.

Az Európai Bizottság jelentést adott ki, amelyben számba veszi, milyen intézkedéseket hozott a jogalkotás minőségének javítása érdekében. A minőségi jogalkotást szolgáló intézkedések célja, hogy a nyitottabb, átláthatóbb és tényeken alapuló döntéshozatal révén jobb eredmények szülessenek a polgárok számára.

A Juncker elnök által vezetett Bizottság tanult a múltbeli tapasztalatokból, és kötelezettséget vállalt arra, hogy csak akkor intézkedik, ha az uniós szintű fellépés hozzáadott értéket képvisel. Azt is vállalta, hogy a lehető leghatékonyabban lép fel és a lehető legnagyobb mértékben minimalizálja az adminisztratív terheket, továbbá hogy a rendelkezésre álló legjobb bizonyítékok alapján cselekszik, megvizsgálva a gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokat, és elkerülve az indokolatlan költségeket. A Bizottság 2015-ben mutatta be a minőségi jogalkotási programot, most pedig értékeli az új intézményi kultúra konszolidálására és fenntartására irányuló erőfeszítéseit, illetve levonja a tanulságokat a jövőre nézve.

 

A Bizottság erőfeszítései sikeresek voltak: a minőségi jogalkotás javította az uniós szakpolitikák kialakításának módját. Széles körű igény mutatkozik arra, hogy a minőségi jogalkotás továbbra is szerves részét képezze a Bizottság munkamódszereinek, és hogy folytatódjon a továbbfejlesztése. Bevezetése óta a minőségi jogalkotási program többek között az alábbi változásokat eredményezte:

  • Az „Ossza meg velünk véleményét!” portál lehetővé teszi a polgárok számára, hogy a jogalkotási folyamat minden szakaszában részt vegyenek és visszajelzést adjanak;
  • A Szabályozói Ellenőrzési Testület biztosítja, hogy a Bizottság politikai döntései objektív és hiteles tényeken alapuljanak;
  • A Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy a hatályos jogszabályokat minden felülvizsgálat előtt gondosan értékeli;
  • Az új REFIT platform visszajelzéseket gyűjt a civil társadalom részéről azzal kapcsolatban, miként lehetne javítani a hatályos uniós jogszabályokat. A Bizottság elkötelezte magát amellett, hogy reagál ezekre az észrevételekre.

A minőségi jogalkotás csak közös erőfeszítéssel valósulhat meg teljes mértékben: az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a tagállamok közös felelőssége, hogy olyan magas színvonalú uniós jogszabályokat hozzanak létre és hajtsanak végre, amelyek megfelelnek a célnak, és csak annyira összetettek, amennyire ez feltétlenül szükséges.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete