Üdvözöljük a

A koronavírus hatásai Horvátország gazdaságára | Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A koronavírus hatásai Horvátország gazdaságára

Szerző: Puha Anikó | 2020. március 20.

Becslések szerint a koronavírus-járvány következményei 2-3%-os recesszióba süllyeszthetik idén Horvátország gazdasági teljesítményét

 

A közegészségügyi intézkedések miatt egyre nagyobb nehézségekkel lehet tapasztalni a Horvátország és Olaszország közötti áruforgalmat. A horvát gazdaság, struktúrája miatt a legsebezhetőbb a régiós országok között Olaszország után.

A távol-keleti turisták elmaradása miatt a beutazások és a vendégéjszakák 2020. első két hónapjában 10 %-os csökkenést mutatnak. A költségvetési hiány a GDP 3%-át teheti ki. Az üzleti szektor sürgős kormányintézkedéseket követel a válság kezelésére a járulékok és adók fizetése területén, támogatások és kedvező hitelek odaítélésével a vállalkozásoknak, likviditásuk biztosítása és a munkahelyek megőrzése érdekében. A pénzügyminiszter tájékoztatta a bankszektor, a munkaadók és a Horvát Gazdasági kamara képviselőit a tervezett intézkedésekről, amelyeknek egyeztetése folyamatban van. Makrogazdasági elemzők szerint a kormány már késésben van.

A horvát gazdaság fokozatosan egyre nagyobb mértékben érzi a negatív hatásokat a koronavírus világjárvány miatt. A két leginkább érintett szektor eddig a turizmus és a közúti áruszállítás, de hosszabb távon valamennyi tevékenységre kiterjed. Első becslések szerint 2020-ban a GDP 2-3 százalékos csökkenése várható, míg a költségvetés hiánya 12 Mrd HRK (1,6 Mrd EUR), azaz a GDP 3 százaléka körüli lesz.

 

A járvány időtartamával és további alakulásával kapcsolatos bizonytalanság miatt komoly rendellenességek jelentkeznek a tőkepiacon is. A Zágrábi Értéktőzsde (CROBEX), tőzsdeindexének 10 százalékos csökkenése miatt március 9-én délután 30 percre, a Horvát Pénzügyi Szolgáltatások Felügyeleti Ügynökségének (HANFA) végzése miatt pedig március 12-én a munkanap végéig felfüggesztette a részvénykereskedést. A pénzpiacibizonytalanság okaként a nemzeti valuta euróhoz viszonyított árfolyama is csökkent. A folyamatot kezelendő, a Horvát Nemzeti Bank a kereskedelmi bankoknak 387 M EUR-t értékesített 7,512 HRK/EUR árfolyamon a kuna további gyengülésének megállítására. Az esést nem sikerült megállítani, az árfolyam átlépte a 7,6 HRK/EUR-t (ez 2 %-os gyengülés a tavalyi átlagárfolyamhoz képest, utoljára 2014-ben volt e fölött az árfolyam).

 

A készpénzforgalmi számlák fiszkalizációjából és a turisztikai forgalmat jegyző eVisitor rendszerből származó előzetes adatok szerint a kereskedelmi forgalom 2020 januárjában és februárjában enyhe növekedést valósított meg. A mintegy 4 százalékos csökkenés csak március első 10 napjában kezdett mutatkozni. Az idegenforgalmi adatok mintegy 10 százalékos csökkenésre utalnak, elsősorban a távol-keleti vendégek elmaradása miatt, akik a korábbi hasonló időszakokhoz képest nagyobb számban voltak jelen a beutazások és a vendégéjszakák kimutatásaiban. Makrogazdasági szakértőkszerinta járvány olaszországielhatalmasodása esetén  a horvát gazdaság a legsebezhetőbb régiós országgá válhat. Olaszország Horvátország második legfontosabb külkereskedelmi partnere, fontos beszállítója a napi használatú áru- és fogyasztási cikkeknek. Akormány még mindig aválságkezelési intézkedések előkészítésén dolgozik, és a magánszektor sürgetése ellenére sem készítette el a konkrét intézkedési csomagot.

 

Zdravko Maric pénzügyminiszter 2020. március 10-én tárgyalt a Munkaadók Szövetségének (HUP), a Horvát Felújítási és Fejlesztési Bank (HBOR), a Horvát Kereskedelmi Bankok Egyesülete (HUB) és a Horvát Gazdasági Kamara (HGK) képviselőivel. Maric szerint Horvátország még nem késett el a gazdasági intézkedésekelőkészítésével, mert az első prioritást mindig az emberi egészség képezi, és csak azután következhet az üzleti élet. A konkrét intézkedésekkel kapcsán még folynak az egyeztetőtárgyalások, a kormány legfontosabb célkitűzései pedig a munkahelyek és a vállalkozások fizetőképességének megőrzése. A kormány mozgástere ebben a pillanatban azadók és járulékok fizetési feltételeinek bizonyos mértékű enyhítésére (halasztás, több részletben történő befizetés lehetővé tétele) korlátozódnak. A miniszter nem zárja ki a munkahét rövidítését sem, de csak válaszként a helyzet estleges súlyosbodására.

 

   HUP az említett tárgyaláson a következő sürgős intézkedések meghozatalát javasolta:

 

 • a koronavírussal sújtott tevékenységet folytató vállalatok alkalmazottai bérének 80 százalékban állami forrásból történő finanszírozása (hasonlóan Olaszországhoz);
 • A fennálló korlátozás felfüggesztése a koronavírussal kapcsolatos a de minimis terhére lehívott támogatások esetében.
 • tartalék források elkülönítése az állami költségvetésből olyan munkahelyek fenntartásának biztosítására, ahol az üzleti tevékenységek ideiglenesen jelentős mértékben csökkentek a koronavírus-járvány következményeként.
 • munkahét rövidítése és a rövidített munkaidős alkalmazottak bérének munkaórák csökkenésével arányos részének biztosítása;

 

                   A Horvát Gazdasági Kamara a következő intézkedések elfogadását javasolta:

 

 • HBOR új hitelezési programjának elfogadása, amelyen keresztül a koronavírus-járvány következményeként gazdasági nehézségekkel szembesülő vállalkozások újrafinanszíroznák meglévő hiteleiket;
 • állami alap kialakítása az üzleti károkat szenvedő cégek alkalmazottai bérének támogatására;
 •  rugalmasabb kritériumok alkalmazása a kintlévőségek kockázatos hitellé való átminősítésére;
 • az 2019. évi társasági adó hat havi részletben történő befizetésének lehetővé tétele;
 • a munkaerő-importtal kapcsolatos eljárás sürgős szigorítása;
 • az idényjellegű munkavállalás után fizetendő adó csökkentése;
 • Európai Bizottság jóváhagyását megszerezni a EU-alapoknál rendelkezésre álló – különösen a nem elegendő mértékben kihasznált – támogatások átcsoportosítására, és a válsággal legsúlyosabban érintett szektorokba irányítására.

 

A kormány a március 12-én megtartott ülésén határozott arról, hogy az üzleti környezet javításáért felelős tárcaközi munkacsoportba az Egészségügyi Minisztérium, az Idegenforgalmi

Minisztérium, a Vámhatóság, az Adóhatóság, a HGK, a Horvát Kézműves Kamara, a HUP, az

Állami Statisztikai Hivatal (DZS) és a HBOR képviselője is kerüljön bevonásra. Feladatul adta Munkacsoportnak, hogy dolgozza ki a szükséges intézkedéseket a koronavírus-járvány által okozott gazdasági nehézségek áthidalására. A Munkacsoport köteles heti rendszerességgel írásos jelentést tenni a kormánynak az elvégzett munkáról és a javasolt intézkedésekről.

 

A járvány horvátországi és európai alakulásának függvényében az idei évre elfogadott állami költségvetés várhatóan korrekcióra fog szorulni. A horvát gazdaság sebezhetősége az idegenforgalom bevételeinek alakulásától nagyban függ, a szektor a GDP 20%-át adja. Hazánk külkereskedelmi pozícióját egyelőre kevésbe érinti negatívan a helyzet, sőt Külgazdasági Irodánktól mind az egészségügyi, mind a kereskedelmi egységek az olaszországi helyzet miatt alternatív magyarországi beszerzési forrásokat keresnek.

 

 

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Horvátország