Üdvözöljük a

Európa számokban: zöldség- és gyümölcsfogyasztás a tagállamokban | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európa számokban: zöldség- és gyümölcsfogyasztás a tagállamokban

Szerző: Szakály Andrea | 2019. június 12.

A megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása, a kiegyensúlyozottabb étrend hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Aki elég gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, az kevésbé hajlamos az elhízásra, és kutatások alapján esetükben számos betegség kockázata is kisebb. Ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.

Élet, erő, egészség

A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása nem az energiatartalmuk miatt lényeges, hanem egyéb élettanilag fontos tulajdonságaik – első sorban a bennük lévő ásványi anyagok, vitaminok és rostok – miatt. Kutatások bizonyítják, hogy ha megfelelő mennyiséget eszünk belőlük, az csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) éppen ezért azt javasolja, hogy napi szinten legalább 400 gramm mennyiséget, azaz öt adagot fogyasszunk belőlük. Ettől az értéktől az uniós országok többsége, csakúgy, mint Magyarország, még jelentősen elmarad. Sajnos a fogyasztás változása sem mutat egyértelmű növekedést az elmúlt években, ezért a legtöbb tagállamban – így hazánkban is – különböző kampányok futnak fogyasztásuk népszerűsítésére. Emellett az EU is igyekszik támogatni az egészséges étkezést már gyerekkorban: ilyen például az unió iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja, amely itthon jelenleg is fut.

 

Zöldségek és gyümölcsök a tányéron

Az EUROSTAT legfrissebb vonatkozó adatait feldolgozó grafikáinkon megnézhetitek, hogy állnak ebben a tekintetben a tagállamok, az egyes országokban a lakosság mekkora hányada eszik legalább egyszer (vagy többször) naponta gyümölcsöt vagy zöldséget. Ahogy sejthető: a mediterrán országok lakossága fogyasztja általánosságban a legtöbb gyümölcsöt, zöldségben pedig vegyesebb a kép. Sajnos az adatok alapján Magyarországon nagyon kevés gyümölcs fogy, de zöldségből még rosszabbul, konkrétan az utolsó helyen állunk.

 

 

 

Az, hogy melyik országban mennyit esznek zöldségből és gyümölcsből, sok mindentől függ: az éghajlati adottságoktól, a termeléstől, a helyi társadalom egészségtudatosságától, de nem független a személyes tényezőktől, például az anyagi lehetőségektől és a képzettségtől.

 

 

Forrás: Európa Pont