Üdvözöljük a

Az Európai Unió évfordulói 2019-ben | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai Unió évfordulói 2019-ben

Szerző: Szakály Andrea | 2019. december 9.

Lássuk, milyen évfordulókat ünnepeltünk az EU-ban idén.

40 éve - Az első közvetlen EP-választások 

 

Az Európai Parlament képviselőinek közvetlen és általános választójog alapján történő választásáról szóló határozatot és okmányt 1976. szeptember 20-án Brüsszelben írták alá. Az új modell szerinti első választásokat 1979 júniusában tartották, 2019-ben pedig már sorban a kilencedik közvetlen európai választásokra került sor.

 

 

30 éve - A vasfüggöny és a berlini fal lebontása

 

„A baltikumi Stettintől az Adriánál levő Triesztig vasfüggöny ereszkedett le, a kontinens teljes szélességében. E vonal mögött van Közép- és Kelet-Európa ősi államainak összes fővárosa” – mondta Winston Churchill 1946. március 5-én.

1989 ősze óriási változásokat hozott Európában a vasfüggöny és a berlini fal leomlásával. E két katartikus eseménnyel a kontinens végleg túlléphetett a hidegháború és a megosztottság nyomasztó örökségén. A volt szovjet érdekszféra területén bekövetkező rendszerváltozás pedig lehetővé tette a térség euroatlanti integrációjának megkezdését is.

 

 

15 éve - Magyarország az EU tagja

 

2004. május 1-jén Magyarország kilenc másik állammal együtt csatlakozott az Európai Unióhoz. Ez volt az unió történetének legnagyobb méretű bővítése. A csatlakozás óta eltelt tizenöt év alatt Magyarország számos előnyét élvezhette az uniós tagságnak. Hazánk az egyik legnagyobb haszonélvezője az európai uniós támogatásoknak, melyből országszerte számtalan fejlesztés valósult már meg. A munkavállalók, vállalkozások, tanulók és általában az európai polgárok szabadon élhetnek az unió által biztosított mobilitási lehetőségekkel (négy szabadság). Szintén európai uniós tagságunknak köszönhetjük, hogy hazánk fontos uniós kötődésű intézmények helyszíne (Európai Innovációs és Technológiai Intézet, Európai Rendőrakadémia – CEPOL). Az Eurobarométer egy 2018-as felmérése szerint Magyarországon az EU megítélése kiemelten pozitív. A megkérdezettek 61%-a vélte akkor úgy, hogy jó dolog az EU-tagság Magyarország számára.

 

 

10 éve – A Lisszaboni Szerződés hatálybalépése

 

Az uniós tagállamok vezetői 2007. december 13-án írták alá a Lisszaboni Szerződést, amely 2009. december 1-jén lépett hatályba.

A Lisszaboni Szerződés számos vívmánya közül a legfontosabbak: Az Európai Parlament szerepe megerősödik. Az együttdöntési eljárás kiterjesztése biztosítja, hogy az uniós jogszabályok túlnyomó többségének megalkotása során az Európai Parlament ugyanolyan súllyal vegyen részt a folyamatban, mint a tagállamokat képviselő Tanács.

Az európai polgári kezdeményezés bevezetése: amennyiben több tagország állampolgárai közül legalább egy millióan szükségesnek ítélik, felkérhetik az Európai Bizottságot, hogy adott témában terjesszen elő új szakpolitikai javaslatokat.

A Lisszaboni Szerződés mondja ki először, hogy a tagállamok kiléphetnek az unióból.

Létrehozzák az Európai Tanács elnöki posztját.

Hatékonyabb fellépés valósulhat meg a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelem, az energiapolitika, közegészségügy, polgári védelem, éghajlatváltozás, stb. területén.