Üdvözöljük a

rescEU: Az EU a nyári erdőtüzekre készülve létrehozza első tűzoltó légiflottáját | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

rescEU: Az EU a nyári erdőtüzekre készülve létrehozza első tűzoltó légiflottáját

Szerző: Szakály Andrea | 2019. május 22.

Közeleg a nyár, amikor is Európa-szerte fokozottan számolni kell az erdőtüzek kialakulásával. Annak érdekében, hogy felkészüljön a veszélyre, a Bizottság – a természeti katasztrófák kezelését célzó új rescEU rendszer keretében – működésbe helyezi tűzoltásra szolgáló légi járművekből álló első flottáját.

A kezdeti átmeneti időszakban hét tűzoltó repülőgép és hat helikopter alkotja majd a rescEU flottát. Ezeket öt olyan tagállam bocsátotta rendelkezésre, ahol az elmúlt években gyakran fordultak elő erdőtüzek: Horvátország, Olaszország és Spanyolország egyaránt 2 repülőgéppel, Franciaország 1 repülőgéppel, Svédország pedig 6 helikopterrel járult hozzá a flotta felállításához, melyet a tervek szerint a Bizottság a részt vevő országokkal együttműködve további eszközökkel bővít majd.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus mindeddig egy olyan rendszeren alapult, amelyen keresztül az EU hangolja össze a részt vevő tagállamok által önkéntesen felajánlott segítséget. A felajánlásokat a brüsszeli székhelyű Európai Veszélyhelyzet-reagálási Központ koordinálja.

Az elmúlt években a szélsőséges időjárási viszonyok és újonnan felmerülő kockázatok nehéz próba elé állították a segítséget nyújtó tagállamokat, különösen akkor, amikor egyszerre több tagország volt kénytelen megküzdeni ugyanolyan típusú katasztrófával. Ilyen esetekben – amikor korlátozottan vagy egyáltalán nem álltak rendelkezésre eszközök – az EU nem rendelkezett saját tartalékkapacitással ahhoz, hogy támogassa a túlterhelt tagállamokat. Ezen kíván most változtatni a Bizottság. A cél az, hogy természeti katasztrófák esetén javuljon az EU kollektív megelőzési, felkészülési és reagálási képessége.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete