Üdvözöljük a

Szigorodnak az ÁFA-szabályok az e-kereskedelemben | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szigorodnak az ÁFA-szabályok az e-kereskedelemben

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2020. január 15.

Az Európai Unióban 550 milliárd eurót tesz ki az interneten eladott áruk összértéke, amiből 96 milliárd eurónyi termék határokon átmenő forgalomban cserél gazdát.

A dinamikusan bővülő ágazatban évente mintegy 5 milliárd eurónyi áfa „tűnik el”, ezért több uniós rendelet is előkészületben van, hogy megnehezítse az elektronikus kereskedelemben az áfával kapcsolatos visszaéléseket. (A teljes európai gazdaságban a be nem fizetett áfa mértéke évi 137 milliárd euró, ami több mint az EU egy éves költségvetése.)

 

Az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén vitatta meg az e-kereskedelemben tervezett szabálymódosításokat, amelyek az internetes fizetéseket végző cégektől megkövetelnék a fizetési bizonylatok megőrzését olyan esetekben, amikor az eladó és a vásárló másik országban van. Az új adatközpontban tárolt bizonylatok hozzáférhetők lehetnének a csalásokat vizsgáló nyomozó hatóságok számára. Emellett könnyítenék a pénzügyi tranzakciókat lebonyolító cégek és a tagállami adóságok kapcsolattartását és együttműködését is.