Üdvözöljük a

Vészesen fogynak a méhek | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vészesen fogynak a méhek

Szerző: Szakály Andrea | 2019. május 21.

Az ENSZ 2017-ben nyilvánította a méhek világnapjává május 20-át. Arra szeretnék fölhívni a figyelmet, hogy a méhek, és ezáltal az egész emberiség, komoly veszélybe került. Az elmúlt években világszerte jelentősen megcsappant a méhállomány, és ez katasztrofális következményekkel járhat.

- Ami a méhek fontosságát illeti az emberiség számára: a méhek játsszák a főszerepet az élet körforgásában. De minden érinti őket: a szennyezés, a klímaváltozás és a rossz méhészek is - magyarázta egy a boszniai méhész, Oszman Hasimovics.

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése beláthatatlan következményekkel járhat az emberiség táplálkozására nézve.

 

A vadon élő méhfajok közvetlenül évi 2 milliárd dolláros hasznot hoznak az emberiségnek évente, más vadbeporzókkal együtt az úgynevezett ökoszisztéma-szolgáltatásuk értékét világszerte több mint 200 milliárd euróra becsülik.

 

- Minden harmadik kanál étel közvetlenül vagy közvetve a méhektől függ. És nem csak a mézről beszélek. A méhek elsődleges feladata és küldetése a növények beporzása - hangsúlyozta egy másik méhész, Mehmed Szmajlovics.

 

A 70 legfontosabb kultúrnövényből több mint egy tucat nem hozna termést, ha nem lennének azok a rovarok, amelyek beporozzák őket.

 

Forrás: Euronews