Üdvözöljük a

Horvátország schengeni csatlakozását javasolja a Bizottság | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Horvátország schengeni csatlakozását javasolja a Bizottság

Szerző: Szakály Andrea | 2019. október 24.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke határozott támogatását fejezte ki az iránt, hogy Horvátország a szükséges feltételek teljesülése esetén a schengeni térség teljes jogú tagjává váljon.

A Bizottság pedig közleményt fogadott el a héten a schengeni térséghez való csatlakozáshoz szükséges feltételek Horvátország általi teljesítéséről. A 2016-ban elindított schengeni értékelési folyamat eredményei alapján a Bizottság úgy véli, hogy Horvátország megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy teljesítse a schengeni szabályok és normák – különösen a külső határok igazgatására vonatkozó szabályok – teljes körű alkalmazásának feltételeit. Horvátországnak folytatnia kell az összes folyamatban lévő intézkedés végrehajtását annak biztosítása érdekében, hogy ezek a feltételek továbbra is teljesüljenek.

 
A schengeni térséghez csatlakozni kívánó országoknak egy sor schengeni értékelésen kell átesniük annak megerősítése érdekében, hogy teljesítik-e a schengeni szabályok alkalmazásához szükséges feltételeket. Ezek az értékelések többek között azt vizsgálják, hogy az adott ország felelősséget tud-e vállalni a külső határoknak a többi schengeni állam nevében történő ellenőrzéséért. Az elért eredmények alapján a Bizottság felkéri az Európai Unió Tanácsát, hogy vitassa meg a mai közleményt azzal a céllal, hogy Horvátország csatlakozhasson a schengeni térséghez. Az Európai Parlamenttel folytatott konzultációt követően a Tanács feladata, hogy egyhangúlag meghozza a végső döntést.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete