Üdvözöljük a

Eurobarométer: javítani kell a levegő minőségét | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Eurobarométer: javítani kell a levegő minőségét

Szerző: Szakály Andrea | 2019. december 2.

Az Európai Bizottság közzétette annak az új Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, amely az európaiak levegőminőséggel kapcsolatos nézeteit térképezte fel.

Az eredmények azt mutatják, hogy az uniós polgárok több mint kétharmada szerint az Uniónak további intézkedéseket kellene szorgalmaznia a levegőminőség javítása érdekében. A válaszadók több mint fele úgy véli, hogy a lakosságnak, a gépjárműgyártó és az energiatermelő vállalatoknak, a mezőgazdasági termelőknek és a hatóságoknak többet kellene tenniük a levegő jó minőségének biztosításáért. A felmérés eredményei arra is rávilágítanak, hogy javítani kell a levegőminőséggel kapcsolatos kommunikációt, különösen tagállami szinten. A válaszadók többsége nem tartja magát kellőképpen tájékozottnak a hazájában tapasztalható levegőminőségi problémákat illetően.

A felmérés főbb eredményei az alábbi pontokban foglalhatók össze:

  • A válaszadók 71%-a (Magyarországon a 67%-a) további intézkedések előterjesztését várja az EU-tól, 38%-uk (Magyarországon a 28%-uk) pedig azt szeretné, ha lehetősége lenne véleményezni ezeket az intézkedéseket.
  • A levegőminőséggel kapcsolatos problémákat az uniós polgárok 72%-a (a magyar polgárok 68%-a) szerint nemzetközi szinten kell kezelni. A válaszadók 44%-a (Magyarországon a 43%-a) úgy véli, hogy a problémákat leghatékonyabban az ipari és energiatermelési tevékenységekből eredő szennyezés szigorúbb ellenőrzése révén lehetne megszüntetni.
  • Az uniós (és köztük a magyar) válaszadók több mint fele szerint sem a lakosok, sem a gépjárműgyártó és energiatermelő vállalatok, sem pedig a hatóságok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a levegő jó minőségének biztosítása érdekében.
  • A válaszadók nagy többsége
  • A válaszadók többsége (54%-a, Magyarországon az 52%-a) nem érzi magát kellőképpen tájékozottnak a hazájában tapasztalható levegőminőségi problémákat illetően.
  • A felmérést kitöltők 58%-a (Magyarországon az 56%-a) úgy véli, hogy a levegő minősége romlott az elmúlt tíz évben, és ez a negatív megítélés 2017 óta mind uniós szinten, mind Magyarország esetében 11 százalékponttal erősödött.
  • Az uniós levegőminőségi előírások továbbra sem közismertek. A válaszadók kevesebb mint egyharmada (EU: 31%, Magyarország: 22%) hallott csak az uniós levegőminőségi előírásokról.
  • Az uniós (és köztük a magyar) polgárok több mint 50%-a szerint a légzőszervi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az asztma és az allergia rendkívül súlyos problémát jelentenek hazájukban.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete