Üdvözöljük a

Európai zöld megállapodás: a cél az, hogy Európa klímasemlegessé váljon 2050-re | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európai zöld megállapodás: a cél az, hogy Európa klímasemlegessé váljon 2050-re

Szerző: Szakály Andrea | 2019. december 12.

Az Európai Bizottság bemutatta az európai zöld megállapodást, amelyben felvázolja, hogyan kívánja az Unió gazdaságát fenntarthatóvá tenni oly módon, hogy az éghajlati és környezeti kihívásokból a szakpolitikai területek mindegyikén lehetőségeket kovácsol, az átmenetet pedig mindenki számára méltányossá teszi.

A cél az, hogy Európa – a világon elsőként – klímasemleges földrésszé váljon 2050-re, eközben pedig fellendüljön a gazdaság, javuljon az emberek egészsége és életminősége, ápoljuk a környezetet, és senkiről se feledkezzünk meg.
 
Az EU éghajlat-politikai és környezetvédelmi céljai elérése érdekében a Bizottság egy 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiát, egy új iparpolitikai stratégiát, a körforgásos gazdaság területén egy új cselekvési tervet, valamint egy, a fenntartható élelmezést célzó, a termelőtől a fogyasztóig a teljes élelmiszerláncot lefedő stratégiát is elő fog terjeszteni. Ezeken túlmenően javaslatokat dolgoz majd ki, amelyek a szennyezésmentes Európa megteremtését hivatottak szolgálni. A Bizottság haladéktalanul megkezdi a 2030-ra kitűzött európai kibocsátási célok szigorítására irányuló munkát, és reális ütemtervet dolgoz ki a 2050-re meghatározott cél eléréséhez.
 
A beruházási igények kielégítésének támogatása érdekében a Bizottság 2020 elején előterjeszti a Fenntartható Európa beruházási tervet. Az Unió hosszú távú költségvetésének legalább 25%-át az éghajlat-politikára kell fordítani, az Európai Beruházási Bank pedig Európa klímabankjaként további támogatást fog ehhez nyújtani. A Bizottság 2020-ban zöld finanszírozási stratégiát is elő fog terjeszteni azzal a céllal, hogy ösztönözze a magánszektor szerepvállalását a zöld gazdaságra való áttérés finanszírozásában. A Bizottság be fogja vezetni az ún. méltányos átállási mechanizmust is, amely azokat a régiókat fogja támogatni, amelyek nagymértékben függnek a fokozottan szén-dioxid-intenzív iparágaktól.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete