Üdvözöljük a

Brexit: A Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá a megszületett megállapodás szövegét | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Brexit: A Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá a megszületett megállapodás szövegét

Szerző: Szakály Andrea | 2019. október 18.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá az Egyesült Királyság kilépéséről a tárgyalóküldöttségek szintjén megszületett megállapodást.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az Európai Tanács – brexittel foglalkozó ülésén – hagyja jóvá az Egyesült Királyság kilépéséről a tárgyalóküldöttségek szintjén megszületett megállapodás szövegét, ideértve az Írországról/Észak-Írországról szóló felülvizsgált jegyzőkönyvet is, és fogadjon el módosított politikai nyilatkozatot az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli viszonyrendszer kereteinek meghatározásáról. A Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az Európai Parlament adja hozzájárulását a megállapodáshoz. A fejlemények előzményeként az elmúlt napokban intenzív tárgyalások folytak az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság tárgyalóküldöttsége között.

 

A módosított jegyzőkönyv jogilag működőképes megoldást biztosít, mely nem vezet be határellenőrzést az Ír-szigeten, egyúttal pedig biztosítja, hogy ne sérüljön sem a sziget gazdasági egysége, sem a nagypénteki megállapodás, sem pedig az egységes piac. Ez a megoldás számol az Ír-szigeten kialakult helyzet sajátosságaival, és arra irányul, hogy megőrizze a békét és a stabilitást.

 

A kilépésről rendelkező megállapodás összes többi eleme lényegében változatlan marad, összhangban a 2018. november 14-i megállapodással. A kilépésről rendelkező megállapodás jogbiztonságot teremt a brexit kapcsán felmerülő és bizonytalanságot okozó kérdések – köztük a polgárokat megillető jogok, a pénzügyi elszámolás vagy a legalább 2020-ig tartó átmeneti időszak – tekintetében.
 
Az (Egyesült Királyság nélkül ülésező) Európai Tanács fogja eldönteni, hogy jóváhagyja-e a módosított kilépési megállapodást, valamint a jövőbeli viszonyrendszer kereteiről szóló módosított politikai nyilatkozatot. A kilépési megállapodást ezt követően az EU-nak és az Egyesült Királyságnak még meg is kell erősítenie. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió Tanácsa felhatalmazást ad a kilépési megállapodás aláírására, majd pedig jóváhagyás céljából megküldi a szöveget az Európai Parlamentnek. Az Egyesült Királyságnak saját alkotmányos eljárásaival összhangban kell megerősítenie a megállapodást.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete