Üdvözöljük a

Fiatal mezőgazdasági termelők: 1 milliárd EUR a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítésére | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fiatal mezőgazdasági termelők: 1 milliárd EUR a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítésére

Szerző: Szakály Andrea | 2019. május 21.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) a közelmúltban 1 milliárd EUR összegű hitelcsomagot indított el, amely kifejezetten a fiatal mezőgazdasági termelőket célozza meg. 2017-ben a fiatal uniós mezőgazdasági termelők által a bankokhoz benyújtott hitelkérelmek 27%-át elutasították, míg az egyéb mezőgazdasági termelők esetében ez az arány csupán 9% volt.

A programot tagállami szinten az Unió-szerte működő bankok és lízingtársaságok kezelik majd. A programban részt vevő bankoknak az EBB által vállaltnak megfelelő összeget kell mobilizálniuk – így a teljes összeg 2 milliárd EUR-t tesz ki –, és elsőbbséget kell biztosítaniuk a fiatal mezőgazdasági termelőknek.

A program keretében nyújtott kölcsön a mezőgazdasági termelők által jelenleg tapasztalt hiányosságokat a következők által fogja kezelni:

  • alacsonyabb kamatlábak;
  • a hitelfizetés megkezdéséig biztosított hosszabb, akár 5 éves időszak;
  • a teljes hitel törlesztésére szolgáló hosszabb futamidő (akár 15 év);
  • a mezőgazdasági ágazatban tapasztalható árfolyam-ingadozás kezelése érdekében – a feltételektől függően – további rugalmasság biztosítása annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők nehéz helyzetben is képesek legyenek a hitel törlesztésének folytatására (például türelmi idő révén, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy néhány hónapig szüneteltessék a visszafizetést).

A program keretében kétszer 275 millió EUR összegű kísérleti hitelezésre kerül sor Franciaországban. Ezek a hitelek kifejezetten a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására és az éghajlatváltozás mérséklésére irányulnak.

 

Háttér-információk

Az új hitelprogram az Európai Bizottság és az EBB közös, a fiatal mezőgazdasági termelőket célzó kezdeményezésének részét képezi, amelynek célja, hogy összefogja az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és az EBB pénzügyi eszközeit és szakértelmét. A hitelcsomag mellett a program magában foglalja az EMVA-támogatások folyamatos felhasználását is a fiatal mezőgazdasági termelők és az induló vállalkozások által, kamattámogatásként vagy technikai segítségnyújtás formájában, pénzügyi eszközökkel kombinálva. Ezen túlmenően az EBB és az Európai Beruházási Alap tanácsadást és szakértelmet is nyújt az irányító hatóságok számára.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete