Az automatizáció munkaerő-piaci hatásai Magyarországon - a GVI kutatása

Szerző: Győrbíró-Kovács Andrea | 2016. december 13.

Az új (digitális) ipari forradalom jelentős átalakulást hoz a munkaerőpiacon. A „képzettség-torzított technológiai váltás” (skill-biased technological change) fogalmával leírható változás eredményeként a képzetlen munkaerő iránti kereslet csökkenésére és a magasan képzett munkaerő iránti kereslet jelentős növekedésére számíthatunk. Egyes szakmák teljes automatizációja mellett a folyamat a munkahelyek számának jelentős csökkenését eredményezheti. Az MKIK GVI kutatásában az automatizáció magyar munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges hatását vizsgálta, elsősorban a járási és megyei hatásokra koncentrálva.

Az automatizáció hatására az 1970-es évek óta extrém módon növekvő alacsony és magas végzettségűek bére közötti különbség további növekedése várható.

 

Az automatizáció területén Ázsia jár az élen, az International Federation of Robotics (IFR) „World Robotics” című tanulmánya szerint 2014-ben a roboteladások 70 százaléka öt országba – Kínába, Japánba, az Egyesült Államokba, Dél-Koreába és Németországba – irányult, de feltörekvő piacnak számít Dél-Ázsia és Európa többi országa is. Magyarország esetében, Közép-Kelet-Európa többi országához hasonlóan, nem beszélhetünk az automatizáció magas szintjéről, ugyanakkor az idézett tanulmány a következő évekre vonatkozóan az eladások növekedését vetíti előre.Az automatizálás nem minden szakmát érint ugyanolyan mértékben.

 

A téma szakértői általában egyetértenek abban, hogy robotokkal, illetve számítógépes programokkal elsősorban a rutin fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljes mértékben.

 

A magyarországi FEOR-jegyzékben szereplő szakmák között ötvenöt olyan foglalkozást találtunk, amely a meglévő technológiák bevezetése esetén teljes mértékben kiváltható lenne Magyarországon is.

 

Területi különbségek

Amellett, hogy az automatizálás nagyobb mértékben érinti azokat a területeket, ahol magasabb a foglalkoztatottak aránya, elmondható, hogy a leginkább sérülékeny járásoknak azok tekinthetőek, amelyekben magas a munkanélküliek aránya, és ezzel párhuzamosan a meglévő állásokat a jövőben érintheti az automatizálás.

 

 

A teljes tanulmány a csatolt linken elérhető