Üdvözöljük a

Brexit: a Bizottság felkészülésre ösztönzi az uniós polgárokat és vállalkozásokat | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Brexit: a Bizottság felkészülésre ösztönzi az uniós polgárokat és vállalkozásokat

Szerző: Szakály Andrea | 2019. szeptember 6.

Már csak nyolc hét van hátra az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséig. Az Európai Bizottság ezért a mai napon – hatodik brexitfelkészülési közleményében – ismételten felszólítja az EU többi 27 tagállamában élő összes érdekelt felet, hogy készüljenek fel a megállapodás nélküli brexitre.

Mivel az Egyesült Királyságban továbbra is bizonytalanság övezi a kilépésről rendelkező megállapodás megerősítését és az általános belpolitikai helyzetet, jelenleg is fennáll sajnos az a lehetőség, hogy az ország 2019. november 1-jén megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.
 
Ennek fényében a Bizottság ma részletes ellenőrzőlistát tesz közzé, hogy segítse az Egyesült Királysággal kereskedő vállalkozásokat a végső előkészületek megtételében. A kereskedelmi fennakadások minimalizálása érdekében az Egyesült Királyság ellátási láncaiban érintett valamennyi félnek – székhelytől függetlenül – tisztában kell lennie azzal, milyen feladatok hárulnak rá a határokon átívelő kereskedelem terén. Az ellenőrzőlista a korábbi bizottsági állásfoglalásokra és az érdekelt feleknek eddig kiadott 100 közleményre épül, amelyek az ágazatok széles körét fedik le.
 
Ezenfelül a Bizottság javasolja az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy hajtsanak végre célzott technikai kiigazításokat egyes olyan rendkívüli uniós intézkedések időtartamát illetően, amelyek a közúti és a légi közlekedés terén kezelik a megállapodás nélküli brexit hatását. A Bizottság javasolja továbbá, hogy a halászati ágazatra vonatkozóan, valamint az Egyesült Királyságnak a 2020. évi uniós költségvetésben való lehetséges részvételére tekintettel a 2019-re vonatkozóan meghatározott rendkívüli eljárásokat alkalmazzák 2020-ra is. Végezetül a Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapja és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap tegyen elérhetővé támogatást a megállapodás nélküli brexit által leginkább érintett vállalkozások, munkavállalók és tagállamok számára. A javaslatok akkor lépnek életbe, ha az Európai Parlament és a Tanács elfogadja őket.

 

További információk

 

 

Uniós polgárok számára

 

Vállalkozások számára

 

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete