Üdvözöljük a

Fontos megállapodás az EU és Kína között | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fontos megállapodás az EU és Kína között

Szerző: Szakály Andrea | 2019. november 14.

Az Európai Unió és Kína 2019 áprilisában tartott legutóbbi csúcstalálkozójukon vállalták, hogy kétoldalú megállapodást kötve kölcsönösen oltalom alá helyeznek száz európai uniós, illetve száz kínai földrajzi árujelzőt a területükön, így védve a kérdéses termékeket az utánzatok előállítása és a visszaélések elkövetése ellen.

Mostanra sikeresen lezárultak a kétoldalú tárgyalások. A mérföldkövet jelentő megállapodás várhatóan kölcsönös kereskedelmi előnyöket biztosít, és a jó minőségű termékek iránti kereslet növekedését eredményezi majd mindkét oldalon. A megállapodás konkrét példája az Európai Unió és a Kínai Népköztársaság közötti együttműködésnek, és hűen tükrözi, hogy mindkét fél nyitott és elkötelezett a kereskedelmi kapcsolatok alapját jelentő nemzetközi szabályok iránt.

Az uniós agrár-élelmiszeripari export tekintetében Kína a második legjelentősebb célország – 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között az uniós kivitel értéke elérte a 12,8 milliárd eurót. Kína a földrajzi árujelzők oltalma alatt álló termékek uniós exportja tekintetében is a második legfontosabb célállomás.


A kínai piacban nagy növekedési potenciál rejlik az európai élelmiszerek és italok szempontjából, mivel folyamatosan nő a középosztály aránya, melynek tagjai kedvelik az emblematikus, jó minőségű és eredeti európai termékeket. Ugyanakkor Kína is rendelkezik saját földrajzi árujelző rendszerrel, olyan különleges termékekkel, amelyeket a kétoldalú megállapodásnak köszönhetően ezután jobban megismerhetnek majd az európai fogyasztók. Az oltalom alá kerülő európai uniós földrajzi árujelzők közé tartozik például a Tokaji bor, a Champagne, a Feta, az Irish Whiskey, a Münchener Bier, a Polska Wódka és a Prosciutto di Parma. A kínai termékek közül egyebek mellett a Pixian Dou-Ban (Pihszieni babpép), az Anji Bai Cha (Ancsi fehér tea), a Panjin Da Mi (Panjin rizs) és az Anqiu Di Jiang (Ancsiui gyömbér) szerepel az oltalom alá kerülő árujelzők listáján.

A megállapodás várhatóan még 2020 vége előtt hatályba lép azt követően, hogy az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a szöveget. A hatálybalépés után négy évvel a felek a megállapodás hatályát ki fogják terjeszteni további 175 uniós és 175 kínai földrajzi árujelzőre.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete