Üdvözöljük a

Megállapodás nélküli brexit: mérleg a jövő heti ülés előtt | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megállapodás nélküli brexit: mérleg a jövő heti ülés előtt

Szerző: Szakály Andrea | 2019. június 13.

Az Európai Tanács brexittel foglalkozó jövő heti ülése előtt az Európai Bizottság ma mérleget vont az EU által hozott brexitfelkészülési és rendkívüli intézkedésekről, különös tekintettel arra, hogy brexittel foglalkozó április 11-i ülésén az Európai Tanács – az Egyesült Királyság kérésére és az Egyesült Királysággal egyetértésben – 2019. október 31-ig meghosszabbította az Egyesült Királyság kilépésének határidejét.

Mivel az Egyesült Királyságban továbbra is bizonytalanság övezi az ország kormánya által 2018 novemberében jóváhagyott, a kilépésről rendelkező megállapodás megerősítését és az általános belpolitikai helyzetet, a 2019. november 1-jei megállapodás nélküli brexit továbbra is reális – bár nem kívánatos – lehetőség.


Az Európai Bizottság 2017 decembere óta készül a megállapodás nélküli brexitre. A Bizottság eddig 19 jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amelyek közül az Európai Parlament és a Tanács 18-at már elfogadott. A Bizottság ezeken túlmenően 63 nem jogalkotási aktust is elfogadott, és 93 felkészülési közleményt is közzétett. Az Egyesült Királyság kilépéséig hátralévő időszak meghosszabbítása miatt a Bizottság az intézkedések mindegyikét megvizsgálta, hogy biztosítsa, azok továbbra is teljesítik kitűzött céljaikat. A Bizottság megállapította, hogy érdemben egyetlen intézkedést sem kell módosítani, és azok továbbra is megfelelnek céljuknak. A Bizottság a kilépés új időpontja előtt nem tervez új intézkedéseket.

Közleményében a Bizottság hangsúlyozza: mindegyik érdekelt fél felelős azért, hogy a brexit összes lehetséges módozatára felkészüljön. Mivel a megállapodás nélküli brexit továbbra is lehetséges, a Bizottság határozottan arra bátorítja az érdekelt feleket, hogy használják ki a határidő meghosszabbításával nyert időt, és hozzanak meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy felkészüljenek az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésére. A mai közlemény ismerteti a 27 uniós tagállamban folyó széles körű felkészülési munkát, mely számos területet érint, különösen a következőket: polgárok tartózkodási jogai és szociális biztonsági jogosultságai, vámügyek és adózás, közlekedés, halászat, pénzügyi szolgáltatások, gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és vegyi anyagok.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete