Üdvözöljük a

Magyarok Európáért: Szekeres Ildikó és a Tempus Közalapítvány az idei díjazottak | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Magyarok Európáért: Szekeres Ildikó és a Tempus Közalapítvány az idei díjazottak

Szerző: Szakály Andrea | 2019. május 15.

A minden év május 9-én tartott Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. Az idei Európa-nap alkalmából Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta ma át Budapesten a Magyarok Európáért díjat.

Az idei év egyik díjazottja Szekeres Ildikó első ízben 2007 és 2010 között vezette a Csongrád megyei Europe Direct tájékoztató irodát. Miután 2011 és 2014 között a párizsi magyar nagykövetség munkatársaként diplomáciai feladatokat látott el, 2014 óta újra a Tájékoztató Központ vezetője.
 
Szekeres Ildikó a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetben működő Csongrád megyei Europe Direct irodát az EU-s tájékoztató irodák hálózatának egyik legjobban működő magyarországi központjává fejlesztette. Az Európai Unióval foglalkozó számos kiadvány szerkesztője, továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium Európa Tükör című kiadványának főszerkesztő-helyettese is volt.
 
A kitüntetett évek óta példaértékű szakmai munkát végez az EU-kommunikáció terén. Többszáz célcsoportra szabott rendezvény ötletgazdája, szervezője és megvalósítója. Tevékenységei közül kiemelendő a magas szintű, európai témákról tartott nemzetközi konferenciák szervezése.
 
Munkaköri tevékenységén túl önkéntesen vállalt feladataival, ötleteivel, kritikai észrevételeivel jelentősen hozzájárult a Europe Direct tájékoztató irodák egész magyarországi hálózatának fejlődéséhez. Hazai és nemzetközi fórumokon számos alkalommal képviselte a hazai EU-s információs irodákat.
 
A 2019-es másik díjazott a TEMPUS Közalapítvány, amelynek képviseletében Tordai Péter igazgató és Dezső Tamás kuratóriumi elnök vette át az elismerést. Ez az első alkalom, hogy nem egyetlen személy, hanem egy egész szervezet kapja meg a Magyarok Európáért díjat – ez a Tempus összes munkatársának közös elismerése.
 
A Tempus Közalapítvány a mindenkori magya kormány (jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma) felügyelete alatt működő közhasznú szervezetként – 1996-os alapítása óta – igen jelentős szerepet játszott az Európai Unió számos programjának magyarországi végrehajtásában.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete