Üdvözöljük a

Hamisított gyógyszerek: új szabályok a betegek biztonságának javításáért | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hamisított gyógyszerek: új szabályok a betegek biztonságának javításáért

Szerző: Szakály Andrea | 2019. október 10.

A gyógyszerhamisítás komoly veszélyt jelent az emberek egészségére. Holnap azonban új korszak kezdődik, ugyanis új szabályok lépnek életbe az Európai Unióban árusított vényköteles gyógyszerek biztonsági elemeire vonatkozóan.

Mostantól kezdve a gyógyszergyártóknak kétdimenziós vonalkódot és manipulálás elleni eszközt kell elhelyezniük a vényköteles gyógyszerek dobozán, a gyógyszertáraknak (köztük az online gyógyszertáraknak) és a kórházaknak pedig ellenőrizniük kell a gyógyszerek eredetiségét, mielőtt kiadják azokat a betegeknek. Ezzel végső fázisába érkezik a hamisított gyógyszerekről szóló irányelv végrehajtása, amelyet 2011-ben fogadott el az Európai Unió, hogy a területén értékesített gyógyszerek biztonságosságát és megfelelő minőségét biztosítsa.

A 2019. február 9. előtt gyártott, biztonsági elemekkel nem rendelkező gyógyszerek lejáratuk időpontjáig továbbra is forgalomban maradhatnak. Az új típusú, „végponttól végpontig” történő ellenőrzést szolgáló rendszer ugyanakkor megköveteli, hogy az arra jogosult személyek (elsősorban a gyógyszerészek és a kórházak) a teljes ellátási lánc mentén ellenőrizzék a termékek eredetiségét. Az új rendszer segítségével a tagállamok jobban vissza tudják majd követni a gyógyszerek útját, különösen akkor, ha aggályok merülnek fel valamelyikkel kapcsolatban.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete