Üdvözöljük a

Nők vezető beosztásban: A Juncker-Bizottság átlépte a 40%-os célértéket | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nők vezető beosztásban: A Juncker-Bizottság átlépte a 40%-os célértéket

Szerző: Szakály Andrea | 2019. október 24.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg a vezető pozíciók 41%-át nők töltik be, szemben a Juncker elnök megbízatása kezdetén mért 30%-kal. Ezen eredményeknek köszönhetően a Bizottságot világszerte azon közigazgatási szervek között tartják számon, ahol a legnagyobb a nők aránya a vezető pozíciókban.

Jean-Claude Juncker elnök még 2014-ben tűzte ki célul, és kötelezettséget vállalt arra, hogy megbízatása végéig a Bizottság közép- és felsővezetőinek legalább 40%-a lesz nő. Mára az Európai Bizottság túl is lépte ezt a számot.

 

A legmagasabb politikai szinten vállalt határozott elkötelezettség mellett annak is köszönhetőek ezek az eredmények, hogy a Bizottság megbízatásának kezdete óta számos intézkedést tett a nők érvényesüléséért:

  • A Bizottság valamennyi szervezeti egységére vonatkozó célok megjelölése az első csoportvezetői kinevezés tekintetében;
  • A tehetséges nők azonosítására, a tehetségük továbbfejlesztésére és támogatására irányuló erőfeszítések, célzott képzések, mentorálás és pályaorientáció;
  • A 2017 nyarán elfogadott sokszínűségi és befogadási stratégia keretében egyedi irányítási programok, valamint a meglévő és új női hálózatok támogatása.

Mindez része a Bizottság nemek közötti egyenlőségre vonatkozó átfogóbb menetrendjének. A nemek közötti bérszakadék kezelését célzó, a 2018–2019 közötti időszakra vonatkozó cselekvési terv olyan intézkedéseket irányoz elő, amelyek célja a nemek közötti egyensúly javítása a vállalatokon belül az összes vezetői szinten, valamint a kormányok és a szociális partnerek arra való ösztönzése, hogy javítsák a nemek közötti egyensúlyt a döntéshozatalban.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete