Üdvözöljük a

Tagállami energia- és klímatervek: nagyobb erőfeszítések kellenek az éghajlatvédelmi célok eléréséhez | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tagállami energia- és klímatervek: nagyobb erőfeszítések kellenek az éghajlatvédelmi célok eléréséhez

Szerző: Szakály Andrea | 2019. június 25.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok előzetes energia- és klímaterveire vonatkozó értékelését. Az energiaunió irányításáról és az éghajlati fellépésről szóló uniós rendelet értelmében a tagállamoknak 10 évre szóló nemzeti energia- és éghajlat-politikai tervet kell kidolgozniuk a 2021-től 2030-ig terjedő időszakra. A tervek a 2030-ra kitűzött uniós energia- és éghajlat-politikai célértékek teljesítését hivatottak biztosítani.

Magyarország esetében az előzetes nemzeti energia- és klímatervben felvázolt további szakpolitikai intézkedések lehetővé tennék, hogy az ország túlteljesítse az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése terén rá vonatkozó 2030-as célkitűzéseket.

 

A tagállamoknak 6 hónap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy kiegészítsék terveiket és nagyobb nemzeti célértékeket határozzanak meg. A Bizottság javaslatai és részletes kiértékelései azt hivatottak elősegíteni, hogy a tagállamok 2019. december 31-ig véglegesítsék, és a következő években hatékonyan meg is valósítsák a terveiket. A tervek megkönnyítik majd a 2021–2027-es uniós pénzügyi keretből származó eszközök tagállami programozását. A Bizottság készen áll arra, hogy az eddigi kiváló együttműködésre építve támogassa a tagállamokat a nemzeti energia- és klímatervek véglegesítésében.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete