Üdvözöljük a

Erasmus+ program: Újabb rekordév volt 2017 | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Erasmus+ program: Újabb rekordév volt 2017

Szerző: Szakály Andrea | 2019. január 25.

Az Európai Bizottság ma közzétette az Erasmus+ programról szóló, 2017-re vonatkozó éves jelentését, amelyből az derül ki, hogy minden eddiginél többen, mintegy 800 ezer ember vettrészt a programban, a támogatott projektek száma pedig tovább nőtt. Ugyanakkor a program egyre befogadóbb és nemzetközibb.

Az EU 2017-ben rekordösszeget, 2,6 milliárd eurót fektetett be a programba. Ez lehetővé tette, hogy minden eddiginél több lehetőséget biztosítson a fiatalok számára. Az Erasmus+ továbbra is jó úton halad azon célkitűzésének elérése felé, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban az EU-ban élő fiatalok összesen 3,7%-a számára nyújtson támogatást. A jelentés azt is kiemeli, hogy a program egyre nyitottabb a hátrányos helyzetű személyek és a kisebb szervezetek számára.
 
2017-ben az Erasmus+ program rekordszámú, mintegy 800 000 fő részére nyújtott támogatást külföldi oktatásban, képzésben vagy önkéntes tevékenységben való részvételhez, ami 10%-os növekedésnek felelt meg 2016-hoz viszonyítva. A program ugyanakkor az oktatási intézmények, az ifjúsági szervezetek és a vállalkozások közötti együttműködést is finanszírozta: összesen 84 700 szervezet vett részt 22 400 projektben
 
A magyarországi statisztikák is kedvező képet rajzolnak a program népszerűségéről és eredményességéről: 2017-ben 17 431-en vettek részt 450 projekt keretében felsőoktatási, szakképzési, oktatási, ifjúsági és felnőttkori tanulással kapcsolatos mobilitási kezdeményezésekben, melyek összesen több mint 30 millió euró támogatásban részesültek. Ami a felsőoktatást illeti, Magyarországról az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott a legtöbb diák és oktató külföldre az Erasmus+ jóvoltából. A magyar főiskolai és egyetemi hallgatók és oktatók körében a legnépszerűbb három célország Németország, Románia és Spanyolország volt. Külföldről 8439 hallgató, gyakornok és felsőoktatási dolgozó érkezett Magyarországra a 2016/17-es tanévben.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete