Üdvözöljük a

Kereskedelem az EU és az USA között | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kereskedelem az EU és az USA között

Szerző: Szakály Andrea | 2019. április 18.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy hétfőn a Tanács elfogadta az Amerikai Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalásokra vonatkozó irányelveket. A döntés további előrehaladást jelent a Juncker és Trump elnök által 2018 júliusában kiadott közös nyilatkozatban foglaltak megvalósítása felé vezető úton.

Az EU tagállamai felhatalmazták a Bizottságot, hogy megkezdje a hivatalos tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. A tárgyalási irányelvek értelmében az USA-val folytatandó tárgyalások során két megállapodás jöhet létre:

  • egy szigorúan csak ipari termékekre vonatkozó kereskedelmi megállapodás, mely nem terjed ki a mezőgazdasági termékekre, valamint
  • egy második, megfelelőségértékelésre irányuló megállapodás, melynek következtében a vállalatok könnyebben tudják majd bizonyítani, hogy termékeik az Atlanti-óceán mindkét partján megfelelnek a technikai követelményeknek.

Az Európai Bizottság gazdasági elemzést végzett a témában, melynek eredményét idén februárban tette közzé. Az elemzés azt állapította meg, hogy ha az EU és az USA megállapodást köt az ipari termékekre kivetett vámok eltörléséről, az 2033-ra 8%-kal fogja bővíteni az Egyesült Államokba irányuló uniós exportot, és 9%-kal az USA Európai Unióba irányuló kivitelét. Ez összegszerűen 27 milliárd eurós növekedést jelent az uniós export tekintetében, és 26 milliárd eurós növekedést az USA kivitelének esetében.
A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete