Üdvözöljük a

A vízumkölcsönösség hiánya: A Bizottság számba vette az elért eredményeket és fejleményeket | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A vízumkölcsönösség hiánya: A Bizottság számba vette az elért eredményeket és fejleményeket

Szerző: Szakály Andrea | 2019. január 4.

A Bizottság jelentést tett közzé az előrelépésről, amely az elmúlt 12 hónapban az Egyesült Államokkal bevezetendő vízumkölcsönösség elérése terén történt – jelenleg ez az egyetlen olyan fennmaradó eset, ahol még nem valósult meg a teljes vízumkölcsönösség.

A vízumkölcsönösség az Európai Unió közös vízumpolitikájának alapelve, és a Bizottság továbbra is teljes mértékben elkötelezett az iránt, hogy valamennyi uniós tagállam számára biztosítsa a vízummentes beutazást az Egyesült Államokba. E célból a Bizottság továbbra is együttműködik az Egyesült Államokkal azon öt tagállam (Bulgária, Horvátország, Ciprus, Lengyelország és Románia) bevonásával, amelyek állampolgárainak továbbra is vízumra van szükségük az Egyesült Államokba való beutazáshoz.

 

A Magyarország a Vízummentességi Program (röviden VWP) tagja, mellyel a résztvevő államok polgárai 90 napra vagy annál rövidebb időre vízum igénylése nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba üzleti vagy turisztikai céllal. A program keretein belül belépésért folyamodó látogatók maximum 90 napos tartózkodásra vannak feljogosítva. Az utazóknak bizonyos követelményeket kell teljesíteniük, valamint rendelkezniük kell egy érvényes ESTA (Electronic System for Travel Authorization) jóváhagyással az utazás előtt.

 

Az Egyesült Államokba való utazáshoz hasznos információkat talál a budapesti Amerikai Nagykövetség honlapján és az ESTA honlapján is.