Üdvözöljük a

Az uniós veszélyhelyzet-kezelési rendszerben Magyarország is segített az albániai földrengések és villámárvizek után | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az uniós veszélyhelyzet-kezelési rendszerben Magyarország is segített az albániai földrengések és villámárvizek után

Szerző: Szakály Andrea | 2019. október 3.

2019. szeptember 21-én két súlyos földrengés rázta meg Albániát, melyeket a rákövetkező napokban heves esőzések követtek az érintett területeken. Ezek a természeti katasztrófák komoly károkat okoztak, ezért az albán hatóságok nemzetközi segítséget kértek az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

Az EU által összehangolt mechanizmusnak köszönhetően a katasztrófa sújtotta területeken élők elsősegélycsomagokat, valamint sátrakat, áramfejlesztő generátorokat és élelmiszerkészleteket tartalmazó segélyszállítmányokat kaptak.
 
Magyarország és 10 másik – uniós, illetve nem uniós, de a mechanizmusban részt vevő – állam (Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Montenegró, Norvégia, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia) felajánlotta, hogy természetbeni támogatást nyújt az albán népnek. A sátrakból, ágyakból, hálózsákokból és élelmiszerekből álló magyar segélyszállítmány 2019. szeptember 27-én érkezett meg Albániába.
 
Az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja, mely a hét minden napján, napi 24 órában szolgálatot teljesít, állandó kapcsolatban áll az albán hatóságokkal, hogy nyomon kövesse a helyzet alakulását, és újabb segítségkérés esetén további uniós támogatást biztosítson az országnak.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete