Üdvözöljük a

Az Európai Parlament éghajlat-változási vészhelyzetet hirdetett | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Parlament éghajlat-változási vészhelyzetet hirdetett

Szerző: Szakály Andrea | 2019. december 3.

Éghajlatsemlegesség 2050-re: az Európai Uniónak emellett kellene elköteleznie magát az ENSZ-konferencián, mondja a Parlament.

 

A Parlament a december 12-én és 13-án Madridban megrendezendő, 25. ENSZ éghajlatváltozási konferencia (COP25) előtt Európában és világszerte éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el. A képviselők a Bizottságtól azt várják, hogy annak minden jogalkotási és költségvetési javaslata összhangban álljon a legfeljebb 1,5 Celsius fokos globális felmelegedés céljával.

 

Egy másik állásfoglalásban a Parlament arra sürgeti az Uniót, hogy az ENSZ éghajlatváltozási konferencia számára nyújson be a lehető leghamarabb, de legkésőbbb 2050-ig megvalósuló éghajlatsemlegesség elérésére alkalmas stratégiát. A képviselők az új Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is kérik, hogy az Európai Zöld „New Deal" tartalmazza a 2030-ig elérendő 55 %-os kibocsátáscsökkenés célértékét.

 

Meredekebben csökkentse kibocsátását a légiközlekedés és a hajózás

 

A képviselők szerint a légiközlekedés és hajózás jelenlegi kibocsátáscsökkentési céljai a szükségesnél kevésbé ambíciózusak. Minden országnak bele kell számolnia nemzeti tervébe a nemzetközi légiközlekedésből és hajózásból eredő kibocsátást, teszik hozzá. A Bizottságnak a hajózási ágazatot is az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer hatálya alá kell vonniuk, vélik a képviselők.

 

Nagyobb támogatás az éghajlatváltozás elleni fellépéshez

 

Az uniós tagországoknak minimum kétszeresére kellene emelniük a nemzetközi Zöld Éghajlati Alaphoz való hozzájárulásukat, mondja a Parlament. Saját büdzséjükön és az uniós költségvetésen keresztül az uniós országok biztosítják az éghajlatváltozás elleni küzdelem állami finanszírozásának oroszlánrészét, az uniós költségvetésnek pedig teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségvállalásait. A képviselők megjegyzik: a fejlett országok felajánlásai nem érik el a 2020-tól évenként ígért 100 milliárd dollárt.

 

A képviselők végül felszólítják a tagállamokat, hogy 2020-ig sürgősen vezessék ki a fosszilis tüzelőanyagoknak adott összes közvetlen és közvetett támogatást.

 

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája