Üdvözöljük a

Különös szilveszter Európában | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Különös szilveszter Európában

Szerző: Szakály Andrea | 2018. december 31.

Az év végi ünneplés sok helyi szokással fonódik össze. Mindenki tudja, hogy zajlik itthon a szilveszterezés: elmaradhatatlan tűzijáték, petárda- és egyéb rakétadurrogás, dudaszó és pezsgőspoharak összekoccanása kíséretében búcsúztatjuk az óévet.

A tévében vicces műsorok, kabarék mennek, éjfélkor megszólal a Himnusz, és köszöntőt mond a köztársasági elnök. Éjjel virslit, újév napján lencsét eszünk, hogy gazdagok legyünk. Mostani összeállításunkban bemutatjuk, milyen sajátságos tradíciók övezik a szilveszteri ünneplést egyes európai országokban.

 

Olaszok vörösben

Az olaszok rajonganak a hangoskodásért és a tűzijátékért, ezért szilveszter éjjelén gyönyörű és zajos csillogásba borítják az eget. Azt sem bízzák a véletlenre, hogy szerencsések legyenek az újévben: a férfiak és a nők is vörös alsóneműt hordanak szilveszter éjszaka, amelynek szerencsehozó képességéről meg vannak győződve. Érdekes, elsősorban dél-olasz szokás az újév alkalmából megszabadulni a felesleges tárgyaktól. De nem akárhogy lomtalanítanak: érdemes a házak előtt bukósisakban közlekedni, mivel a hagyományt követve az emeleti ablakból dobálják le az utcára a megunt holmikat: fazekakat, tányérokat, ruhákat, de akár bútorokat is.

 

Spanyol szőlőszemek

Spanyolországban természetesen őrült utcai fieszták kísérik végig a szilvesztert. Van azonban egy szelíd és élő hagyomány: ahogy éjfélkor tizenkettőt üt az óra, a pezsgővel koccintás mellett 12 szem szőlőt fogyasztanak el, egy időben a harang ütéseivel. Akinek ez sikerül, bátran bízhat a gazdagságban és jószerencsében az újévben. Bár a tévé is közvetíti a harangszót, a legjobb, ha Madrid Puerta del Sol terén, élő harangozásra próbáljuk ki ezt a hagyományt, álarcban, vicces ruhákba öltözve. És a spanyoloknál az éjfél még csak a buli kezdetét jelenti!

Svédek a friss levegőn

A családdal töltött karácsonyt követően az újévkor a svédek inkább baráti társaságban mulatnak.  Bár általában csikorgó fagy fogadja a szilveszterezőket, mégis sokan kimennek az utcára ünnepelni és a rengeteg tűzijátékot megcsodálni. Akik mégis otthon maradnak, frissen vásárolt elegáns ruhákba öltözve megvacsoráznak, és megnézik a tévé élő közvetítését a stockholmi Skanzen szabadtéri múzeumából, ahol harangszó kíséretében a brit Lord Alfred Tennyson „Ring Out, Wild Bells” című újévi költeményét adják elő.

 

Holland mártózás

Hollandiában tudják, mi hozza el igazán a gazdagságot és a szerencsét a beköszönő újévben: a cukorral vastagon megszórt, golyó formájúvá gyúrt fánk, az oliebollen, illetve az appelflappen nevű almás sütemény. Ezt a két édességet fogyasztják, miközben a tévében kabaréműsort néznek, majd éjfélkor természetesen ott is hatalmas tűzijátékokkal köszöntik az újévet. A bátrabbak január elsején csoportosan megmártóznak Scheveningennél a dermesztően hideg tengervízben.

 

Román jókívánságok

Romániában hagyományosan a jókívánságok ideje jön el szilveszterkor. A legismertebb ilyen pogány hagyomány a sorcova, amikor a gyerekek színes papírból készített virágokkal feldíszített gallyat tartva kívánnak jó egészséget és gazdagságot a meglátogatott házigazdáknak. Érdekes román hagyomány még a maszkokban előadott tánc is, például a capra (kecske) és ursul (medve).

 

A bolgárokat hátbasomják

A bolgár újévi hagyományok hasonlítanak az imént bemutatott románhoz: itt is az egymásnak átadott jókívánságokra koncentrálnak. Ennek tradicionális módja a szurvaki, amikor a gyerekek csapatostól látogatják meg egymás otthonát, és a házigazdák hátát megérintik egy somfából hajlított gally ágaival – amelyeket pattogatott kukoricával, szárított gyümölccsel és paprikával, valamint színes textil- és gyapjúdarabokkal díszítenek –, így kívánva sikert, boldogságot és egészséget a következő évre. Cserébe pénzt és édességet kapnak a gyerekek, miközben színes szalagokat kötnek a somfaágaikra.

 

Forrás: Európa Blog