Üdvözöljük a

Körforgásos gazdaság: megvalósult a Bizottság cselekvési terve | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Körforgásos gazdaság: megvalósult a Bizottság cselekvési terve

Szerző: Szakály Andrea | 2019. március 5.

Az Európai Bizottság átfogó jelentést tett közzé a körforgásos gazdaság kiépítése céljából 2015 decemberében elfogadott cselekvési terv végrehajtásáról.

A jelentés ismerteti a cselekvési terv végrehajtásának főbb eredményeit, és felvázolja, milyen kihívások állják továbbra is az útját egy olyan klímasemleges, versenyképes körforgásos gazdaság kialakításának, amelyben a lehető legkisebb nyomás nehezedik a természeti erőforrásokra, az édesvízkészletekre és az ökoszisztémákra. A jelentés megállapításait az érdekelt felek március 6–7-én fogják megvitatni konferenciájukon, melynek Brüsszel ad majd otthont.

A jelentés megállapítja, hogy elfogadása után három évvel befejezettnek tekinthető a cselekvési terv végrehajtása, mind az 54 eleméről elmondható ugyanis, hogy megvalósultak vagy megvalósításuk folyamatban van. Többek között elkészült a műanyagokkal kapcsolatos uniós stratégia, 2018 júliusában hatályba lépett a hulladékokra vonatkozó felülvizsgált jogszabályi keret, és a Bizottság által nyújtott támogatásnak köszönhetően a 2016–2020-as időszakban több mint 10 milliárd euró segíti az európai ipar átállását a körforgásos gazdaságra.

A jelentés szerint a terv végrehajtása felgyorsította Európában a körforgásos gazdaságra történő átállást, ami előmozdította, hogy az EU újra a munkahelyteremtés útjára lépjen. A körforgásos gazdaság szempontjából fontos ágazatok 2016-ban több mint négymillió munkavállalót foglalkoztattak, ami 2012-höz képest 6%-os növekedést jelentett. A körforgásos gazdaságra történő átállás emellett új üzleti lehetőségeket teremtett, új üzleti modelleket tett lehetővé, valamint új piacokat hozott létre – az Unión belül és kívül is. A körforgásos tevékenységek – köztük a javítás, az újrafelhasználás és az újrafeldolgozás – 2016-ban közel 147 milliárd euró hozzáadott értéket, illetve mintegy 17,5 milliárd euró értékű beruházást eredményeztek.

A Bizottságnak az átállás felgyorsításában játszott szerepét és a körforgás megvalósítása érdekében nemzetközi szinten tett erőfeszítéseit a 2019. évi Világgazdasági Fórum is elismerte azzal, hogy az állami szektor kategóriában a Bizottságnak ítélte a Circulars díjat. Ugyanakkor továbbra is sokat kell tenni uniós és globális szinten egyaránt a teljes körforgás megvalósításáért és az uniós vállalkozások számára jelentkező versenyelőny kiaknázásáért. A hulladékokról szóló felülvizsgált jogszabályok végrehajtásához és a másodlagos nyersanyagok piacának fejlesztéséhez még nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség. Emellett fel kell gyorsítani egyes területeken (például a vegyi anyagokkal, a nem toxikus környezettel, az ökocímkézéssel és az ökoinnovációval, a kritikus fontosságú nyersanyagokkal és a műtrágyákkal kapcsolatban) az uniós szinten már megkezdett munkát, ha Európa teljes mértékben ki akarja aknázni a körforgásos gazdaságra való átállásban rejlő lehetőségeket.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete