Üdvözöljük a

Hiába nő az európai K+F – elmarad a világátlagtól | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hiába nő az európai K+F – elmarad a világátlagtól

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2020. január 15.

Az Egyesült Államok és Kína is gyorsabban növeli ipari kutatás-fejlesztési kiadásait, mint Európa. Ez olvasható ki az Európai Bizottság december második felében közzétett „Ipari K+F Beruházási Eredménytábla” adataiból.

A 2004 óta évente készülő nyilvántartás a világ 2500 legnagyobb ipari kutatás-fejlesztési beruházóinak számait összegzi. Eszerint, míg 2018-ban az Egyesült Államokban 10,3 százalékkal, Kínában pedig 26,7 százalékkal költöttek többet kutatás-fejlesztésre az iparvállalatok, s míg a világátlag 8,9 százalék, Európában a növekedés csak 4,7 százalék, pedig az arány már kilencedik éve folyamatosan nő.

Az emelkedésnek köszönhetően 3,9 százalékkal magasabb volt a kutatási területen foglalkoztatottak száma is Európában, összesen 19,4 millió fő, 551 iparvállalatnál, amelyek egy év alatt 208 milliárd eurót költöttek kutatásra. Ezzel Európa a második, a K+F ki-adások negyedét még mindig itt költik el, az élen pedig az Egyesült Államok, ahol 769 nagyvállalat a világ K+F forrásainak 38 százalékát hasznosítja, összesen 313 milliárd eurót. A harmadik helyen Japán, a szigetország után pedig Kína áll, amelynek 507 cége szerepel az eredménytáblán, 96 milliárd eurónyi részesedéssel. Az eredménytábla szerint a kutatás-fejlesztési ráfordítások az autóiparban, az egészségügyben és az informatikai ágazatban a legmagasabbak