Üdvözöljük a

Kereskedelmi és beruházási megállapodás az EU és Vietnám között | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kereskedelmi és beruházási megállapodás az EU és Vietnám között

Szerző: Szakály Andrea | 2019. június 26.

A Miniszterek Tanácsa ma jóváhagyta az EU–Vietnám kereskedelmi megállapodást, valamint az EU–Vietnám beruházási megállapodást, így megnyílt az út aláírásuk és megkötésük előtt.

Szingapúr után Vietnám az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok között: az EU és Vietnám közötti árukereskedelem értéke éves szinten 49,3 milliárd eurót (közel 16 ezer milliárd forintot), a szolgáltatáskereskedelemé pedig több mint 3 milliárd eurót (vagyis több mint 960 milliárd forintot) tesz ki.

 

A megállapodásokat az EU nevében Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Ștefan-Radu Oprea, Románia kereskedelmi minisztere június 30-án fogja aláírni Hanoiban. A megállapodások a várakozások szerint páratlan előnyöket biztosítanak majd mind az európai, mind a vietnámi vállalatok, fogyasztók és munkavállalók számára, egyúttal pedig előmozdítják a munkavállalói jogok érvényre juttatását, a környezet védelmét, valamint az éghajlatváltozás ellen a Párizsi Megállapodásban foglaltak szerint történő fellépést.

 

A kereskedelmi megállapodás fokozatosan a két fél közötti kereskedelem tárgyát képező árukra kivetett vámok szinte mindegyikét el fogja törölni, és komoly gazdasági lehetőségeket kínál az EU és Vietnám számára. A felek arról is megállapodtak, hogy határozott intézkedéseket hoznak a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete