Üdvözöljük a

Franciaország szigorítja az unión kívüli befektetők tulajdonszerzését | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Franciaország szigorítja az unión kívüli befektetők tulajdonszerzését

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2020. április 30.

Franciaország megerősíti a nem európai uniós országokból származó külföldi befektetők ellenőrzését a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehézségbe került francia vállalatok védelmében – közölte szerdán Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

A francia nagyvállalatokban részesedést szerző nem európai külföldi befektetőket a francia állam eddig legalább 25 százalékos tulajdonrésznél ellenőrizte, ez a küszöb 10 százalékra csökken az év végéig, s az ellenőrzést kiterjesztik a Covid-19 fertőzés elleni vakcinán dolgozó biotechnológiai szektorra is – mondta a tárcavezető az LCI hírtelevízióban.

 

A miniszter azt is közölte, hogy a kormány a múlt héten elfogadott 110 milliárd eurós gazdaságvédelmi mentőcsomagja után valószínűleg szeptember-október előtt nem indítja el a gazdaságösztönző programját, mert lépésről lépésre kíván haladni.

 

“Az európai koordináción is dolgozom, mert semmi nem lenne annál rosszabb, ha Franciaország olyan intézkedésekkel indítaná el a gazdaságösztönző programját, amelyek nem szerepelnének Németország programjában” – mondta Bruno Le Maire.
 

Véleménye szerint nagyon komoly gazdaságösztönzésrelesz szükség, és az Európai Uniónak is támogatnia kell a nemzeti szinten elindított csomagokat.

 

Egy nappal azután, hogy a nemzetgyűlés megszavazta a karantén utáni kormánystratégiát, amely május 11-én váltja fel a jelenlegi kijárási korlátozásokat, Bruno Le Maire arra kérte a franciákat, hogy minél többen térjenek vissza dolgozni, mert a gazdaság beindítása és a munka felvétele elengedhetetlen a nemzet számára.

 

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a módosított költségvetési törvény alapján a kormány idén a francia hazai össztermék (GDP) 8 százalékos visszaesésével, valamint 9,1 százalékos államháztartási hiánnyal számol, és úgy kalkulál, hogy az államadósság a GDP 115 százalékára nőhet a múlt év végi 98,1 százalékról.

 

Forrás: MTI