Üdvözöljük a

Roamingdíjak vizsgálata | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Roamingdíjak vizsgálata

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2019. december 19.

A Bizottság a mai napon közzétette a roamingpiacról készült első teljes körű felülvizsgálat eredményeit, amelyekből kiderül, hogy a roamingdíjak 2017. júniusi megszüntetése jelentős előnyökkel járt az uniós utazók számára.

Az EU-n belüli utazások során generált mobiladat-forgalom a tízszeresére nőtt a „roam-like-at-home”, azaz a belföldi díjszabás szerinti barangolás bevezetését megelőző év forgalmához képest. A legnagyobb adatforgalmat (a korábbinál 12-szer nagyobbat) a nyaralási időszakban mérték.

 

Az EU-n és az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belüli roaming internethasználat 2018 nyarán (a harmadik negyedévben) volt a legintenzívebb: a külföldi mobilinternet-használat tizenkétszer magasabb volt, mint mielőtt eltörölték a kiskereskedelmi roamingdíjakat. Ugyanebben az időszakban a külföldről kezdeményezett telefonhívások száma csaknem a háromszorosára ugrott.

 

Nagykereskedelmi szinten a díjplafonok jelentős csökkenése miatt a nagykereskedelmi roamingdíjak még lejjebb szorultak, így majdnem minden roamingszolgáltatók számára fenntartható lépést jelentett a roamingdíjak eltörlése.

 

A jelentés azt is megállapította, hogy a roamingpiacon kialakult versenydinamika a közeljövőben valószínűleg nem fog változni, ami azt jelenti, hogy továbbra is szükség van a jelenlegi kis- és nagykereskedelmi szabályozásra. A jelenlegi roamingszabályokat az elkövetkező években is alkalmazni kell annak érdekében, hogy a polgárok a továbbiakban is többletköltségek nélkül élvezhessék a barangolás előnyeit az EU-n belül.

Háttér-információk

2017. június 15. óta az uniós polgárok az EU-n belüli utazásaik során ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, azaz többletköltségek nélkül. A belföldi díjszabás szerinti roaming egyike azon kézzelfogható előnyöknek, amelyeket a digitális egységes piac létrehozása jelentett az európai vállalkozások és fogyasztók számára, és egyúttal a Juncker-Bizottság egyik legnagyobb sikere.

 

A Bizottság első teljes körű felülvizsgálati jelentése kiegészíti és megerősíti a 2018 decemberében közzétett időközi jelentés megállapításait: az EU-n és az EGT-n belüli utazások során a mobilszolgáltatások iránti kereslet gyors növekedésnek indult a roamingdíjak eltörlése óta. A jelentés továbbá megerősíti a méltányos használatra vonatkozó szabályok és az eltérési mechanizmus felülvizsgálatának idén korábban közzétett eredményeit. Ezek a barangolásról szóló rendelettel bevezetett alapvető biztosítékok – melyek a felülvizsgálat szerint eddig megfelelően működtek – arra szolgálnak, hogy meggátolják a belföldi piacok torzulását.

 

A barangolásról szóló rendelet jelenleg 2022 júniusáig van hatályban.

 

Forrás: ec.europa.eu