Üdvözöljük a

KAMARAI EXPORTSZOLGÁLTATÁSOK | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

KAMARAI EXPORTSZOLGÁLTATÁSOK

Szerző: Révész Lehel | 2014. január 14.

Új szolgáltatásokkal bővítette a főleg kis- és középvállalkozások számára nyújtott exportsegítő szolgáltatásait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A kamarai honlapról interaktív exportkalauz, 16 fontos EU-n kívüli ország gazdaságát, pénzügyi és kereskedelmi szabályozását ismertető tanulmány, valamint a magyar cégek exportajánlatait tartalmazó, többféle keresési lehetőséget nyújtó adatbázis segíti a külpiaci jelenlétre törekvő magyar vállalkozásokat.

A kereskedelmi és iparkamarák egyik hagyományos feladatköre a kereskedelem és az export ösztönzése. Az internet elterjedésével a személyes kapcsolatok mellett egyre nagyobb az igény a számítógépen könnyen hozzáférhető, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát alkalmazások iránt.

 

Az Exportkalauz néven elindított új szolgáltatás elsősorban azoknak a vállalkozásoknak nyújt gyakorlati segítséget, amelyek most először próbálkoznak termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésével a határon túl. Az útmutató öt lépésben kalauzolja végig a potenciális exportőröket a külpiacok meghódításának gyakorta rögös útján, az exportképesség felmérésétől a lehetséges célpiacok kijelölésén, az exportstratégia meghatározásán át a kapcsolatteremtés sokféle módszerének ismertetéséig.

 

A reménybeli célpiacok kiválasztását részletes országtanulmányok segítik. Jelenleg 16 EU-n kívüli, a kormányzat külgazdasági stratégiájában is fontos helyre sorolt exportpiac sajátosságait ismertetik a GVI (Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet) által készített összeállítások.  A részletesebb információk iránt érdeklődőket az egyes szakaszokhoz csatolt linkgyűjtemény segíti.

 

A kamarai Magyar Exportőr Adatbázis (Export Directory) már most 3000 magyar cég adatait, valamint exportra szánt áruinak és szolgáltatásainak felsorolását tartalmazza. A területi kamarák és szakmai szervezetek segítségével folyamatosan bővített adatbázisba a magyarországi vállalkozások díjmentesen tölthetik fel adataikat, amelyek mind online, mint rendszeres időközönként frissített adathordozókon hozzáférhetők.