Üdvözöljük a

Új uniós szabályok a drónok biztonságos működtetése érdekében | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új uniós szabályok a drónok biztonságos működtetése érdekében

Szerző: Szakály Andrea | 2019. május 27.

Európa-szerte egyre több drón jelenik meg a légtérben, azért az Európai Bizottság uniós szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az emberek védelmét és biztonságát a levegőben és a földön is biztosítsa. A szabályok mindazokra vonatkozni fognak, akik drónokat üzemeltetnek, így a szakemberekre és a hobbiröptetőkre egyaránt alkalmazni kell majd őket.

2020-tól a drónokat üzemeltető személyeknek és szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat a tagállami hatóságok nyilvántartásában. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy repüléstilalmi övezeteket jelöljenek ki, ahová drónok nem repülhetnek be. A repüléstilalmi övezetek például repülőtereket, légi bázisokat és városközpontokat is magukban foglalhatnak.

A most elfogadott szabályok az uniós tagállamokban jelenleg hatályban lévő nemzeti szabályok helyébe lépnek majd. Az üzemeltetők regisztrációja, a drónok távazonosítása, illetve a repüléstilalmi zónák meghatározása révén minden tagállami hatóságnak meglesz az eszköze ahhoz, hogy megelőzze a nem rendeltetésszerű, veszélyes és jogellenes drónhasználatot.

 

Forrás: Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete