Üdvözöljük a

Tanévkezdés: folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tanévkezdés: folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram

Szerző: Szakály Andrea | 2019. szeptember 2.

A 2019–2020-as tanévben is folytatódó program az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást hivatott előmozdítani a gyermekek körében. Ezért az iskolások gyümölcsöt, zöldséget és tejet kapnak az iskolákban, és célzott oktatási programok is indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet. Az elmúlt tanévben Unió-szerte több mint 20 millió iskolás – az EU-ban élő gyermekek 20%-a – részesült a kezdeményezés előnyeiből.

A gyermekek részére kiosztandó termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és az elérhetőséget szem előtt tartva történik.
Az oktatási programokhoz pedig az Európai Bizottság tanári oktatócsomagot dolgozott ki, mely az élelmiszer-termelésről, a környezetgazdálkodásról és a vidékgazdálkodásról kínál közvetlenül felhasználható oktatási és tanulási segédanyagokat.

 

A most induló tanévre az EU – a korábbi tanévekhez hasonlóan – 250 millió eurót különített el: 145 millió eurót gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió eurót pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Az Európai Bizottság 2019 márciusában fogadta el a 28 tagország számára a 2019–2020-as tanévre előirányzott összegeket.

 

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (1230 millió Ft), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (645 millió Ft) támogatja az EU, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg. A tagországoknak lehetőségük van arra, hogy az uniós hozzájárulást nemzeti támogatással egészítsék ki.


Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete