Üdvözöljük a

Az Európai Bizottság a megállapodás nélküli brexit esetén alkalmazandó utolsó intézkedéscsomagot fogadott el | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Bizottság a megállapodás nélküli brexit esetén alkalmazandó utolsó intézkedéscsomagot fogadott el

Szerző: Szakály Andrea | 2019. január 31.

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság idén március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, az Európai Bizottság ma elfogadta a rendkívüli helyzetre vonatkozó utolsó javaslatcsomagot az Erasmus+ program, a szociális biztonsági rendszerek koordinálása és az uniós költségvetés terén.

Minderre azt követően kerül sor, hogy az Európai Tanács 2018. novemberben és decemberben azt sürgette, hogy minden szinten fokozzák a felkészülési tevékenységet, és a Bizottság 2018. december 19-én több jogalkotási intézkedést is tartalmazó, rendkívüli helyzetre szóló cselekvési tervet fogadott el.
 
A mai intézkedések biztosítanák, hogy megállapodás nélküli brexit esetén azok az uniós és brit fiatalok, akik 2019. március 30-án az Erasmus+ programban vesznek részt, megszakítás nélkül befejezhessék külföldi tartózkodásukat; az uniós tagállamok hatóságai a társadalombiztosítási ellátások, így a nyugdíjak kiszámításakor továbbra is figyelembe vegyék az Egyesült Királyság kilépése előtti biztosítási vagy tartózkodási időszakokat; az uniós finanszírozás brit kedvezményezettjei a jelenlegi szerződések alapján továbbra is részesüljenek kifizetésekben, feltéve hogy az Egyesült Királyság változatlanul teljesíti az uniós költségvetés keretében vállalt pénzügyi kötelezettségeit.
 
Fontos megjegyezni, hogy ezek az intézkedések nem enyhítik a megállapodás nélküli brexit általános hatását. A Bizottság továbbra is támogatja a tagállamokat felkészülési munkájuk során, és fokozza erőfeszítéseit, például úgy, hogy látogatásokat szervez az EU-ban maradó 27 tagállam fővárosaiba.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete