Üdvözöljük a

Szakma Sztár Fesztivál 2017 | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakma Sztár Fesztivál 2017

Szerző: Bíró Péter | 2017. április 27.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a jubileumi 10. Szakma Sztár Fesztiválon 2017. április 24-26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor.

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák válogatóiba, melyeket a szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. A válogatókon az oda bekerült diákok, 456 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 102 oktatási intézményből 224 diák jutott be.  A szakmai versenyen a jó eredményt elérők – idén a tanulók 86 %-a - felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal közel 10.000 diák érkezett. Több mint 70%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5.000 diák látogatott ki a fesztiválra.

Somogy megyéből 12 autóbusszal 584 diák utazhatott a programra, akik közül 363 fő általános iskolás, 221 fő pedig középiskolás tanuló volt.

 A 134 elődöntőn induló somogyi diák közül az előválogatókat követően 3-an jutottak a döntőbe, ahol mindannyian szép eredményeket értek el, ketten dobogós helyen végeztek és egy versenyző negyedik helyezést ért el.

A Somogy megyei döntősök eredményei:

  • Tóth Zoltán ipari gépész 2. hely (iskola: Kolping Nagváthy J. Gimnázium, Szakgimnázium és Szakképző Iskola)
  • Illés Ervin szakács 3. hely (iskola: Siófoki SZC. Krúdy Gy. Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, gyakorlati képzőhely: Schmidt 2009 Kereskedelmi Kft., Tab)
  • Kőhalmi Barbara női szabó 4. hely (Siófoki SZC. Marcali Szakgimnáziuma és Szakképző Iskolája, gyakorlati képzőhely: J.T. Ruhaipari Vámszabadterületi Kft. Nagybajom.)

 

 A Szakma Sztár Fesztivál keretében került megrendezésre a World Skills Abu Dhabi 2017 Magyar Nemzeti válogatóversenyének döntője, ahol Buni Zsanett, a Kaposvári SZC. Széchenyi I. Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájának cukrász tanulója, aki az igen előkelő 2. helyezést érte el.

 

Az ugyanitt megrendezett Euroskills Budapest 2018 szakmai verseny válogatóján, Somogy megyét képviselve, Ápolás és gondozás versenyszámban Szabó István a dobogó 2. fokára állhatott fel, Vári Dorina Virág pedig a szintén szép 7. helyezést szerezte meg.

 

 

Gratulálunk az elért eredményeikhez!