Üdvözöljük a

Ursula von der Leyen bemutatja a biztosokat – Trócsányi László a tervek szerint a „Szomszédságpolitika és bővítés” tárcát kapja | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ursula von der Leyen bemutatja a biztosokat – Trócsányi László a tervek szerint a „Szomszédságpolitika és bővítés” tárcát kapja

Szerző: Szakály Andrea | 2019. szeptember 16.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke bemutatta csapatát és a hivatalba lépő Európai Bizottság új felépítését. Az új Bizottság tükrözni fogja a politikai iránymutatásokban meghatározott prioritásokat és elképzeléseket.

Az újonnan felállított Bizottság tevékenységének középpontjában azok a kihívások állnak majd, melyeket az éghajlat, a technológia és a demográfia területén jelentkező és társadalmunkat, életmódunkat átformáló változások jelentenek. Európának vezető szerepet kell vállalnia abban, hogy bolygónk egészségesebb élőhellyé váljon, és hogy felépítsük az új, digitális világot.

 

Ursula von der Leyen meggyőzödése szerint ez azonban csak akkor lehetséges, ha összefogunk, és sajátos szociális piacgazdaságunkat úgy alakítjuk át, hogy az megfeleljen aktuális új célkitűzéseinknek. Ezen az úton minden erőnket, tehetségünket és képességünket latba kell vetnünk. Az egyenlőséget kell a középpontba helyeznünk, és nemtől, származástól és életkortól függetlenül mindenki számára meg kell teremtenünk az esélyeket. Meg kell védenünk közös értékeinket, és tiszteletben kell tartanunk a jogállamiságot. A következő öt évben valamennyi uniós intézménynek szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy csillapodjanak a félelmek és bővüljenek a lehetőségek.

 

Az új biztosi testületben nyolc alelnök lesz, ideértve az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét (Josep Borrell, Spanyolország) is. Az alelnökök felelnek majd a politikai iránymutatásokban megfogalmazott legfontosabb prioritásokért. Ők irányítják majd a legfontosabb, átfogó kérdésekkel kapcsolatos munkát a következő területeken: európai zöld megállapodás (Frans Timmermans, Hollandia), a digitális korra felkészült Európa (Margrethe Vestager, Dánia), emberközpontú gazdaság (Valdis Dombrovskis, Lettország), értékek és átláthatóság (Věra Jourová, Csehország), az európai életmód védelme (Margarítisz Szkínász, Görögország), intézményközi kapcsolatok (Maroš Šefčovič, Szlovákia) és az európai demokrácia megerősítése (Dubravka Šuica, Horvátország). Három ügyvezető alelnök – Frans Timmermans, Margrethe Vestager és Valdis Dombrovskis – kettős funkciót lát majd el: egyszerre lesz a megválasztott elnök programjában meghatározott három kulcstéma egyikéért felelős alelnök, valamint a Bizottság egy-egy főigazgatóságának szakmai munkáját irányító biztos.

A magyar biztosjelölt, Trócsányi László volt igazságügyi miniszter a „Szomszédságpolitika és bővítés” portfóliót vezeti majd.

Következő lépésként az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a teljes biztosi testület összetételét. Ezt megelőzően a biztosjelölteknek meghallgatáson kell részt venniük az illetékes parlamenti bizottságok előtt. Az Európai Parlament jóváhagyása után az Európai Tanács fogja hivatalosan kinevezni az új Európai Bizottságot.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete