Üdvözöljük a

Közvetlen brüsszeli forrásokat kaphatnak a magyar városok és régiók | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Közvetlen brüsszeli forrásokat kaphatnak a magyar városok és régiók

Szerző: Puha Anikó | 2020. június 18.

Egy minden eddiginél „zöldebb” irányt vehetnek a magyarországi települések a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának új kezdeményezése révén, amelynek célja, hogy a városok és régiók az európai zöld megállapodás középpontjába kerülhessenek, miközben hozzájárulnak az Európai Unió (EU) fenntartható növekedési stratégiájához és az új koronavírus-járvány nyomában kialakult gazdasági krízis helyreállításához.

A kezdeményezéshez kapcsolódó munkacsoport június 15-én alakult meg Brüsszelben.  A „ Green Deal Going Local” munkacsoportnak három fő célja van:

•átfogó képet nyújthat az európai zöld megállapodásban szereplő számos szakpolitikai területről, miközben biztosíthatja a politikák koherenciáját és következetességét a dokumentumok és a kapcsolódó vélemények között.

•a Régiók Európai Bizottságának a „zöld iránnyal” kapcsolatos, szervezeti kapcsolatainak megerősítése ahhoz, hogy a városokat és régiókat az éghajlati semlegesség felé vezető út középpontjába helyezzék.

•segítség a helyi és a regionális önkormányzatoknak a zöld átmenet helyi végrehajtása során felmerülő kihívások kezelésében, valamint az eredmények és a bevált gyakorlatok megosztása az Európai Unió egész területén.

Az európai uniós szervezet célja annak garantálása, hogy az unió városai és régiói közvetlenül is részt tudjanak venni az európai zöld megállapodásban, az EU fenntartható növekedési stratégiájának számos kezdeményezésének meghatározásában, végrehajtásában és értékelésében, amelyek végső célkitűzése az éghajlat-semlegesség elérése a következő harminc évben, 2050-ig. Hogy ezért miért fontos? Mert kézzelfogható és személyre szabott projekteket garantál szinte minden szakterületnek, közvetlen forrásokat biztosítva a városoknak és régióknak a zöld átmenet megvalósításához.

A „zöld irány” biztosítása a COVID-19 helyreállítási stratégiájának a központi eleme és a Régiók Európai Bizottsága Környezetvédelmi, Éghajlat-változási és Energiaügyi Bizottságának (ENVE) kiemelt prioritása.

A munkacsoport képviselői az alakuló ülésen a következő véleménytervezeteket vitatták meg:

  • Az európai éghajlatjog: a karbonsemlegesség (az üvegházhatású gázok nettó zéró kibocsátása) célkitűzésének rögzítése; egy zöld forradalom indítása az életmód, a fogyasztás és a termelés új fenntartható modelljeinek bevezetésével (végleges elfogadása a július 1-2-i plenáris ülésen várható).
  • Éghajlati paktum: elkötelezettség a zöld fellendülés támogatása mellett, de a városok és régiók megfelelő és közvetlen uniós forrásokra van szükségük a folyamat felgyorsításához (a javaslatról az 2020. október 13-14-i plenáris ülésen szavaznak).
  • Hidrogén: a tiszta hidrogén központi szerepet játszik az éghajlati semlegesség elérésében, amihez a megfelelő uniós jogi kerettel és piaci támogatással rendelkező uniós stratégiára van szükség (végleges elfogadása a július 1-2-i plenáris ülésen várható).
  • Víz: a víz-keretirányelv és az árvízvédelmi irányelv megvitatása, paradigmaváltás sürgetése a körkörös gazdaság, a természetalapú megoldások és a fenntarthatóság területein, középpontjában a vízgazdálkodással (elfogadása a július 1-2-i plenáris ülésen várható).
  • Tiszta levegő: egy magyar, tahitótfalui kezdeményezés részeként a tiszta levegőnek és az átfogó, zéró környezetszennyezésről szóló cselekvési tervnek a COVID-19 gazdasági helyreállítási törekvéseink szerves részét kell képeznie (a záró szavazásra a 2020. július 1-2-i plenáris ülésen kerül sor).

Az online videokonferencián a képviselők eszmecserét folytattak az „új körforgásos gazdasági cselekvési tervről”, de szó esett a „Felújítási hullám” című európai uniós kezdeményezésről is, amely az európai épületek energiahatékonyságának javítására irányul.

Forrás: hellovidék