Üdvözöljük a

Hat magyar város is szerepel a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjében | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hat magyar város is szerepel a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjében

Szerző: Szakály Andrea | 2019. október 16.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által kidolgozott Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének második kiadásában hazánk is kiemelkedő helyen kapott szerepet. A most közzétett felmérés a tavalyihoz képest szélesebb mintából vett mennyiségi és minőségi adatokat dolgoz fel: 30 ország – a 28 uniós tagállam, valamint Norvégia és Svájc – 190 városát veszi górcső alá, hogy aktuális képet adjon Európa kulturális és kreatív gazdagságáról.

Magyarországról 6 város szerepel a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjében. Európai összehasonlításban Budapest a hetedik helyen áll a között a rangsorban szereplő 20 város között, amelynek lakossága meghaladja az egymillió főt. A kultúra és kreativitás előmozdítása terén szerzett vitathatatlan érdemei miatt Szeged, Győr, Veszprém, Pécs és Debrecen is felírta magát a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének térképére.

 

A második kiadás főbb megállapításai a következők:

  • Az általános teljesítményt tekintve a 190 város közül Párizs áll az élen.
  • A kulturális és kreatív ágazatokon belül különösen az észak- és kelet-közép-európai városokban nőtt a foglalkoztatás. Az éllovasok közé Budapest, Tallinn, Vilnius, Krakkó, Wroclaw és Tartu tartozik, átlagosan évi 12%-os foglalkoztatásbővüléssel.
  • A makroregionális eredményeket tekintve Észak-Európa teljesít a legjobban, a munkahelyteremtési dinamika pedig az észak- és kelet-európai városokban a legélénkebb.
  • A vizsgált városokban a kulturális helyszínek gyalogosan átlagosan 30 perc távolságra találhatók a polgárok lakóhelyétől, és kiválóan megközelíthetők tömegközlekedési eszközökkel.
  • Az uniós kohéziós politikai alapok a jövőben további támogatást biztosíthatnának a társadalmi-gazdasági konvergencia és a területi kohézió előmozdítására azáltal, hogy a kreatív munkahelyekre és az innovációra, a közlekedési összeköttetésekre és a kormányzásra összpontosítanak, ezek ugyanis azok a területek, amelyeken továbbra is a legnagyobb hiányosságok tapasztalhatók.
  • A ranglistát vezető kulturális és kreatív városokban nagyobb a jólét: pozitív és szoros összefüggés áll fenn a kulturális és kreatív városok mutatóinak értékei és a városok jövedelemszintje között.

A Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének második kiadása angol nyelven letölthető ITT.

A magyarországi városok eredményeiről szóló tájékoztató angol nyelven letölthető ITT.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete