Üdvözöljük a

Európa-napi fesztivál Budapesten is | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európa-napi fesztivál Budapesten is

Szerző: Szakály Andrea | 2019. május 10.

Az idei Európa-napnak Budapesten ismét a Szabadság tér ad otthont május 12-én, vasárnap. Az egész napos ingyenes fesztivál családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel, kvízzel, a hagyományos Európa-napi futóversennyel, valamint európai uniós információs standokkal várja a látogatókat. A rendezvény igyekszik felhívni a figyelmet a két héttel később tartandó európai parlamenti választásokra is.

Egész napos családi fesztivállal ünnepeljük az Európa-napot és Magyarország tizenöt éves EU-tagságát május 12-én, vasárnap, a budapesti Szabadság téren. A rendezvényen az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak az Európai Unió céljairól és tevékenységéről, valamint a május 26-ai európai parlamenti választásokról. Az európai béke és egység ünnepére a szervezők 15 kilométeres futóversennyel, valamint változatos családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel és EU-s játékokkal is készülnek. Az EU-s kvízt kitöltők kétszemélyes, négy napos utat nyerhetnek az olaszországi Bariba, ahonnan ellátogathatnak az idei európai kulturális fővárosba, Materába.
 
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője így nyilatkozott: „Idén ünnepeljük Magyarország EU-tagságának 15. évfordulóját. 15 éve vagyunk tagjai ennek a közösségnek, amelyben közösen döntünk arról, milyen Európában akarunk élni. Immár 15 éve élvezzük mi magyarok is a szabad utazás vagy éppen a külföldi tanulás lehetőségeit. Az egységes piacnak köszönhetően bekapcsolódtunk Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe, és mindannyian látjuk, mi minden épült fel és újult meg Magyarországon az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt időszakban”.
 
Az Európai Unió támogatottsága egyre növekszik Európában, 35 éves rekordon áll. Az európai unió polgárai egyre pozitívabban viszonyulnak az Unióhoz: a tavalyi Eurobarometer-felmérés szerint 62 százalékuk gondolja úgy, hogy országának hasznos az EU-tagság, és 1983 óta ez a legmagasabb arány.
 
Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője elmondta: „Hazánk 2004. május 1-jén lépett be az Európai Unióba, és vált annak teljes jogú tagjává. A legutóbbi Eurobarometer-felmérés alapján a magyarok mintegy háromnegyede szerint hazánk profitál az európai uniós tagságból”.
 
A szervezők kiemelték: az Európa-napi rendezvény elsődleges célja, hogy közelebb hozza Európát a magyar emberekhez. Minél többen legyenek tisztában azzal, hogy uniós polgárként milyen jogaik, lehetőségeik van Európában, például az utazással, a külföldi tanulással vagy a biztonságos európai uniós munkavállalással kapcsolatban.
 
„Idén különösen fontos, hogy a május 26-ai európai választásokkal kapcsolatban minél szélesebb körben tájékoztassuk az embereket. Ez az idei Európa-napon is hangsúlyosan megjelenik majd” – mondta Lővei Andrea. Hozzátette: „az európai parlamenti választások lehetőséget teremtenek arra, hogy cselekvő részesei lehessünk az uniós döntéseknek. Fontos, hogy megértsük: együtt döntünk arról, ami az Unió egészében történik, hiszen a közvetlenül megválasztott európai képviselők a mi »hangjaink« az Európai Unióban”.
 
 
Európa-nap – 2019. május 12., Budapest
 
Az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, amellyel az uniós tagországok Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-ei, az európai együttműködést felvázoló nyilatkozatára emlékeznek. Ez a történelmi beszéd teremtette meg a későbbi Európai Unió alapjait. Az évforduló alkalmából a brüsszeli és a strasbourgi székhelyű uniós intézmények megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt, a tagországokban pedig a helyi uniós irodák készülnek gazdag programmal az ünnepre.
 
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat által szervezett, egész napos ingyenes családi fesztiválon változatos családi programok szórakoztatnak minden korosztályt: lesz bábjáték, mesesátor, ugrálóvár, zenél az Iszkiri gyerekzenekar, délután az Elefánt zenekar ad koncertet. Fellép Varró Dani és Radványi Balázs, énekel Szeder, valamint Bérczesi Róbert. Az Európa-nap visszatérő előadója Péterfy Bori & Love Band, esti koncertjük zárja a programsorozatot.
 
A hazánk 15 éves uniós tagságát szimbolizáló „15 év – 15 kilométer” elnevezésű Európa-napi futóversenyre idén is 4000 résztvevőt várnak. A Szabadság térről induló – Budapest emblematikus épületeit érintő útvonalon elhaladó – és ide érkező versenyt váltóban is lehet teljesíteni.
 
A fesztiválra ellátogat Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel című film főszereplője, Sass Dani gasztroblogger és Szabados Ági műsorvezető is, aki az esemény kapcsán azt mondta: „Az Európa-nap kitűnő alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az EU-tagság lehetőségeire, valamint közelebbről megismerhessük az EU szervezeteit és tevékenységét. Híradósként különösen fontosnak tartom, hogy tudatos állampolgárként szavazzak az európai parlamenti választásokon. Ez olyan alkalom, amikor magunk is részt vehetünk a mindennapjainkat meghatározó európai demokrácia alakításában”.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete