Üdvözöljük a

Az eurózónába küldött utalások díja: a Parlament megszünteti a túlzottan magas banki költségeket | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az eurózónába küldött utalások díja: a Parlament megszünteti a túlzottan magas banki költségeket

Szerző: Szakály Andrea | 2019. február 20.

A bankoknak ugyanolyan díjat kell felszámolniuk a külföldi euróutalásra, mint a belföldi utalásra, és átláthatóvá kell tenniük az átváltási díjat az új szabályok szerint.

A Parlament elfogadta az eurózónán belül és kívül élő, banki utalást kezdeményező felhasználók közötti különbséget felszámoló szabályokat. Míg ugyanis az eurózónán belül élő fogyasztók az egységes eurófizetési térség (SEPA) előnyeit élvezik (azaz egységes feltételek mellett utalhatnak pénzt attól függetlenül, hogy hazai vagy eurózónán belüli tranzakcióról van szó), az eurózónán kívüli uniós polgárok továbbra is magas díjat kénytelenek fizetni, ha eurót szeretnének utalni egy másik tagállamba.

 

Az Unión belül külföldre tartó euró-átutalások után felszámolt banki díjnak egy éven belül meg kell egyeznie a belföldi, hazai pénznemben történő utalás utáni díjjal (ez az úgynevezett „egységes díjak” szabály). Ha a tagállamok szükségesnek látják, akkor kötelezhetik a bankokat, hogy ugyanezt a díjat alkalmazzák az Unión belül másik országba irányuló utalásokra és az adott országon belül euróban történő utalásra is.

 

Átlátható átváltási díjak a kártyás tranzakciókra és a banki átutalásra

Az új szabályok azt is elérik, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen a bankok által önkényesen megállapított, magas átváltási díjat fizetniük. Az ügyfelet ezentúl minden tranzakció alkalmával tájékoztatnia kell a banknak arról, hogy mennyi a felszámítandó átváltási díj a helyi pénznemben és a számla pénznemében. Az átváltási díjak követhetőbbé tétele érdekében az eladási helyen végzett tranzakció, és a bankautomatás pénzfelvét alkalmával ugyanazon az alapon számítják majd az átváltási díjat (EKB referencia-kamatláb plusz x százalék, a felárráta legfelsőbb értékét a bankok határozzák meg).

A fogyasztók elektronikus úton: sms-ben, emailben vagy a bank webes felületén értesülnek majd az átváltás várható költségéről. Az értesítésekért nem számítható fel díj.

 

100 euró külföldre utalásakor átlagosan az alábbi díjakat számítják fel a különböző eurózónán kívüli, uniós tagállamokban:

 

Ország

2012

2017

Bulgária

18,68 €

19, 98 €

Horvátország

n.a.

8,23 €

Csehország

9,50 €

8,71 €

Dánia

2,17 €

2,69 €

Magyarország

15,32 €

5,93 €

Lengyelország

2,73 €

1,54 €

Románia

12,58 €

11,19 €

Svédország

0 €

0 €

Egyesült Királyság

15,63 €

9,26 €

 

 

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája