Üdvözöljük a

Az Európai Parlament megnövelte az uniós kutatásokra és az Erasmus programra szánt idei forrásokat | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Parlament megnövelte az uniós kutatásokra és az Erasmus programra szánt idei forrásokat

Szerző: Szakály Andrea | 2019. szeptember 19.

A képviselők jóváhagyták az Unió kutatási programjaira és az Erasmus+ programra szánt források 100 millió euróval való bővítését.

A képviselők a 614 szavazattal, 69 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett meghozott döntéssel 100 millió euróval emelték az Unió két kiemelt programjának támogatását. A Horizon 2020 kutatási program további 80 millió, az Erasmus+ diákcsereprogram pedig további 20 millió euróból gazdálkodhat idén. A többlettámogatásról a Parlament és a Tanács 2018 decemberében, a 2019-es költségvetésről szóló megállapodásuk keretében egyezett meg.

 

Egy másik szavazás során a Parlament 601 szavazattal, 40 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett 1,8 milliárd euró visszatérítéséről döntött a tagállamoknak a 2018-as költségvetésből. A tagállamoknak ennyivel kevesebbet kell befizetni a közös kasszába. Az általában kamatokból és a Bizottsághoz beérkezett büntetésekből, illetve a fel nem használt programforrásokból keletkezett összeg visszatérítése rendszeres, minden évben elvégzett gyakorlat.

 

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája